ICSI – den sidste fertilitetsbehandling
ICSI, også kaldet mikroinsemination, benyttes til at behandle barnløshed, i de tilfælde hvor almindelig kunstig befrugtning (IVF) ikke virker, og hvor paret har en meget lav fertilitet.
ICSI behandling foregår ved at én enkelt sædcelle føres direkte ind i ægget, i modsætning til IVF, hvor ca. 150.000-500.000 sædceller placeres i en skål med et enkelt æg, og derefter kæmper om at befrugte ægget.
Ved ICSI tages ægget ud af livmoderen og placeres i en skål med dyrkningsvæske. Herefter gennemborer man membranen omkring ægget og indsætter en enkelt sædcelle.
Er der risiko ved ICSI behandling?
Der er efterhånden foretaget en del større undersøgelser af ICSI, og det er en metode, der anvendes med stor succes over hele verden.
Misdannelsesprocenten er ca. 2,3 %, hvilket er den samme, som i resten af befolkningen, og derfor ikke unormal, dog er der kromosomfejl ved ca. 1,75 % af reagensglasbørn, hvilket er en smule højere end i resten af befolkningen.
Man mener ikke at tendensen til kromosomfejl skyldes metoden, men snarere at der er en højere forekomst af kromosomfejl, fra børn af en far med lav sædkvalitet.
Ofte er kromosomfejlen nemlig nedarvet fra faderen, og kommer altså fra sæden.
Mange drenge skabt ved ICSI, vil arve deres fars ringe sædkvalitet, da det ofte skyldes en fejl i Y-kromosomet, som nedarves fra far til søn.
Tvillinger og trillinger?
Du har sikkert hørt, at graviditet opstået ved kunstig befrugtning og ICSI behandling har en højere risiko for at resultere i tvillinger eller trillinger.
Det er også rigtigt, da man ofte vælge at lægge to befrugtede æg op i livmoderen, for at øge graviditetschancerne.
Hvis der lægges to æg op og begge vokser, fører det til tvillinger.