Close
Log Ind Opret Bruger
Lad far sætte gang i kærlighedshormonet og veerne
facebook pinterest twitter
*/ /*
*/ /*
*/ /*

Lad far sætte gang i kærlighedshormonet og veerne

Redaktionen
3 august 2016, 13:57 Redaktionen
0
(0)

Lad far sætte gang i kærlighedshormonet og veerne

Hormonet oxytocin er i din krop under fødslen, amningen og når du får orgasme.

Går fødslen i stå, er det en velbevaret hemmelighed, at du og din partner faktisk selv kan sætte gang i veerne ved at påvirke hormonet i din krop.

Det komplekse samspil af hormoner i din krop, når du går i fødsel, er en af de mere fascinerende ting ved det at føde, som mange gravide slet ikke hører om.

Din krop producerer naturligt både prostaglandin, oxytocin, adrenalin og endorfiner under fødslen.

I dag holder vi os til oxytocin, som både du og særligt din partner kan påvirke under fødslen.

Oxytocin er nemlig både med til at lindre smerten under fødslen og øge glædesfølelsen i din krop. så det er rigtig smart at vide, hvordan du selv påvirker hormonet.

Læs mere: Nå, men hvordan sætter man så skub i fødslen?

 

Kærlighedshormonet & veer

Oxytocin, som populært kaldes kærlighedshormonet, er det hormon og signalstof, der sørger for, at din livmoder trækker sig sammen og hjælper dermed til at fremskynde fødslen. Det hjælper dig både til at slappe af og reducere smerten.

Senere i fødslen, når dit barn fødes, stiger indholdet af oxytocin markant i både din og barnets krop og danner en slags kædereaktion imellem dig og barnet.

Mange kalder det for forelskelsens øjeblik, når I første gang kigger hinanden i øjnene med lige dele taknemmelighed og undren over livets opståen.

Den følelse er oxytocin med til at understøtte. Når du har født og går i gang med amningen har du også et højt niveau af oxytocin i kroppen, da stoffet bl.a. udløses ved berøring af brystvorterne.

Går veerne i stå, hvilket sker for mange når de først kommer ind på hospitalet, er det blandt andet fordi, at indholdet af oxytocin falder i din krop.

For at undgå at få det i kunstig form igennem et vedrop er der faktisk et par tricks, som du og din partner kan bruge til at stimulere niveauet af oxytocin i din krop få de gode veer i gang igen.

 

Far som aktiv deltager

Når jeg på mine kurser fortæller om teknikkerne, kan jeg godt se, at øjenbrynene ryger om i nakken på et par af kursisterne, da fiffene kan være en anelse grænseoverskridende for nogen – det synes jeg også, da jeg læste om dem første gang.

Men det virker, så om i baghovedet med dem til fødslen og giv også far besked, da han kan blive en vigtig hjælper:

Det første I kan gøre, hvis fødslen går i stå er at sende jordemoderen en tur udenfor.

Du kan nu enten selv eller med hjælp fra far, stimulere dine brystvorter og derved sætte fart på produktionen af oxytocin.

Ikke noget med at nulre blidt, der skal tages ved, så det kan mærkes, men naturligvis uden det gør ondt.

En anden og meget effektiv måde at højne niveauet af oxytocin er ved at lade din parner sutte på dine brystvorter, hvilket har en meget effektiv virkning.

Bliv ved indtil du kan mærke, at veerne er der igen. Desuden kan et rigtig godt kys også hjælpe oxytocin på gled – og her taler vi ikke trutmundede tantekys, men gode, lange tungekys.

Rådene er hentet fra den kendte amerikanske jordemoder Ina May Gaskin, som har praktiseret teknikkerne i mange år og har skrevet meget om kvindens egen evne til at påvirke kærlighedshormonet.

 

Kunstig form blokerer for oplevelsen

Får du oxytocin i kunstig form (syntocinon) igennem et vedrop får du ikke samme eufori i kroppen. Den kunstige tilførsel blokerer for den naturlige produktion.

Det samme gør sig gældende, hvis du får en epiduralblokade, her går du også glip af lykkefølelsen.

Så nu ved du, at oxytocin udløses både under fødslen, amning og orgasme og hvordan du selv kan sætte skub i det for at få en god fødsel.

Næste gang skriver jeg om, hvordan du kan få adrenalin til at arbejde mest hensigtsmæssigt i din krop, så du aktiverer det som noget der arbejder for dig og ikke imod dig under fødslen. Og glæd jer også til indlægget om endorfiner.

 

Skrevet af: Anja Bay

Underviser hos www.smertefrifødsel.dk

Hvordan vurderer du denne artikel?

0 / 5. 0

Skriv et svar

*/ /*
*/ /*