Close
Log Ind Opret Bruger
Hvad er IVF behandling?
facebook pinterest twitter

Hvad er IVF behandling?

Redaktionen
1 august 2014, 09:23 Redaktionen

hvad-er-ivf-behandling

IVF står for In Vitro Fertilisering, der betyder befrugtning i glas – i stedet for in vivo, der betyder inde i en levende organisme. Man kan huske det på at vitro er det samme ord, som vi kender fra f.eks. vitrineskab.

Under IVF behandling tages æggene ud af livmoderen for at blive befrugtet med sæden i et reagensglas, derfor kaldes IVF også for reagensglasbefrugtning.

Efter befrugtningen, dyrkes æggene i 2-5 døgn, før de igen lægges op i livmoderen.

 

Hvornår bruger man IVF behandling?

IVF bruges ofte til at befrugte kvinder, der har en blokkerede æggeledere, som gør det meget besværligt at befrugte kvinden naturligt, eller inde i kroppen.

Hvis det er mandens sperm, der er problemet, vil man typisk vælge at bruge ICSI, for at hjælpe mandens sædcelle med at trænge ind i ægget. Ved ICSI, også kaldet mikroinsemination, sprøjtes sædcellen direkte ind i ægget med en lille nål.

Som regel anbefales IVF behandling til kvinder, der har prøvet at blive gravid igennem 2 år, igennem hyppig sex under ægløsning.

Læs også: ICSI-den sidste fertilitetsbehandling

Fordi IVF er en relativ dyr form for fertilitetsbehandling, vil man ofte forsøge med insemination, inden man påbegynder IVF.

 

Det første IVF barn

I 1978 blev Louise Brown født ved hjælp af en IVF behandling, som det første barn nogensinde. Hendes forældre havde forsøgt at blive gravide i ni år uden held.

Louise Browns lillesøster, også født med hjælp af IVF, blev det første reagensglasbarn, der selv fødte. Det gjorde hun helt naturligt uden fertilitetsbehandling.

Lægen Robert G. Edwards, der opfandt IVF-behandlingen, modtog Nobelprisen for den i 2010.

 

Flere tvillinger med IVF

Da man bliver nødt til at skabe flere æggeblærer for at højne succesraten for at opnå graviditet igennem IVF, og ofte også vælger at lægge mere end et enkelt op i livmoderen, er der en forhøjet risiko for at få tvillinger.

Læs også: sådan foregår et ivf-forløb.

I Danmark lægger man højest 2 befrugtede æg op af gangen, da trillinger ofte giver komplikationer under graviditet og fødsel.

 

Video: Den første IVF foretaget på Live TV