Close
Log Ind Opret Bruger
Fantastisk nyhed: Regeringen tilbyder fertilitetshjælp til barn nummer to
facebook pinterest twitter

Fantastisk nyhed: Regeringen tilbyder fertilitetshjælp til barn nummer to

Avatar
2 januar 2024, 09:37 Redaktionen

2024 byder på en fantastisk nyhed, da Mette Frederiksen i går meddelte i hendes nytårstale, at regeringen går ind for at yde økonomisk støtte til kvinder og par, der søger fertilitetsbehandling for at få barn nummer to.

“Ufrivillig barnløshed rammer alt for mange. Er det ikke os selv. Så er det nogen, vi kender. Der er stadig tabuer, vi skal have brudt” udtaler hun.

I dag bliver hvert ottende barn i Danmark født efter fertilitetsbehandling, og tallet er steget markant inden for de seneste år.

Tidligere kunne kvinder og par få op til tre skattefinansierede forsøg på reagensglasbehandling på de offentlige fertilitetsklinikker. Fra nytår er antallet af forsøg dog fordoblet, så kvinder og par har bedre muligheder for at forfølge drømmen om et barn uden at skulle ty til privatklinikker og selv betale for yderligere behandlinger.

Denne ændring blev vedtaget af Folketinget sidste år.

“Men i aften vil regeringen komme med endnu et forslag. Vi vil også indføre gratis hjælp til barn nummer to, så der forhåbentligt kan komme en lillebror eller lillesøster” siger Mette Frederiksen i nytårstalen.

Fødselstallet i Danmark ligger på 1,5 barn per kvinde, hvilket betyder, at befolkningen gradvist bliver mindre. Dette udgør en politisk, demografisk og sundhedsmæssig udfordring, der resonerer i hele Europa.

Flere partier i Folketinget har i nogle år ønsket at støtte kvinder og par, der ønsker barn nummer to.

En af udfordringerne for kvinder og par er dog den lange ventetid for at få hjælp til at få et barn. Det er endnu uklart, om regeringen har planer om at tackle dette problem.

Regeringen har et politisk flertal for sit forslag, og der forventes støtte fra resten af Folketinget.

I år markerer 40-års jubilæet for fødslen af det første danske reagensglasbarn. Siden da er over 100.000 børn blevet født i Danmark gennem fertilitetsbehandling.

Ufrivillig barnløshed er en af de mest almindelige kroniske lidelser blandt 25-44-årige i Danmark.

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Danmark var 29,9 år i 2022, hvilket er en konstant stigning siden 1960, hvor den lå på 23,1 år, ifølge Danmarks Statistik.