Fødsel ved kejsersnit: Alt du skal vide om de planlagte og akutte
Når man føder ved kejsersnit skelner man mellem to forskellige typer, selvom proceduren er det samme: Planlagt og akut. Men hvornår får man kejsersnit, hvordan foregår det, og hvad kan man forvente i tiden efter? I denne artikel går vi i dybden med fødsler der foregår ved hjælp af kejsersnit og hvad man kan forvente i tiden efter operationen.
Indholdsfortegnelse
- Hvad er et kejsersnit?
- Video om kejsersnit
- Hvem får kejsersnit?
- Hvem foretager kejsersnittet?
- Hvordan foregår et planlagt kejsersnit?
- Hvordan foregår et akut kejsersnit?
- Tiden efter kejsersnittet
Hvad er et kejsersnit?
Når man foretager et kejsersnit betyder det i praksis, at man forløser et barn kirurgisk gennem et snit i maven. Kirurgen skal skære igennem mange lag, herunder hud, sener, muskler, livmoder m.fl. og hver enkelt lag bliver efter kejsersnittet syet sammen og skal hele, hver for sig.
Hvem og hvor mange får kejsersnit?
De seneste 10 år har antallet af kvinder der føder ved kejsersnit i Danmark ligget stabilt på ca. 19,5% (Kilde), hvoraf splittet mellem akut og planlagt er 50/50.
Der kan være mange grunde til at man vælger et kejsersnit, både de planlagte og akutte. Det kan f.eks. være på grund af:
- Sygdom
- Barnets placering
- Fødslen er gået i stå
- Misdannelser hos barnet
- Svangerskabsforgiftning
- Iltmangel hos barnet
- Tidligere kejsersnit
Se video om kejsersnit
Rigshospitalet har i samarbejde med DR lavet en video der forklarer alt du bør vide omkring det at få kejsersnit. Du kan se videoen herunder hvis du foretrækker video fremfor tekst.
Hvem foretager kejsersnittet?
Det er to fødselslæger der foretager selve kejsersnittet, og med på operationsstuden vil der være en narkoselæge, narkosesygeplejerske, to operationssygeplejersker, jordemoder, eventuelt en børnelæge og studerende.
Uanset hvilken en af de to kejsersnit man får, vil man være bedøvet fra brystet og nedefter. I de fleste tilfælde vil den gravide få en lokalbedøvelse i rygmarven (spinalbedøvelse) der tillader, at du er vågen under forløbet. Kun i særlige tilfælde foregår et kejsersnit under fuld bedøvelse.
Hvordan foregår et planlagt kejsersnit?
Når der er tale om planlagt kejsersnit, vil der blive aftalt en dato god tid i forvejen. Man planlægger kejsersnittet så tæt på terminen som muligt, hvilket typisk vil sige 1 uge før, altså i uge 38 eller 39.
På de fleste fødesteder vil den gravide komme ind på fødestedet dagen før for at mødes med fødselslægen og snakke forløbet igennem.
Manden kan være med til kejsersnittet og barnet vil blive givet til faren, når det er forløst, og når det er sikret, at barnet kan trække vejret selv.
Nogle børn kan godt have lidt bøvl med vand i lungerne, fordi det ikke er blevet trykket ud, som det bliver under en fødsel.
Store babyer kan kræve kejsersnit
Det kan være farligt at føde traditionelt, hvis barnet er væsentligt større end gennemsnittet. Det kan være risikabelt for såvel baby som moderen, hvis barnets hoved er kommet ud, men skulderne er så brede, at de sidder fast, siger Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen indtil 2019.
Ifølge Lillian Bondo fødes der i dag flere store babyer:
Vi har i dag den situation, at en tredjedel af alle gravide har et BMI over normalen. Og godt 10 % er svært overvægtige. Det har også stor betydning for børnenes vægt, og meget store børn ser man hyppigere i dag, end da jeg blev uddannet.
Lillian Bondo forklarer videre, at det er en tendens, de naturligvis gerne vil have vendt, og hun skønner, at f.eks. god fødselsforberedelse til overvægtige kan gøre en forskel.
Der er i midlertidig ingen fast defineret regel for, hvornår man anvender kejsersnit, men man vil typisk vurdere grundigt, hvorvidt en traditionel fødsel er mulig, når et barn skønnes at veje væsentligt over 4.500 gram.
Hvordan foregår et akut kejsersnit?
Når et kejsersnit er akut, betyder det reelt kun, at det ikke er planlagt på forhånd og et akut kejsersnit behøver altså ikke at være så akut, som det lyder. Det akutte kejsersnit foretages oftest, når fødslen er i gang, og årsagen kan være mange.
Det kan f.eks. blive besluttet, at et akut kejsersnit er den bedste løsning, hvis den gravide f.eks. har presset i over en time, uden at der sker noget eller at der f.eks. sker en ændring i barnets hjertelyd, der gør, at man vurderer, at barnet skal forløses hurtigt. Der er selvfølgelig også enkelte tilfælde, hvor det hele skal gå meget stærkt, og der ikke er tid til at tale noget igennem.
Hud-mod-hud kejsersnit
Rigshospitalet tog i slutningen af 2012 en ny form for kejsersnit i brug – nemlig det såkaldte hud-mod-hud kejsersnit.
Traditionelt kommer den nyfødte efter et kejsersnit ikke op på moderens bryst at ligge. Babyen bliver straks efter fødslen svøbt i et tæppe og holdt op til moderens ansigt, så hun kan sige velkommen til verden til sit lille nye mirakel.
Herefter bæres barnet ud af operationsstuen for at blive genforenet med sin mor, når hun er blevet syet og efterfølgende kørt på opvågning efter operationen.
For det første kan det virke meget voldsomt for moderen ikke at få sit barn op til sig med det samme og mange mødre, der har gennemgået et kejsersnit nævner ofte, at de netop føler sig en smule “snydt” for dette fantastiske øjeblik.
Derudover er det påvist at øjeblikkelig tæt kontakt mellem mor og barn lige efter fødslen er gavnlig for opstarten af amning.
For at gøre starten og selve fødselsoplevelsen så god som overhovedet muligt, er Rigshospitalet derfor gået forrest for at opfylde dette og tilbyder nu en anderledes form for kejsersnit.
Moderen har under fødslen frit udsyn til maven, hvor barnet kommer ud og får direkte efter fødslen barnet op på brystet – og her bliver baby, mens moderen syes.
Tiden efter et kejsersnit
At føde ved kejsersnit kan ikke ses som “den nemme løsning”, og akkurat som ved en vaginal fødsel er kroppen medtaget efter forløsningen – om end, naturligvis, på anden vis.
Typiske bivirkninger fra et kejsersnit er smerter i maveområdet, som vil blive lindret med smertestillende. Derudover kan du opleve følelsesløshed omkring såret, kvalme, kløe og betændelse i såret, blæren og urinrøret.
Det er normalt at bløde efter et kejsersnit, og det er ikke atypisk at der kan gå helt op til 6 uger før blødningen er fuldstændig aftaget. Selve arrets heling begynder med det samme, men det er individuelt hvor lang tid der går før det er komplet helet, men du bør regne med ca. 2-4 uger.
Efter et kejsersnit er man i dag typisk indlagt 1-2 dage hvorefter man må komme hjem. I tiden herefter
Hvor meget må man efter et kejsersnit?
Det er helt korrekt, at der efter et kejsersnit er visse ting man ikke må. Det gælder f.eks. træning, løft og cykling. Som udgangspunkt siger man, at du i de første 4-6 uger kun bør løfte vægten af dit barn + lift. Herefter kan du langsomt begynde optrapningen af træningen og generel bevægelse, i takt med kroppen føles klar.
Hvis du efter dit første kejsersnit allerede ved, at du ønsker flere børn, anbefales det en venteperiode på minimum 18 måneder fra kejsersnittet til den næste fødsel.
Læs fødselsberetninger om kejsersnit
Flere af brugerne på Min-mave har skrevet beretninger om deres kejsersnit. Herunder kan du læse nogle af dem: