Close
Log Ind Opret Bruger
1. dag i cyklus – Velkommen til Projekt Baby
facebook pinterest twitter

1. dag i cyklus – Velkommen til Projekt Baby

Redaktionen
28 januar 2014, 11:57 Redaktionen

Kvinde på sin første dag i cyklus

Velkommen til Projekt Baby kalenderen og en magisk rejse, hvor du går fra at være en ung kvinde, til at blive gravid og til sidst mor.

 

Din (måske) første dag i din graviditet

I dag er den første menstruationsdag, og hvis du ender denne cyklus med at blive gravid, vil det om en måned, når du går til lægen med din positive graviditetstest også blive betragtet som den første dag i din graviditet.

Ved at følge Projekt Baby kalenderen, vil du igennem de næste 28 dage lære din cyklus bedre at kende, finde ud af hvornår du er mest frugtbar, hvornår du skal have sex for at blive gravid, og hvornår du kan tage graviditetstesten.

Hvis du er en af dem, der ikke fik gevinst i sidste cyklus, så trøst dig med, at der kun er ca. 33% chance for at blive gravid i hver cyklus.

Op på hesten igen, nu begynder en ny cyklus.

Læs også: Kvindens cyklus uge 1- sådan beregner du din cyklus

Læs om: dag 1 i din cyklus

 

Du kan få Projekt Baby kalenderen på mail

Hvis du ikke allerede er tilmeldt vores kalender på mail, så gør det nu. Så får du nemlig vores kalender direkte i din indbakke.

Det eneste du skal gøre, er at oprette et barn på din profil, med terminsdato om 280 dage.

Sådan får du Projekt Baby mails

 

 

Vitaminer til en sund graviditet

Projekt Baby handler om at forberede din krop på at have et barn i maven, og det betyder sund kost og vitaminer.

Det er især vigtigt at tage folinsyre, da det beviseligt sænker risikoen for, at dit barn får misdannelser.

Faktisk viser nyere videnskabelige studier, at det er vigtigt, at både du og den kommende farmand tager folinsyre, når I prøver at blive gravide.

Få din komplette guide til vitaminer under graviditeten.

 

Min-Mave bloggen: Spis dig gravid

Den hyppigste årsag til at nogle har sværere ved at blive gravide er PCO, og studier viser, at rigtig mange kvinder lider af PCO uden at vide det.

Nanna Boelskifte, som er diætist og blogger på Min-Mave, fortæller at det handler om at holde et stabilt blodsukker, hvis man gerne vil være gravid.

Det betyder at man blandt andet skal undgå kulhydrater og andre ting.

Få flere gode råd til at spise dig gravid.

 

Alle kvinders cyklus er forskellig, og denne kalender afspejler kun en gennemsnitlig cyklus på 28 dage. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, kontakt da egen læge.

 

 

 

Din cyklus – Find længden på din cyklus

 

kvinde har menstruation

 

Din menstruation

Hver evig eneste cyklus forbereder din krop sig på en graviditet, ved at sørge for at alle de ideelle betingelser er til stede for, at dit barn kan blive til.

Bliver du ikke gravid, vil det øverste af din livmoders slimhinde samt det ubefrugtede æg blive udstødt ved det, der bliver kaldt en menstruation.

Når din menstruation stopper, vil en ny slimhinde begynde at blive dannet, og din krop starter endnu engang på forberedelserne til, at du kan blive gravid.

 

Generel information om kvindens cyklus

Det er meget forskelligt hvor lang en cyklus er, og det kan variere en hel del fra kvinde til kvinde.

Lægerne beregner normalvis en cyklus til 28 dage (og det er også dette antal dage denne graviditetskalender tager udgangspunkt i) men DIN cyklus kan sagtens være både kortere eller længere.

Faktisk er der kun 8-15 % af alle kvinder som vil følge en 28 dages cyklus med tommelfingerreglen om ægløsning på 14 dagen. Normalvis siger man, at en cyklus som ligger på alt fra 23 – 35 dage er ”normalt”.

 

Sådan finder du længden på din cyklus

En cyklus bliver altid beregnet fra den første menstruationsdag indtil dagen før, din næste blødningsperiodes første dag starter.

Et eksempel:

Hvis din menstruation starter d. 2 januar og varer 3 dage, og du derefter begynder at bløde igen d. 29 januar, skal du beregne din cyklus således :

Tæl antal dage fra d. 2 januar (den første menstruationsdag) til d. 28 januar (dagen før næste blødning starter).

Din cyklus vil så i denne periode ligge på 27 dage.

Prøv også Min-Maves ægløsningsberegner.

 

Alle kvinders cyklus er forskellig, og denne kalender afspejler kun en gennemsnitlig cyklus på 28 dage. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, kontakt da egen læge.

 

Dag 1. i cyklus – din menstruation kommer

 

Tamponner til menstruation dag 1

 

Er det rent faktisk din menstruation, som er kommet?

På din menstruations første dag, dukker der friskt blod op.

Mange oplever brunligt udflåd i dagene op til deres menstruation, men det regnes som tommelfingerregel ikke for menstruation.

Først den dag, der kommer friskt blod, regnes du som værende i din første menstruationsdag. Det bruger forskellige fertilitetsklinikker også som regel, da det er vigtigt at vide i forbindelse med opstart af behandling.

Det brunlige udflåd sker fordi livmoderslimhinden, som bliver udstødt, ikke sker på en gang. I starten vil kun det yderste lag af slimhinden løsne sig, og det resulterer i ganske lidt blod, som ikke når ud af skeden før senere. Når blod er brunligt, regnes det for at være gammelt blod.

 

Den gamle livmoderslimhinde afstødes

Din krop bruger nu den næste lille uges tid på at afstøde livmoderslimhinden og derefter på at forberede sig på at blive befrugtet og skabe et dejligt sted for din baby at opholde sig under graviditeten.

Dagen i dag bør du huske – sæt et kryds i din kalender – for når graviditetstesten viser positiv er det denne her dag – første menstruationsdag eller første dag i sidste menstruation – som lægerne gerne vil have datoen på.

Med den viden, kan de udregne en cirka dato for, hvornår de regner med, at dit barn skal komme til verden. Nemlig terminsdatoen.

Læs også: Terminsdatoen – Dit barns første fødselsdag.

 

Grunden til, at man har valgt den dato, er fordi, det langtfra er alle kvinder der er klar over hvornår de har ægløsning og/eller mærker tydelige tegn på at den sker.

Da man ved at ægløsningen oftest sker 12-16 dage FØR menstruationen dukker op. – Ja, så har man valgt at lave denne tommelfingerregel så man altid kan udregne et cirka tidspunkt for en terminsdato.

Derudover vil langt de fleste kvinder kunne huske, hvornår de havde deres sidste menstruation.

Det er også en ret vigtig dato at kende, hvis der pludselig sker ændringer i din cyklus som f.eks. at du får pletblødninger imellem menstruationerne, din cyklus pludselig bliver kortere eller længere eller på anden måde virker anderledes i forhold til hvad den plejer.

 

Gode råd og tips til dig

For at mindske risikoen for at dit kommende barn får f.eks. sygdommen rygmarvsbrok, er det meget vigtigt at du og den kommende farmand sørger for at få et dagligt tilskud af folinsyre hver dag (400 mikrogram).

– Hvis du ikke allerede er startet, så begynd i dag.

Læs meget mere om folinsyre

 

Alle kvinders cyklus er forskellig, og denne kalender afspejler kun en gennemsnitlig cyklus på 28 dage. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, kontakt da egen læge.