Close
Log Ind Opret Bruger
Tegn på fødsel: De 6 første tegn på at din fødsel snart går i gang
facebook pinterest twitter

Tegn på fødsel: De 6 første tegn på at din fødsel snart går i gang

Avatar
13 januar 2022, 08:25 Redaktionen

Når tiden er inde mærker den gravide kvinde de første tegn på fødsel

At vente på fødslen af ens baby kan være en spændende, men også anspændt tid. Det kan være svært at vide, hvornår ens fødsel vil begynde, men der er nogle tidlige tegn, der kan indikere, at det er på vej. Her er nogle af de første tegn på, at en kvindes fødsel er ved at gå i gang.

 

Tegn på at din fødsel er ved at gå i gang

 

Murrende eller rytmiske smerter i underlivet 

Mange kvinder oplever, at de får murrende eller rytmiske smerter i underlivet, når deres fødsel er på vej. Det kan føles meget lige som menstruationssmerter.

Disse smerter kan være forårsaget af livmoderkontraktioner og kan variere i intensitet og varighed. Hvis smerterne øges i hyppighed og intensitet, kan det indikere, at fødslen nærmer sig.

 

Slimproppen går

Mange gravide er optaget af, når slimproppen går. Slimproppen kan gå flere uger før du går i fødsel, og den er derfor ikke et tegn på fødsel. Det har heller ingen betydning for dig som gravid, når den går. Du må f.eks stadig gerne gå i svømmehallen og have sex.

 

Læs også: Slimproppen løsner sig – Fødslen nærmer sig

 

Diarré eller hyppig afføring

Nogle kvinder oplever også diarré eller hyppig afføring, når deres fødsel nærmer sig. Dette skyldes, at hormoner kan påvirke fordøjelsessystemet og forårsage denne reaktion. Det er vigtigt at huske på, at diarré og hyppig afføring også kan skyldes andre ting og ikke nødvendigvis er et tegn på fødsel.

Kvalme eller opkastning

Nogle kvinder oplever også kvalme eller opkastning, når de går i fødsel. Dette kan skyldes hormonelle ændringer eller stress. Det er dog også vigtigt at huske på, at kvalme og opkastning også kan skyldes andre ting, og at det ikke nødvendigvis er et tegn på fødsel.

 

Tegnblødning 

Tegnblødning er endnu et tegn på fødsel. Tegnblødning er en frisk blødning blandet med slim.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bløder for meget, kan du ringe til dit fødested.

 

Vandafgang eller “at tisse i bukserne”

En af de mest kendte tidlige tegn på fødsel er vandafgang eller, som det populært kaldes, “at tisse i bukserne”. Når fosterhinderne brister, kan fostervandet lække ud, og det kan føles som om, at man har tisset i bukserne. Dette kan dog også ske senere i fødslen, eller slet ikke inden fødslen.
Hvis dit vand går før du er gravid i uge 37+0 skal du ringe til dit fødested.
Du kan godt være i tvivl, om det er fostervandet, der er gået, hvis vandafgangen er sivende.
Når fødslen starter med vandafgang, skal du holde øje med farven på fostervandet. Hvis du samtidig har veer, kan der opstå veer, der giver blødninger farver fostervandet lyserødt. Det er helt normalt og helt okay.
Hvis fostervandet er grønt, har dit barn haft afføring i vandet, og du skal ringe til fødestedet.

 

Veer 

Fødselsveer kan føles som kraftige menstruationssmerter.

Hvis du er førstegangsfødende anbefales det, at du ringer til dit fødested, når du, i et par timer, har haft veer på over 1 minuts varighed med et interval på 4-5 minutter.

Hvis du er andengangsfødende, skal du kontakte dit fødested tidligere, da de fleste flergangsfødende føder hurtigere end førstegangsfødende.

Som andengangsfødende anbefales det derfor, at du allerede ringer, når du har regelmæssige veer med 10 minutters mellemrum.

Der er stor forskel på, hvor lang tid der går, fra de første veer til du har født. Der kan gå timer og der kan gå dage. Prøv derfor, om du kan væbne dig med tålmodighed.

Se også: Sådan takler du de første veer hjemme

 

Se flere videoer i samme serie om: Fødselsforberedelse

Forbered fødestedet

Ring til fødestedet inden I kommer, så jordemødrene kan forberede sig så godt som muligt på jeres forløb.

 

Video: de første tegn på fødsel

I samarbejde med DR bringer vi denne film “De første tegn på fødsel”