Close
Log Ind Opret Bruger
Farmand skal også spise folinsyre under projekt baby
facebook pinterest twitter

Farmand skal også spise folinsyre under projekt baby

Julie - Min-Mave.dk
22 maj 2019, 03:37 Julie - Min-Mave.dk

B13624017

Folinsyre er vigtigt for at forebygge misdannelser hos dit foster.

Men hvis I er igang med projekt baby, så er der god grund til at insistere på, at din mand også spiser sundt og tager et tilskud af folinsyre.

En ny undersøgelse viser nemlig at farens diet, har stor betydning for at forebygge misdannelser og øge barnets sundhed i hele dets liv.

Undersøgelsen fokuserede på indtag af vitamin B9 (folinsyre), som findes i fx spinat, kornprodukter, frugt og kød. Gravide anbefales at tage tilskud af vitaminet under graviditeten, fordi det er velkendt, at det forebygger spontan abort og misdannelser, men indtil nu er der foretaget næsten ingen undersøgelser af, hvordan faderens diet påvirker barnets sundhed.

Far skal leve sundt og spise folinsyre

Resultaterne tyder dog på, at faderens indtag af folinsyre faktisk er lige så vigtigt som moderens, og at faderen faktisk bør leve så sundt som overhovedet muligt i den periode, hvor han planlægger at gøre sin kæreste gravid.

”Selvom folinsyre bliver tilsat en del fødevarer nu om dage, så kan fædre der spiser meget fedt og fastfood eller som er overvægtige, ikke optage folinsyre optimalt på sammen måde som sunde mænd kan.” Fortæller forskningsleder Sarah Kimmins til Parent Herald.

”Vi ved nu at kosten påvirker sædkvaliteten og at det har ret seriøse konsekvenser for fosteret.” Fortsætter Kimmins.

Læs om dit behov for folinsyre under graviditet

30 % flere misdannelser

Forsøget er foretaget på mus, hvor forskerne har målt faderens folinsyreniveau og sammenlignet det med deres unger. Resultaterne viste tydeligt, at de mus der spiste eller optog mindre folinsyre, havde en større andel af unger med misdannelser, end de mus der havde en far, med et tilstrækkeligt optag af folinsyre.

”Vi var overraskede over at se, at der var næsten 30 % flere tilfælde af misdannelser, hos de mus hvor faren ikke spiste nok folinsyre.” Fortæller Dr. Romain Lambrot. ”Vi så alvorlige misdannelser i skelettet, heriblandt skader på kraniet og rygsøjlen.” Fortsætter han.

Spermkvaliteten sladrer

Forsøget konkludere at farens kost og livsstil påvirker spermkvaliteten og kan påvirke ikke bare risikoen for misdannelser, men også barnets sygdomsmønster og metabolisme igennem hele dets liv.

”På baggrund af dette forsøg vil jeg opfordre fædre til at tænke over, hvad de spiser, hvad de ryger og hvad de drikker, og huske på, at de skal forme de fremtidige generationer.” Siger Kimmins. ”Hvis alt går som vi håber, så bliver vores næste skridt at samarbejde med fertilitetsklinikker om at forebygge misdannelser og sygdomme, ved at informere kommende fædre om deres sundhed.” Afslutter Kimmins.

Spiser din mand sundt?

Bakker din mand op omkring projekt baby og spiser sundt sammen med dig? Eller er det svært at få ham overbevist om, at han også skal være sund?