Close
Log Ind Opret Bruger
Positiv graviditetstest – hvad så nu?
facebook pinterest twitter

Positiv graviditetstest – hvad så nu?

Redaktionen
2 marts 2021, 09:26 Redaktionen

Graviditetstest

Hvis du og din partner lige er startet med Projekt Baby, har du måske endnu ikke det helt store kendskab til graviditetstests – altså lige udover, hvad du eventuelt har kunnet se i amerikanske romantiske komedier – men i så fald kan vi trøste dig med, at det slet ikke er så svært.

Læs med herunder og bliv klogere på hvordan graviditetstesten fungerer, og hvad man stiller op når den er positiv.

 

Graviditetstest som strimmel og stav

I Danmark er de to oftest anvendte graviditetstests til hjemmebrug hhv. strimmel og stav. Dem med strimler er de billigste, og de kræver at man opsamler urin i et bæger og holder strimlen i urinen efter anvist tid. Herefter kan man på strimlen aflæse, om den er positiv eller negativ. To røde streger er positiv og betyder dermed at man er gravid.

Graviditetsstavene er lavet i plastik og oftest lidt dyrere. Her kan man til gengæld holde staven direkte ind i urinstrålen, så man slipper for at fumle med opsamling af urinen. Herefter er proceduren den samme som ved strimmeltesten: man venter i den angivne tidsperiode og aflæser resultatet på staven – også her betyder to røde streger at man er gravid.

Graviditetsstaven fås derudover også i en lidt mere avanceret udgave, nemlig som digital test, hvor man slipper for at være usikker på, om der nu også er to røde streger eller ej. Den digitale graviditetstest er forsynet med et display, hvor der står enten “ikke gravid” eller “gravid” – så bliver det næsten ikke nemmere.

Den tredje graviditetstest er en såkaldt “kassettetest” – den anvendes ikke så ofte til hjemmebrug, men i højere grad hos lægen.

 

Hvordan fungerer en graviditetstest?

En graviditetstest måler hvor meget HCG man har i urinen. HCG er det hormon, som gravide danner kort efter æggets befrugtning, når ægget sætter sig fast i livmoderen. Man bør tidligst tage graviditetstesten den dag, man forventer menstruation, da resultatet ellers er for usikkert. Jo længere man venter med at teste, jo større bliver sandsynligheden for, at man kan være sikker på det resultat, som graviditetstesten viser.

Graviditetstests kan i øvrigt tages hele dagen, men mange anbefaler, at man tager den om morgenen, da urinen på dette tidspunkt er mest koncentreret.

Husk desuden at testen skal aflæses, når den angivne tidsperiode er gået. Hvis man lader den ligge længere, kan man ikke regne med resultatet.

 

Hvad kan give falsk negativ eller positiv graviditetstest?

Hvis du får en negativ graviditetstest, behøver det ikke nødvendigvis betyde at du ikke er gravid. Måske er befrugtningen sket senere end du regner med, du har måske uregelmæssige menstruationer og har altså testet alt for tidlig eller også er du en af de kvinder som er længere tid om at danne HCG som testen måler i urinen.

En “falsk” negativ graviditetstest forekommer meget oftere end en “falsk” positiv graviditetstest. Hvis du derimod får en positiv graviditetstest, er det fordi at der er en bestemt mængde HCG i din urin. Hersker der tvivl er et besøg hos lægen det næste skridt.

I tilfælde af spontan abort kan man risikere at en graviditetstest først er positiv og så negativ – også fra den ene dag til den anden. Det kan skyldes niveauet af HCG som hurtigt stiger og falder i de tidlige stadier af graviditeten.

 

Hvor tidligt kan man tage en graviditetstest?

Hvor tidligt man kan tage en graviditetstest, er meget forskellig fra kvinde til kvinde, da produktionen af HCG hormonet varierer som nævnt herover. Nogle kvinder kan tage en graviditetstest allerede et par dage efter befrugtningen, mens andre først kan teste positiv i uge 5-6.

Alle de graviditetstest der bliver solgt i Danmark er meget følsomme, og måler oftest graviditetshormonet HCG helt ned til 5-25 mIU/ml. Det betyder, at en del gravide allerede meget tidligt i graviditeten kan finde ud af, om de venter sig eller ej.

 

Hvad skal man gøre efter en positiv graviditetstest?

Når du har taget en positiv graviditetstest skal du kontakte egen læge og have den første undersøgelse. Lægen tager i de fleste tilfælde en graviditetstest og spørger ind til familieforhold, og anbefaler dig at begynde på graviditetsvitaminer. Her får du også en vandrejournal som skal bruges i resten graviditeten til dine læge- og jordemoderbesøg, scanninger mm., hvor den løbende bliver udfyldt.

 

Hvor langt er jeg henne?

Nu står du med en positiv graviditetstest, men hvor langt er du henne i graviditeten? Har du endnu ikke været til lægen og fået fastslået en termin kan du bruge terminsberegneren her på Min-mave. I den skal du udfylde enkelte informationer hvorefter den fortæller dig hvor langt du er henne, og hvornår du har termin.