Close
Log Ind Opret Bruger
Sådan påvirker stress fertiliteten
facebook pinterest twitter

Sådan påvirker stress fertiliteten

Julie - Min-Mave.dk
9 juli 2019, 21:19 Julie - Min-Mave.dk

Kan stress påvirke fertiliteten?

Det kan være stressende når graviditeten udebliver, men kan stress og bekymringer påvirke dine chancer for at blive gravid?

Der er blevet foretaget mange undersøgelser for at finde ud af om stress kan påvirke fertiliteten, og det er begrænset hvad undersøgelserne har vist.

Man mener dog at et meget højt stressniveau i sjældne tilfælde kan give kvinder hormonforstyrrelser, sådan at deres cyklus bliver påvirket, og give disse kvinder uregelmæssige ægløsninger.

Mænd med et meget højt stressniveau vil måske i sjældne tilfælde kunne få en nedsat sædcelleproduktion.

Men intet er endnu bevist.

En ny undersøgelse der netop er offentliggjort viser at stressede kvinder ikke har en større eller mindre risiko for at blive gravide.

 

Stress belaster din fertilitet

Mange par som forsøger at få et barn får som regel på et eller andet tidspunkt èt eller flere af følgende råd.

  • Lad være med at tænke på at blive gravid
  • Anskaf jer en hund
  • Adopter et barn
  • Køb et hus
  • Bestil en rejse
  • o.s.v.

Der er sikkert mange flere, men det her er dem jeg hører mest.

Det er også på en måde rigtig. Bare det at ønske sig et barn brændende, kan være nok til at graviditeten udebliver pga. cyklus og ægløsning forskubbes

men….

Lad være med at sige disse såkaldte “GODE” råd til par som er i barnløshedsbehandling, og hvor f. eks. deres hovedproblem eller evt. hovedproblemer består i meget dårlig sædkvalitet fra manden, og lukkede æggeledere fra kvindens side.

Hvis dette par med disse to hovedproblemer går hen og bliver gravide “af sig selv uden medicinsk hjælp”, så er det virkelig et mirakel, for det burde ikke kunne lade sig gøre.

Når først tanken om at få et barn er dukket op i ens tankegang, man har smidt præventionen og arbejder på sagen, så vil de fleste tænke på det. (nogle dog mere end andre)

Hver eneste gang kvinden så får sin menstruation, ved hun, at det heller ikke blev denne måned, at hun skulle vide, at hun er blevet gravid, og hvornår bliver det så….???

Derudover vil hjernen automatisk arbejde ubevidst med ønsket om en baby, så resten af kroppen lægger mere mærke til de ting der sker med kroppen, øjet vil opfange gravide maver og spædbørn overalt, øret vil høre små børn græde eller grine osv osv

Denne process hjernen arbejder med kan du ikke gøre meget for at stoppe og det kan være enormt frustrerende.

 

Snak eller skriv dig ud af frustrationerne

I længden er det at graviditeten udebliver en meget stor psykisk belastning, og det bedste er hvis du kan finde en som du kan snakke med. Allerhelst en som har været/eller er på vej igennem det samme.

Har du ikke nogen som du føler så meget tillid til, så prøv at skriv dig ud af det. Sæt alle dine følelser og ønsker ned på papir, og tag det evt. frem engang imellem, og kik på det.

Husk at snakke med din mand om hvordan du har det. De fleste mænd føler sig lidt udenfor hele vejen igennem, og det er meget vigtigt at I kan støtte hinanden.

 

Afsluttende bemærkninger om stress

For at komme tilbage til de såkaldte gode råd, så har vi sikkert alle hørt historien om hvordan parret (måske især kvinden) som var ufrivillig barnløs, og som havde været igennem hele systemet.

Langt om længe opgav at få deres højtelskede barn, og besluttede at adoptere. Kort tid efter at adoptionen er gået i orden, finder kvinden ud af at hun er gravid

….men det er kun for en meget lille procentdel af alle par at det sker – desværre.

 

Video: Sådan påvirker stress din fertilitet