Positiv graviditetstest – hvad så nu?
Er du og din partner dykket ned i babyprojektet og står overfor en positiv graviditetstest? Læs videre for at få indsigt i de forskellige testtyper, timing og hvad du bør gøre i næste fase af denne spændende rejse.
Graviditetstesttyper
I Danmark er strimmel- og stavtests de mest anvendte til hjemmebrug. Strimmeltesten, den økonomiske løsning, kræver opsamling af urin i et bæger, mens stavtesten tillader direkte urinering på plastikstaven. Den digitale test er også tilgængelig for ekstra bekvemmelighed.
Hvordan virker graviditetstesten?
Disse tests måler HCG-niveauer i urinen, hormonet, der dannes efter æggets befrugtning. For mere præcise resultater anbefales det at teste den forventede menstruationsdag, og morgenurinen er ideel.
Falske resultater
En negativ test behøver ikke betyde, at du ikke er gravid, da faktorer som uregelmæssig menstruation og tidlig testning kan påvirke resultatet. Falske positive tests er sjældnere, men en læge bør konsulteres ved tvivl.
Hvor tidligt kan man tage en graviditetstest?
Nogle kvinder kan teste positivt få dage efter befrugtning, mens andre må vente indtil uge 5-6. De tilgængelige tests i Danmark er følsomme og kan påvise HCG helt ned til 5-25 mIU/ml.
Hvad skal man gøre efter en positiv graviditetstest?
Kontakt straks din læge efter en positiv test. Den første undersøgelse inkluderer en graviditetstest, rådgivning om familieforhold og anbefalinger til graviditetsvitaminer. Du får også en vandrejournal til læge- og jordemoderbesøg samt scanninger.
Hvor langt er jeg henne?
Nu står du med en positiv graviditetstest, men hvor langt er du henne i graviditeten? Har du endnu ikke været til lægen og fået fastslået en termin kan du bruge terminsberegneren her på Min-mave. I den skal du udfylde enkelte informationer hvorefter den fortæller dig hvor langt du er henne, og hvornår du har termin.