Close
Log Ind Opret Bruger
Udflåd og fertilitet: Hold styr på din cyklus med dit udflåd
facebook pinterest twitter

Udflåd og fertilitet: Hold styr på din cyklus med dit udflåd

Avatar
3 februar 2023, 11:20 Redaktionen

 

Udflåd er en naturlig del af den kvindelige fysiologi, der hjælper med at bevare kønsorganerne sunde. Det hjælper med at fjerne bakterier, gæringsprodukter, og døde celler fra kroppen.

 

Hvordan ser udflåd ud og ændres den igennem din cyklus?

Der er fire forskellige typer udflåd, der typisk findes hos kvinder. Disse er hvid, gul, grøn, og brun. Hvid udflåd er den mest almindelige, og er normalt lidt slimet og gerne ligner æggehvider. Grøn og gul udflåd kan indikere en infektion, mens brun udflåd kan indikere, at du er i slutningen af din cyklus.

At være opmærksom på udflåd og ændringer af dine symptomer kan hjælpe dig med at forstå din cyklus bedre. Ved at vide, hvornår du er mest frugtbar, kan du øge chancerne for at blive gravid.

 

Læs også: Din udflåd sladrer om din ægløsning

 

Hvordan du holder styr på din cyklus 

Første skridt til at forstå din cyklus er at tracke på din udflåd. Når du har en god forståelse af de forskellige typer af udflåd, kan du kende forskel på de forskellige faser af din cyklus. Ved at holde styr på hvilken type udflåd du har og hvor ofte du har det, kan du bestemme hvornår du er mest frugtbar.

Før menstruation og efter ægløsning vil du bemærke, at udflåd bliver tykkere og rigeligere. Dette er kendt som spinnbar udflåd. Dette er et tegn på, at du kommer nærmere ægløsning og er et godt tegn på, at du er i stand til at blive gravid.

Lige før ægløsning skifter udflåd til en tynd, vandig konsistens. Dette er tegn på, at frugtbarheden er på sit højeste. 

 

Er meget udflåd normalt?

Meget udflåd hos kvinder er normalt og har en vigtig funktion. Det hjælper med at holde underlivet rent og sundt, samtidigt med at det hjælper med at holde pH-balancen i skeden. Det er derfor også vigtigt at sige, at vi er forskellige og nogle vil opleve meget udflåd fra underlivet imens nogle vil opleve mindre. Det du skal holde øje med er farven på din udflåd. 

 

Læs også: Klamydia og graviditet

 

Lugt fra underlivet

Udflåd vil altid have en tendens til at lugte lidt syrligt og det er grundet pH-værdien. Hvis du oplever at udflåddet begynder at lugte mere surt end det plejer, så kan det godt være tegn på at noget ikke helt er som det skal være i underlivet. Måske er det svamp eller en kønssygdom, også er det altid godt at kontakte din gynækolog eller læge, særligt hvis kløe, svie eller smerter fra underlivet følger med lugten