Close
Log Ind Opret Bruger
Hvad kan din vægt betyde for din fertilitet?
facebook pinterest twitter

Hvad kan din vægt betyde for din fertilitet?

Avatar
9 februar 2013, 22:33 subs

overvaegt-og-fertilitet-gravid

Din vægt har stor betydning for din fertilitet. Mange par, der forsøger at blive gravide, slås med vægten. Nogle fordi de vejer for meget og andre fordi de vejer for lidt i forhold til deres idealvægt.

Undervægt

Hvis du er undervægtig eller taber dig af en eller anden årsag (dette gælder uanset om du vægttabet skyldes en frivillig eller ufrivillig indsats fra dig selv)

Hvor meget vægttabet påvirker frugtbarheden, varierer meget fra kvinde til kvinde men der kan forekomme hormonforstyrrelser i kroppen på dig.

Hvis kroppen bliver let påvirket, vil du måske stadig have din ægløsning, men så kan det være at din livmoder ikke er i stand til at tage imod et befrugtet æg pga. at æggestokkene ikke producere de

mængder hormoner der skal til. Hvis din krop derimod bliver svært påvirket kan ægløsningen udeblive, og din menstruation kan blive meget uregelmæssig eller forsvinde helt.

Hos piger/kvinder som lider af sygdommen Nervøs spisevægring/Anoreksi/Anorexia nervosa kan man ofte se dette ske. Kroppen lukker instinktivt ned for alle de funktioner den mener den kan undvære, deriblandt kvindens frugtbarhed, for at resten af kroppen kan overleve.

Hvis årsagen til at du ikke er blevet gravid er vægttab, er det bedste man som regel kan gøre, at holde op med at tabe sig eller endog tage på, men er vægttabet ufrivilligt, er det ikke så nemt som det lyder.

Man bliver i stedet nødt til at give noget medicin som får din cyklus i gang igen, og dermed måske genopretter din frugtbarhed.

Hvis en mand er undervægtig eller oplever et større vægttab, kan det påvirke hans frugtbarhed på den måde at han ikke producerer så meget sæd eller at den ikke er så mobil længere.

 

Overvægt

Frugtbarheden kan virkelig bringes i fare, hvis man er svært overvægtig.

Nogle fertilitetsklinikker og sygehuse som behandler ufrivilligt barnløse, nægter simpelthen at behandle disse par, hvor kvinderne er svært overvægtige, førend kvinderne taber sig et bestemt antal kilo. Svært overvægtige har også meget sværere ved at blive godkendt som adoptivforældre, og nogle er endda blevet blankt afvist udelukkende på det grundlag.

Svært overvægtige ligger i en højere risikozone for adskillige sygdomme og har dermed også en højere dødelighedsrisiko samtidig med at det kan påvirke frugtbarheden væsentlig.

Selvfølgelig kan nogle kvinder som vejer 30 kg for meget, blive gravide hurtigt og ende med at føde et sundt og velskabt barn, men om graviditeten indtræffer og kvinden går graviditeten ud, afhænger af utroligt mange ting.

Hvis din frugtbarhed bliver påvirket, kan din krop begynde at producere for mange mandlige kønshormoner, og dermed tilbageholde din ægløsning. Hvis du gerne vil være gravid, bliver man nødt til at få din ægløsning i gang. Den er jo altafgørende for om du kan blive gravid.

Det bedste er som regel at tabe det overflødige fedt som hæmmer din frugtbarhed, men det er aldrig så enkelt og ligetil som det lyder. De fleste kvinder som er overvægtige har næsten altid været det, og har altid været på en eller anden form for slankekur. Så derfor er det ikke noget man bare gør, ikke for de fleste, i hvert fald.

Man kan også give noget medicin som stimulerer din krop til at få din cyklus til at køre igen, og dermed måske genopretter din frugtbarhed.

Du kan selv regne ud hvilken ende lægerne vil mene du ligger i, eller du kan gå ind her hvor du kan læse meget mere om BMI (Body Mass Indeks) eller få et lille program til at regne dit tal ud.

Du kan også selv lave et lille regnestykke der hedder :
 
BMI udregnes sådan – Din vægt i kg  / (divideret) med din højde x 2.
 
Eks. Kvinden er 1,73 m høj og vejer 89 kg. Hendes regnestykke vil være : 89 kg / (1,73×1,73) = Hendes BMI er ca. 29,74

 

Hvor skal BMI tallet helst ligge?

Tommelfingerreglen er at ligger dit BMI tal på 25-27 bør du gøre noget ved din vægt, så din krop ikke hævner sig på dig senere.

Ligger BMI tallet over 30 skal du i særdeleshed overveje at gøre noget.

Men husk BMI-tallet er kun vejledende, er du f.eks kraftig bygget må du have et højere BMI-tal end en kvinde som er spinkelt bygget.

Gå evt. ned til din læge og hør lægens mening om dit BMI-tal. Lægen kan sandsynligvis også fortælle dig hvor langt du evt. skal ned i vægt, for at blive gravid og ikke mindst få en god graviditet, hvor du ikke behøver tænke på komplikationer pga. overvægt.

Køb fertilitetstest på Min-Maves webshop

 

Video: Kosten er vejen til frugtbarhed og fertilitet