Close
Log Ind Opret Bruger
De bedste tidspunkter for samleje i din cyklus
facebook pinterest twitter

De bedste tidspunkter for samleje i din cyklus

Julie - Min-Mave.dk
10 juli 2019, 06:59 Julie - Min-Mave.dk

Bedste tidspunkter for samleje i din cyklus

Hvornår er de bedste tidspunkter for samleje, når man ønsker at blive gravid, og er der nogle metoder man kan bruge, hvis man ikke ønsker at tænke for meget på “pligt samleje”?

Hvis du gerne vil være gravid, er det vigtigt, at du har samleje med din partner omkring ægløsningstidspunktet.

Mange kvinder ved slet ikke hvornår i deres cyklus de har ægløsning, og derfor kan godt være svært at ramme det rigtige tidspunkt.

Læs også: Min-Maves projekt baby kalender

Hvis du mener at du f.eks. bliver alt for fokuseret på din krop ved at forsøge at finde dit ægløsningstidspunkt, eller hvis du blot ikke ønsker at gå til det punkt nu, er en god regel at have samleje med din partner hver 2.-3. dag fra din menstruation slutter, til den atter starter.

Denne metode har den fordel, at samleje bedre kan være spontant, i stedet for at føles planlagt på forhånd, og på den måde vil du altid ramme ægløsningstidspunktet, og der vil altid være friske sædceller til at befrugte ægget.

Her er nogle andre forskellige metoder til, hvordan I kan forøge chancerne for at ramme det rigtige tidspunkt.

 

Brug kalenderen til at holde styr på cyklus

Vil du gerne prøve at ramme ægløsningstidspunktet ved at benytte kalendermetoden, skal du til at regne. Man siger, at ægløsningstidspunktet ligger ca. 12-16 dage før mens.

Læs også: Sådan finder du ægløsningstidspunktet

Har du f.eks en cyklus på 28 dage, skal du helst have samleje med din partner fra dag 12 til dag 16 for at ramme ægløsningstidspunktet.

Husk dog, at det her kun er en tommelfingerregel. Du kan ikke vide med sikkerhed, hvis du følger denne regel, så derfor vil vi anbefale dig at prøve at finde ægløsningstidspunktet ved f.eks at bruge temperaturmåling eller ægløsningsteste.

 

Temperaturmåling

Den eneste måde du kan bruge denne metode til at planlægge hvilke tidspunkter det er bedst at være sammen med din partner på, er hvis du har taget din temperatur gennem minimum et par måneder.

Efter de sidste temperaturskemaer kan du se hvor ægløsningstidspunktet har lagt der og kan nu se nogenlunde hvornår du bør have samleje med din partner for at ramme den dag.

Læs også: Dit udflåd sladrer om ægløsning

Har ægløsningstidspunktet lagt fast på f.eks. på dag 14 vil det være en god ide at have samleje på dag 12 og dag 14.

Temperaturen kan svinge meget fra dag til dag, og er meget nem at påvirke, f.eks. hvis du er ved at blive syg, hvis du har fået noget at drikke mm.

Du kan derfor ikke lave en regel, der hedder at ægløsningstidspunktet nærmer sig, hvis temperaturen f.eks. pludselig stiger.

Som oftest har du allerede haft ægløsning når temperaturen begynder at stige, men du kan desværre først få bekræftet nogle dage senere, om det var rigtigt, at du virkelig havde ægløsning.

Dit ægløsningstidspunkt kan ligge anderledes end de sidste par måneder, så derfor vil jeg anbefale dig at bruge ægløsningsteste til at finde ud af, om ægløsningstidspunktet stadig ligger på det tidspunkt du regner med.

 

Ægløsningsteste

Når du først har fået en positiv ægløsningstest, er der ingen grund til at teste videre. Hvis du alligevel beslutter dig for at teste nogle dage ekstra, så regn altid med den første positive ægløsningstest.

Nogle kvinder har en LH-stigning som holder længe, og derfor kan disse kvinder tage positive ægløsningsteste 1-3 dage yderligere. Andre kvinder har en LH-stigning som falder drastisk igen, og allerede nogle timer efter kan ægløsningstesten atter være negativ.

Husk en positiv ægløsningstest er altid en test, hvor teststregen er mindst lige så tydelig som kontrolstregen eller tydeligere end kontrolstregen.

Producenterne af ægløsningstestene anbefaler, at du har samleje med din partner 24 timer efter den første ægløsningstest var positiv, men inden der er gået 48 timer. Fik du en positiv test på dag 13 i din cyklus kl. 12, skal du helst have samleje med din mand fra dag 14 i din cyklus kl. 12 til senest dag 15 i din cyklus kl. 12.

 

Ægløsningsudflåd – også kaldet cervikal-sekret

Dit cervikal-sekret ændrer sig gennem hele din cyklus. Du skal holde øje med, hvornår sekretet ligner æggehvide og kan strækkes adskillige centimeter. Det er på dét tidspunkt, at din krop fortæller dig, at dit ægløsningstidspunkt nærmer sig.

Men igen er det meget forskelligt, hvor lang tid den enkelte kvinde har det æggehvideagtige sekret. Nogle har det kun en enkelt eller måske højst et par dage, mens andre har det adskillige dage, det kan f.eks vare helt op til en uges tid.

Når sekretet dukker op, er du frugtbar – og du bør nu have samleje med din partner for at forøge chancerne for at blive gravid. Start med samleje på den første dag, hvor sekretet er æggehvideagtigt og fortsæt hver 2. dag indtil sekretet ikke længere kan strækkes og ligner rå æggehvide.

Igen bliver cervikal-sekretet påvirket af dine hormoner hele vejen igennem din cyklus, så der vil vi også anbefale dig at overveje at finde ægløsningstidspunktet ved f.eks. at bruge temperaturmåling eller ægløsningsteste.

 

Afsluttende bemærkning

Selv om du er sammen med din partner på det helt rigtige tidspunkt, du har ægløsning med et godt æg, og selvom din partner leverer en god sædcelle, er det ikke sikkert, at du bliver gravid. Ca. 20-25 % bliver gravide den første måned og ca. 80 % af alle kvinder vil være gravide efter 1 år.

Har du fundet dit ægløsningstidspunkt og haft samleje med din kæreste omkring denne dag, har du dog gjort dit til at miraklet kan ske.