Close
Log Ind Opret Bruger
Skruk – hvorfor bliver man skruk?
facebook pinterest twitter

Skruk – hvorfor bliver man skruk?

Julie - Min-Mave.dk
14 februar 2019, 21:47 Julie - Min-Mave.dk

Skruk

Hvis du ser babyer overalt og dagdrømmer om at blive mor, så er du højst sandsynligt blevet det, man kalder skruk.

Men hvad vil det egentligt sige at være skruk?

Jeg satte mig for at finde ud af lidt mere om emnet, fordi at rigtig mange af Min-Maves brugere fortæller om at opleve at være skruk.

En hurtig Google-søgning viste, at ordet tit bliver brugt i diverse debatforummer, men Wikipedia havde ikke nogle opslag om emnet, og der ikke fandtes heller ikke artikler om emnet.

Faktisk var jeg lige ved at tro at det med at være skruk, var en såkaldt “urban legend”, men så faldt jeg over Lene Eriksens blog.

Lene Eriksen betegner sig selv som cand.brom. terapeut og coach for skrukke kvinder, så jeg besluttede mig straks for at kontakte hende og få et interview i stand.

Heldigvis var hun villig til at svare på mine mange spørgsmål, så læs med her og bliv klogere på skrukhed.

 

Hvad betyder skruk og hvordan føles det?

Skruk er at have en meget stærk længsel efter at få et barn – om at opleve moderskabet.

I mit eget tilfælde var det ikke en længsel som jeg kunne sidde overhørig – jeg var nødt til at handle på den.

Det føltes som om, mit liv ville miste sin betydning, hvis jeg ikke fik mit barn.

Læs også: 6 tips til at blive hurtigt gravid

Med følelsen følger ofte både indre billeder, et forsnævret fokus og tanker, der kredser om babyer og forhøjet følsomhed og humørsvingninger.

Set fra et sjæleperspektiv ville nogle sige, at der er et barn, som har valgt dig som mor og som VIL fødes.

For mit egets vedkommende føltes det virkeligt sådan. En forklaring på ’skrukhed’ kunne være, at det ufødte barn påvirker dig til at tage action ved at gøre dig skruk.

Dette er jo ikke noget vi ved rent videnskabeligt – men mange har den personlige oplevelse.

 

I hvilken aldersgruppe oplever kvinder oftest at blive skruk?

Kvinder bliver skrukke i alle aldre. Nogle bliver endda ved med at være skrukke, selvom de har fået både 1,2 og 3 børn.

I mit job som coach og psykoterapeut for kvinder, der overvejer at blive solomor og kvinder i fertilitetsbehandling, møder jeg faktisk mange kvinder, der først bliver skrukke i sidste halvdel af 30erne eller første halvdel af 40erne.

Læs også: Sådan får du det køn du ønsker dig

Det er ofte i forbindelse med, at noget sker i deres liv, fx at en søster får et barn, eller et parforhold med bonusbørn går i stykker.

Kvinderne er ofte selv overraskede over, hvor vildt det føles pludseligt at være skruk og tænke så meget på at få et barn.

Det kan være kvinder, der enten aldrig har haft ønske om at blive gravid før eller (som jeg selv) har haft et svagere ønske gennem mange år, men samtidigt skulle have nogle andre ting skulle på plads, inden ønsket om barnet kunne få lov til at fylde.

 

Mange piger oplever fx at blive skruk i en meget ung alder, og føle sig ulykkelig over ikke at kunne få sit ønske opfyldt. Hvis man oplever at blive skruk på et uheldigt tidspunkt i livet, kan man så gøre noget for at takle sin skrukhed?

Først må man se på, hvad eller hvem det er, der siger at tidspunktet er uheldigt.

Børn kommer ofte på tidspunkter, der umiddelbart virker ubelejlige – fordi vi allerede har planlagt og øremærket vores tid til andre ting.

Allen Saunders berømte citat siger det sådan set meget godt – Life is what happens to us, while we are making other plans.

Hvis vi vil have børn, må vi tillade, at der bliver rusket i vores planer og øremærkede tid.

Og det behøver vi ikke være så bange for – set i et livsperspektiv kan det, der ’forstyrrer vores planer’ meget let vise sig at være det bedste, der er sket for os. Vi kan bare ikke se i situationen – først senere.

H.C. Andersen skrev ’Livet er det største eventyr’ – det er jeg meget enig i.

Men grundlæggende har man et valg – man kan enten forfølge ønsket om et barn, med de konsekvenser det har, eller man kan arbejde med sig selv for at give slip på ønsket.

Det kan kræve en udviklingsproces og professionel hjælp at træffe dette valg på en måde, så man bliver tilfreds.

 

Hvordan kan man arbejde med parforholdet, hvis enten manden eller kvinden er skruk, og den anden ikke er? Hvem skal give efter?

Det er der jo ikke noget entydigt svar på – det kommer an på så meget. Men det er en meget følsom og delikat situation, som mange af de par jeg møder står i.

I den situation ville jeg anbefale at få professionel hjælp så hurtigt som muligt, så man kan få nogle ærlige og værdifulde samtaler, der fører til en afklaring og et valg man bliver tilfreds med – frem for samtaler der går i hårknude eller ender i skænderi eller skilsmisse.

 

Ved man hvor mange mænd, der oplever at blive skruk?

Mænd bruger sjældent vendingen ’Jeg er skruk’, men mange mænd får også lyst til at få børn – også selvom de ikke har en partner.

Ved mit foredrag ’Hej kvinde, tør du få et barn alene?’ som jeg holder 1-2 gange årligt i FOF, er der de sidste år begyndt at komme mænd.

Det er mænd, der også kunne tænke sig at få et barn, selvom de ikke er i parforhold.

Regnbuebarn.dk, hvor man kan søge en partner til delt forældreskab, vidner om hvor mange mænd, der ønsker sig et barn.

 

Hvad er dine bedste råd til skrukke kvinder eller mænd?

At tage ønsket om et barn alvorligt i tide.

Alt for mange venter til det enten er for sent eller til det bliver svært (og dyrt) pga. alder.

Det synes jeg er synd. Opsøg eventuelt en professionel for at komme under overfladen på ønsket og finde ud af hvad du skal gøre med ønsket.

 

Hvordan kom du til at beskæftige dig med skrukhed?

På en måde valgte skrukhed mig. Da jeg som 38 årig afsluttede et parforhold, stod jeg uden børn og var super skruk.

Det var en svær situation, for hvordan går man ud og møder en anden mand, som man stille og roligt lærer at kende, når der står ’superskruk’ malet hen over ens ansigt og babyen fylder mere end manden?

Jeg havde brug for hjælp, men kunne ikke finde nogle der var specialiserede i den situation.

Så nu her bagefter, hvor jeg selv er igennem, har en dejlig datter og er mange erfaringer rigere, har jeg valgt at tilbyde andre den hjælp, som jeg selv ville have været glad for i sin tid.

 

Hvordan hjælper du som coach og psykoterapeut skrukke mennesker?

Jeg bruger nærværende, fordomsfri og fortrolig samtale. I samtalerne bruger jeg alle mine coach- og terapiværktøjer samt alle mine erfaringer.

Jeg trækker også på min viden efter at have fulgt fertilitetsområdet tæt i mange år, og efter at have samarbejdet med fertilitetslæger og jordemødre.

Jeg kan desuden finde på at bruge Enneagrammet, hypnose eller familieopstilling afhængigt af, hvad kvinden (eller parret), der har opsøgt mig, har brug for.

 

Svarene er givet af Lene Eriksen, der er uddannet coach og psykoterapeut og har hjulpet flere hundrede skrukke kvinder. Læs mere på www.leneeriksen.dk.