Uge 21+3 – Slynge eller skråstol?
Nu hvor du er gravid og overvejer hvilket babyudstyr, du skal købe, er du måske også begyndt at overveje, om du skal have en slynge eller en skråstol – det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet.
Slynger
Slynger har vundet indpas herhjemme i det seneste år, men har faktisk nærmest altid eksisteret. Hvis man kigger rundt omkring i andre lande, f.eks. Latinamerika, Asien og Afrika, så er det sådan, man bærer rundt på sit barn.
Grunden til det er, at slyngen er utrolig praktisk. Du kan bære rundt på dit barn og stadig have armene fri til at lave andre ting. Barnet opnår stor tryghed, da det er helt tæt på dig, og den udgør ikke en ergonomisk belastning på dit barn. Dit barn er støttet af slyngen, så der ikke er belastning på nogen kropsdele.
Der er et utal af forskellige slynger, vikler og bæreseler og afhængigt af hvilken du vælger, kan du bruge slyngen fra barnet er nyfødt. Alle slynger kan anvendes tidligere end en skråstol.
Læs mere: Brugernes erfaring med slynger og vikler
Skråstol
Mange forældre kan godt lide skråstolen, da det er bekvemt at sætte barnet der, mens man laver noget andet – det er bare ikke særlig sundt for barnets ryg, nakke, kranie og motoriske udvikling.
Der er stor forskel på skråstole, og man kan derfor ikke give en generel anbefaling af, hvor længe et barn må sidde i en skråstol.
Du kan desværre ikke tro på alt, hvad de vejleder dig i, i butikkerne.
En undersøgelse har vist, at tre af landets største babyudstyrsbutikken anbefaler brug af skråstol fra barnet er nyfødt.
Sundhedsstyrelsen anbefaler modsat, at man først anvender skråstol fra barnet er 2 mdr. gammelt.
Uanset hvilken stol man måtte vælge, bør barnet kun sidde i stolen kort tid ad gangen.
Netsundhedsplejersken anbefaler, at:
- Et lille barn, der ikke kan trille fra mave til ryg, sidder i skråstolen maks 2 x 10 minutter dagligt.
- Et barn på 2-3 mdr., som er aktiv og i bevægelse, kan sidde i stolen lidt længere.
- Når barnet kan sidde op selv, bør det ikke længere sidde i skråstolen.
Hvis barnet begynder at brokke sig, bør man tage det op fra skråstolen.
Læs mere: skråstol – kun kort tid af gangen
Uge 21+3 – Baby vokser
Diameteren på barnets hoved (målt fra øre til øre) er ca. 5,1 cm. Mavens omkreds er ca. 17,1 cm, og lårbenet er ca. 3,5 cm.
Vægten er individuel, men vil i denne uge være mellem ca. 400 og 450 g.
I løbet af de næste tre måneder kommer der godt gang i dit barns vækst. Cellerne deler sig og modnes i alle dele kroppen.