Close
Log Ind Opret Bruger
Koffein og gravid – hvor meget må jeg indtage?
facebook pinterest twitter

Koffein og gravid – hvor meget må jeg indtage?

Avatar
13 marts 2021, 22:34 dittemikkelsenjordemoder
koffein gravid

Koffein kan have betydning for dig som gravid og for din fertilitet. Holder du dig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger så er der dog inden undersøgelser som viser, at det har betydning for graviditet eller frugtbarhed. 

Koffein og dig som gravid

Kaffe og koffein er et nydelsesstof  og et naturstof, som rigtig mange danskere indtager hver dag, i større eller mindre mængder. Også mange gravide drikker meget kaffe i løbet af en dag. Ca 35% indtager én eller flere kopper om dagen i deres graviditet men koffein finder du også i sort og grøn te, coca cola, kakao, chokolade og energidrik. 

Det er ikke kun når man er gravid at man snakker om, at koffein kan være usundt men også når man prøver at blive gravid. Koffein kan nemlig have effekt på fertiliteten.

Koffein virker opkvikkende på din krop fordi du påvirker centralnervesystemet og din produktion af adrenalin. Dine blodkar trækker sig sammen og din puls og blodtryk hæves. Når du er gravid skal vi altid forestille dig, at det du indtager og sådan det påvirker din krop, påvirker din baby på samme måde.

Hvor meget koffein må man indetage når man er gravid?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker mere end 3 kopper kaffe om dagen når man er gravid. De anbefaler også, at man også begrænser indtagelsen af andre koffeinholding drikkevarer, som fx te, energidrik og cola. 

Den anbefaling svarer ca. til 200-300 milligram om dagen.

Koffein er i følge Fødevarestyrelsen mistænkt for at kunne skade fosterets udvikling og øge risikoen for spontan abort i første trimester.

Koffein kan også påvirke vores nervesystem, hjertefunktion og stofskiftet. Derudover har det også en vanddrivende effekt.

Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger til sundevaner, før under og efter din graviditet

Hvor meget koffein er der i det jeg indetager?

  • En kop filterkaffe på 1,25 ml inderholder ca 85 mg koffein.
  • Caffe Latte: 600 milligram per liter.
  • En coca cola indeholder 15 mg koffein 
  • En energidrik indeholder 32 mg pr dl. 
  • En kop te indeholder 40 mg pr. kop (240 ml)
  • En kop kakao indeholder 5 mg pr. kop (240 ml)

Koffein, gravid og frugtbarhed

Der er ikke lavet nogen undersøgelser som decideret viser, at du ikke kan blive gravid hvis du indetager meget koffein i løbet af dagen.

En kvinde derimod som drikker 1-2 kopper kaffe dagligt kan nedsætte hendes frugtbarhed med op til 10 % i forhold til en ikke-kaffe drikkende kvinde.

koffein gravid hvor meget

Spørgsmål og svar vedrørende koffein og graviditet

Øger koffein chancerne for spontan abort eller for tidlig fødsel?

Hvis du indetager den mængde koffein Sundhedsstyrelsen, som er maks. 3 kopper kaffe om dagen, så vil det ikke øge risikoen for spontan abort eller for tidlig fødsel. 

Hvis du indetager mere end det anbefalede, så er der undersøgelser viser at du måske øger din chance for spontan abort og eventuelt for tidlig fødsel.

Vil koffein kunne påvirke fosterets vækst og udvikling?

Hvis du indetager den mængde koffein som Sundhedsstyrelsen anbefaler, så vil fødselsvægt, vækst og udvikling ikke blive påvirket. 

Ved større indtag kan vækst på fosteret blive påvirket og dit barns fødselsvægt kan blive mindre.

Vil koffein øge muligheden for misdannelser på mit barn?

Koffein i graviditeten vil ikke øge risikoen for misdannelser hos dit barn, så længe du indetager den mængde som der anbefales. Der er stadig tvivl om hvorvidt større mængder kan have påvirkning på misdannelser hos dit barn.

Det kunne måske også have din interesse:

Kærlig hilsen

Julie & resten af Team Min-Mave.dk