Close
Log Ind Opret Bruger
Babys hjertelyd i graviditeten: Hvornår kan jeg høre babys hjerte slå?
facebook pinterest twitter

Babys hjertelyd i graviditeten: Hvornår kan jeg høre babys hjerte slå?

Avatar
2 januar 2024, 07:01 Redaktionen

At opleve ens babys hjertelyd under graviditeten er en uforglemmelig øjeblik af forbindelse og glæde. Det er også en lyd der for mange forældre skaber ro, fordi man netop har hørt lyden af liv. Denne artikel vil guide dig gennem processen af at lytte til din babys hjertelyd, forklare hvordan det kan gøres, og hvornår du kan forvente at høre disse pulserende toner.

 

Hvornår kan man høre hjertelyd?

I starten slår det lille hjerte meget uregelmæssigt, men efterhånden som dit barn vokser og hjertet udvikler sig, vil det med tiden finde en regelmæssig rytme at slå i.

I 6. uge / Uge 5 bliver der dannet en skillevæg i det lille hjerte og herfra bliver kamrene i hjertet udviklet.

Tænk sig, dit lille barn er ikke mere end ca. 4 mm lang og alligevel har det et hjerte som slår. 

På dette meget tidlige tidspunkt i graviditeten kan man endnu ikke hverken se eller høre hjertet slå med de muligheder vi har (ultralydsscanning og doptone). Det er først lidt senere at vi får chancen for det.

 

Læs mere: Har du hørt din babys hjertelyd?

 

Hvordan kan man høre babys hjertelyd?

At lytte til din babys hjertelyd er en gribende oplevelse, og moderne teknologi gør det lettere end nogensinde før. Her er en nærmere gennemgang af, hvordan du kan høre din babys hjertelyd, inklusive nyttige tips og tricks:

  1. Brug et lytterør til at opfange babys hjerte slå. Det er en ældre metode, men det kan sagtens virke. 
  2. Doppler-enheder er små, bærbare apparater, der bruger ultralyd til at opfange lyden af din babys hjerte. Når du anvender doppleren, skal du starte i den nedre del af maven og bevæge dig langsomt rundt.
  3. Ved en ultralydscanning hos din læge eller hos private scanningsklinikker

 

Læs mere: 9 sjove måder og gætte om det er en dreng eller pige

 

Hør babys hjertelyd til ultralydsscanning

En ultralydsscanning sender lydbølger ind mod dit barn, som sender et ekko tilbage og dermed et billede af hvordan det hele ser ud derinde.

En meget tidlig ultralydsscanning kan foretages allerede når du er ca. 5 uger henne i graviditeten, og foregår gennem skeden og det gør man for at få de bedste billeder frem.

Når du er mere end 9 uger henne kan man begynde at scanne udenpå maven, men det kan være nødvendigt at scanne nedefra skeden hvis billederne ikke er tydelige nok.

Når du når til 7. uge (uge 6) i graviditeten kan du stadig ikke høre hjertet slå med en doptone, men får du foretaget en ultralydsscanning i denne uge er der en noget større chance for at se det fantastiske syn.

Det er dog ikke ret mange som ser hjertet slå i starten af denne uge, men efterhånden som du kommer tættere og tættere på næste uge (uge 7) bliver chancen højere og højere.

 

Hvor hurtigt slår babys hjerte?

Det lille fosters hjerte slår ca. dobbelt så hurtigt som dit eget – nemlig med ca. 150 slag i minuttet og hjertet har nu delt sig i et højre og et venstre hjertekammer, og er begyndt at pumpe blod rundt i dit barns lille krop.

Hjertet vil i denne uge vokse til dobbelt størrelse, og dit barn ligner faktisk på dette tidspunkt en højgravid kvinde pga. sit store hjerte.

 

Læs mere: Ultralydsscanning – 2D eller 3D/4D?

 

I uge 7 har hjertet fået sin endelige facon, og pumper nu blod rundt i den lille krop mere regelmæssigt.

Man kan tydeligt se blodet strømme rundt i kroppen, pga. den meget gennemsigtige hud på barnet. Hjertet udvikles fortsat og bliver mere og mere kompliceret.

 

Er du gravid og ønsker du at få et sundt og trygt forløb, mens du venter på din lille? Tilmeld dig vores online graviditetsforløb i dag og få adgang til en lang række ressourcer og støtte til din graviditet.

Lær mere om din krop, få rådgivning fra vores eksperter, og deltag i et fællesskab af andre vordende mødre, der står over for de samme udfordringer som dig.

Klik her for at tilmelde dig nu og start din rejse mod en sund og glad graviditet!