Close
Log Ind Opret Bruger
Fertilitet og din livsstil
facebook pinterest twitter

Fertilitet og din livsstil

Redaktionen
9 februar 2013, 22:58 Redaktionen
rygning fertilitet

Langt de fleste ved at graviditet og rygning samt alkohol ikke passer sammen, men vidste du at din fertilitet også kan blive påvirket, så det kan blive sværere for dig at blive gravid?

Hvorfor nedsætter rygning din fertilitet?

Alle, eller måske næsten alle, ved at tobak er sundhedsskadeligt. Men hvad gør det ved frugtbarheden?

Hos kvinderne påvirker rygning:

Dvs fra æggets dannelse hele vejen til, at det befrugtede æg skal kunne sætte sig fast i den tykke slimhinde i livmoderen, påvirker din rygning det hele.

Risikoen for at skulle vente mere end 9 måneder, før det lykkes at blive gravid, er 19 % for ikke-rygende kvinder, men 24 % for kvinder, som ryger 1-10 cigaretter om dagen, og 30 % for kvinder, som ryger mere end 10 cigaretter dagligt. Kilde: hvidorvehospital.dk

Ryger din partner også, så tag beslutningen om at holde op med at ryge samtidig. For det påvirker nemlig også din partners fertilitet, da sædkvaliteten hos manden forringes af rygning.

Rygning og spontan abort

Undersøgelser har tilmed også vist at tidlig spontan abort ses hyppigere hos rygere end ikke-rygere. Risikoen for spontan abort som følge af rygning er størst først i graviditeten. Det altså på et tidspunkt hvor du oftest ikke ved at du er gravid.

Rygning og fertilitetsbehandling

Skal du i behandling for barnløshed (fertilitetsbehandling) øger du chancen for at blive gravid og få et barn, hvis du holder op med at ryge. Succes-raten hos ikke-rygende kvinder er større, og dermed er der en større chance, for at du og din partner kan blive forældre, hvis du holder op med at ryge.

I var fælles om at beslutte jer for at få et barn sammen, og undersøgelser har vist, at en af de største vanskeligheder med at gennemføre rygestop i forbindelse med en graviditet, er en partner der ryger. Så støt hinanden og stop rygning sammen.

Alkohol og fertilitet

Der er en del uenighed omkring hvad alkohol egentlig betyder for din fertilitet, men en nye dansk undersøgelse viser at selv helt små mængder alkohol (1-5 genstande pr uge) kan påvirke din fertilitet negativt. Kvinder med dagligt alkoholforbrug, kan opleve: 

En anden undersøgelse har også vist, at risikoen for spontan abort er tre gange større ved et alkoholforbrug på 5 eller flere genstande om ugen. Er du i fertilitetsbehandling er det en rigtig god idé, at skære ned på alkoholindtagelsen. 

Mænds alkoholforbrug har ikke sen store betydning for deres fertilitet, så længe det er under 10 genstande pr uge.
Er alkohol indtagelsen større end det anbefalede kan de opleve: 

gravid alkohol

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du ikke drikker eller ryger under graviditeten

Siden 2007 har Sundhedsstyrelsen anbefalet gravide ikke at drikke alkohol. Anbefalingen bygger på et forsigtighedsprincip. Man ved nemlig ikke med sikkerhed, hvor lidt alkohol der skal til, for at skade fosteret.

Sundhedsstyrelsens forsigtigheds betragtning har flere begrundelser:

Nogle fostre er mere følsomme overfor alkohol end andre. Hvad der i større grupper af kvinder ser ud til at være risikofrit for barnet, er derfor ikke nødvendigvis risikofrit for den enkelte kvinde og hendes barn.

Et andet argument er, at der løbende kommer ny forskning til, der skaber tvivl om den nedre grænse for et skadeligt alkoholforbrug under graviditeten.

 

Video: Hvad sker der når man ryger under graviditet

Dette kunne måske også have din interesse: