Close
Log Ind Opret Bruger
5 ting man frygter som vordende og nyudklækket far
facebook pinterest twitter

5 ting man frygter som vordende og nyudklækket far

Redaktionen
23 oktober 2014, 06:58 Redaktionen

Martin fortæller om frygten i forbindelse med at blive far

En ting er, hvad man siger til drengene i fodboldklubben, hvis man snakker om, hvad en nybagt eller kommende far frygter mest, og hvad der i virkeligheden foregår i hovedet.

For med drengene bliver det sandsynligvis noget med at være bange for, at det bliver som “at smide en pølse i en opgang” eller noget lignende.

Men hvad tænker man egentlig på, når man bare er alene med sine tanker om det at skulle blive far og tage ansvar for et lille liv?

 

#1 Den største frygt under graviditeten

Ja, jeg kan jo ikke sige, hvordan det er for alle, men den største frygt under graviditeten var for min del, om nu det her lille barn ville være sundt og raskt.

Ville det have ti fingre og ti tæer? Ville det være handikappet og i så fald hvilket handikap? Hvilket igen kunne få en til at tænke på, hvordan man ville reagere eller hvordan ens omverden ville reagere, hvilket meget naturligt leder mig over på frygt nummer 2.

Læs også: 5 tips til at blive verdens bedste far

 

#2 Kan jeg finde ud af, at tage vare på et barn?

Nummer 2 på listen bliver nemlig frygten for, om man nu kunne finde ud af det hele?

Hvordan skulle man holde på et sådant lille barn og tage sig af det – uanset om det måtte være handikappet eller ej? Ville man være moden til opgaven og blive en god far?

 

#3 Frygten for ufrivillig abort

Tredjepladsen må nok gå til frygten for den ufrivillige abort. Tanken om at det hele skulle slutte før det var begyndt.

Hvordan ville det føles rent psykisk, og ville man blive klar til at forsøge på at få barn igen?

Jeg tror denne følelse varierer lidt efter, om man har børn i forvejen. I så fald bliver den nok mindre, hvis det gik godt første gang – eller de første gange.

Har man derimod haft problemer med at blive gravid eller holde på fosteret, så vokser angsten for tab formentlig.

Læs også: Myter om at blive far

 

#4 Er en fødsel lige så slem som en mands forkølelse?

Næstsidste punkt på min top 5 over ting man kan frygte i forbindelse med en graviditet eller fødsel bliver til selve fødslen. Ville alt gå godt?

Ville det blive nødvendigt med kejsersnit, sugekop, epiduralblokade, lattergas eller andet?

Meget af det kan man læse sig til og blive klogere på, men som med så mange andre ting i livet, så bliver det anderledes, når man står i det i virkeligheden – og ens kære ligger i et smertehelvede.

For selvom jeg ikke har født børn selv, så kan jeg sige, at det ser ikke rart ud. Det ser næsten ud som om, det er ligeså slemt, som at være forkølet som mand. I mænd som læser dette vil forstå, hvad jeg mener! Det er ikke rart!

 

#5 Hvordan beskytter jeg barnet mod vuggedød?

Det sidste punkt – som i mit hovedet ikke fyldte så meget inden fødslen, men som efterfølgende, ind imellem, fik en til at gå og kigge til den lille et overdrevet antal gange: vuggedød.

En snigende fare, som man faktisk ikke kunne forsvare sig imod. Der fandtes ganske vidst gode råd, men visse var modstridende og ingen kunne med sikkerhed sige, hvordan man skulle beskytte sin lille pode mod en stille død.

Årsagen til, at den havner så langt nede på listen, er helt enkelt fordi, jeg ville tage det kronologisk.

For mig har det nok været den værste frygt. Nu var man lige kommet igennem alle de farer, som lurede under graviditeten, og nu skulle man være bange for at miste det her lille mirakel på en uforklarlig måde!

 

Rusen ved at holde sit barn første gang

Selvom der er mange ting at frygte ved at få børn, så overskygges det klart af den rus af lykke, det er, når man løfter sit nyfødte barn for første gang.

Selv frygten for vuggedøden bærer noget positivt med sig. For jeg har et utal af gange stået og faldet i staver, mens jeg kiggede på dette lille bitte sovende mirakel.