Close
Log Ind Opret Bruger
Hud mod hud efter fødslen: Hvorfor er det vigtigt?
facebook pinterest twitter

Hud mod hud efter fødslen: Hvorfor er det vigtigt?

Avatar
30 oktober 2023, 08:12 Redaktionen

Mors første kontakt med nyfødt baby

Der er mange gode grunde til at lade din nyfødte baby ligge hud mod hud. Dette kan også kaldes “kropskontakt” eller “kærlighedskontakt”.

 

Hvad er hud mod hud kontakt efter fødslen og hvorfor skal vi gøre det?

Hud mod hud kontakt er en form for fysisk kontakt, hvor babyen ligger direkte på din hud, uden tøj eller ble imellem. Dette kan foregå i et par timer efter fødslen eller ved amning, men det kan også være en del af den daglige rutine med babyen. Hud mod hud kontakt kan have mange gavnlige effekter for både mor og barn, såsom at være beroligende, hjælpe med at regulere kropstemperaturen, øge produktionen af oxytocin og styrke den emotionelle tilknytning mellem mor og barn.

 

Hvad er fordelene ved hud mod hud kontakt efter fødslen?

Her er nogle fordele ved hud mod hud kontakt:

  • Beroligende for babyen: Det giver babyen en følelse af tryghed og sikkerhed, især hvis den har været igennem den stressende fødselsproces. Dette kan hjælpe babyen med at slappe af og falde til ro, hvilket kan gøre det nemmere for den at sove og øge sin søvnkvalitet.
  • Regulering af kropstemperatur: Når babyen ligger tæt på din hud, kan den nemmere holde sig varm og føle sig komfortabel. Dette er især vigtigt, da nyfødte ofte har svært ved at regulere deres egen kropstemperatur og kan blive for kolde eller for varme, hvis de ikke er tæt nok på en varmekilde.
  • Øget produktion af oxytocin: Hud mod hud kan øge produktionen af oxytocin, et “lykkehormon” som spiller en væsentlig rolle i forbindelse med følelsen af tilknytning og kærlighed. Oxytocin kan hjælpe med at øge mælkeproduktionen hos ammende mødre, men det kan også øge følelsen af kærlighed og tilknytning hos både mor og barn.
  • Stærk emotionel tilknytning: Den fysiske kontakt mellem mor og barn kan være meget betydningsfuldt for den lille og styrke den emotionelle tilknytning mellem mor og barn. Dette kan bidrage til et sundt og stærkt mor-barn-forhold.

Læs også: Sådan plejer du din babys sarte hud

 

Hvilke ulemper er der ved hud mod hud kontakt?

Der er generelt ingen ulemper ved hud mod hud kontakt, så længe det udføres på en sikker og sund måde. Det er dog vigtigt at huske på følgende:

  • Infektioner: Hvis du eller babyen har en infektion, bør du undgå hud mod hud kontakt, indtil infektionen er helbredt. Dette gælder især, hvis du eller babyen har en hudinfektion.
  • Overophedning: Sørg for at holde et øje med temperaturen i rummet, så babyen ikke bliver for varm under hud mod hud kontakt. Det er vigtigt at holde babyen komfortabel, men ikke overophedet.

Så længe du tænker på disse ting, bør hud mod hud kontakt være en sikker og gavnlig oplevelse for både dig og baby.

 

Nyfødt baby søger mod brystet

En nyfødt baby har en medfødt evne til at sutte, og vil automatisk søge efter brystet, og vil måske begynde at lave suttebevægelser.

Nogle børn har brug for lidt tid, før de er klar til at blive ammet.

Fødestedet støtter op om amningen, og vil guide dig, hvis der er brug for opstartshjælp. Du kan bede jordemoderen om at vente med at måle og veje barnet, før den første amning er hændt.

Selvom amningen er en helt naturlig process, er det også en meget skrøbelig process.

Det er derfor vigtigt, at der gives tid og ro til at amningen, kan komme godt i gang.

 

Læs mere om Amning

 

Når amning ikke er mulig fra start

Hvis barnet er blevet forløst ved kejsersnit, er det svært at amme barnet med det samme.

Barnet vil i stedet blive lagt på farens nøgne bryst, indtil det kan komme op til moderen.

Hvis der opstår komplikationer med jeres barn efter fødslen, eller hvis det fødes for tidligt, og det ikke er muligt at amme den første tid, vil du hjulpet med at malke mælk ud af brystet selv, så amningen kan komme i gang, når barnet er klar.

Læs mere: Spædbarnet – Sådan plejer du din nyfødte baby

 

Se mere i videoen

I samarbejde med DR bringer vi denne film “Den første kontakt med barnet”

 

Se flere videoer i samme serie om: sidst i graviditeten, fødslen og efter fødslen.