Close
Log Ind Opret Bruger
Mikroinsemination – sådan foregår det
facebook pinterest twitter

Mikroinsemination – sådan foregår det

Redaktionen
7 juli 2014, 11:41 Redaktionen

Sådan foregår mikroinsemination

Mikroinsemination er for mange barnløse par den sidste udvej, når alt andet er forsøgt. Antallet er stigende i Danmark i de senere år, fordi fertiliteten er faldende i befolkningen generelt.

Ved mikroinsemination befrugtes ægget uden for livmoderen, og derfor kaldes denne form for fertilitetsbehandling også reagensglasbefrugtning eller kunstig befrugtning.

 

Hormonbehandling

Mirkoinsemination begynder med en hormonbehandling af kvinden, for at stimulere æggestokken, så der udvikles mere end ét modent æg ad gangen.

Det sker enten via et langt forløb, hvor kvindens naturlige hormonproduktion nedsættes, for derefter at påbegynde stimuleringen af ægblæredannelsen. Eller via et kort forløb, hvor der stimuleres uden først at hæmme kvindens egen hormonproduktion.

Ca. 85 % af alle behandlinger sker via et langt forløb.

 

Ægudtagning

Når der er dannet minimum 3 ægblærer, får kvinden en ægløsende sprøjte, hvorefter æggene tages ud 36 timer senere.

Æggene tages ud med en nål vejledt af ultralydsscanning. Det kaldes at høste æggene, og der høstes ca. 8-10 æg pr. udsugning.

På ultralydsskanneren kan man se æggestokkene med de modne ægblærer, som suges tomme, hvorved æggene høstes.

Derefter placeres æggene i et varmeskab i laboratoriet.

Under hele forløbet er kvinden på smertestillende medicin, der for de fleste fjerner ubehaget ved fertilitetsbehandlingen.

Du kan læse mere om denne del af mikroinseminationen i en ægdoners dagbog.

 

Manden afleverer sæd

Manden afleverer sin sædprøve, samme morgen, som kvindes æg skal høstes. Sædprøven laves hjemme og medbringes til klinikken, i et udleveret glas.

Man skal ikke være bange for om sæden dør under en eventuel transport. Dog anbefaler man, at manden ikke har haft sædudtømning i døgnet op til sædudtagningen.

 

Æggene dyrkes

Når sædcellen har befrugtet ægget, dyrkes de i en inkubator. To døgn efter befrugtningen kan man se, om ægcellerne er befrugtet og har påbegyndt celledeling. De kaldes embryoner.

Kvaliteten af embryoner er meget forskellig og graviditetschancen afhænger meget af kvaliteten.

Når æggene er dyrket i 2-5 dage, tager man 1-2 æg af god kvalitet til oplægning og nedfryser resten til eventuelt senere brug. Der er overskydende æg hos ca. 60 %.

 

Oplægning

Der udvælges 1 eller to æg, som ligges op i livmoderen via et lille plastikrør.

Jo flere æg, der ligges op, jo større chance er der for graviditet, men også for at få tvillinger eller trillinger. Derfor er det forbudt at lægge mere end to æg op i Danmark.

 

Graviditetshormonproduktionen stimuleres

Efter oplægningen stimuleres kvinden med progesteron, ved hjælp af stikpiller til skeden.

 

Video: Se inseminationen i et reagensglas: