Frugtbarhed – Fra gudinder til livsstilsfaktorer
Frugtbarhed et begreb, der bruges til at betegne kvinder, dyrs og jordens evne til at bære frugt eller reproducere.
Begrebet er ganske nyttigt, selvom det kan virke en smule uhåndgribeligt, fordi man ikke som sådan kan måle frugtbarhed i tal.
Der er mange årsager, der kan spille ind i på både mandens og kvindens frugtbarhed og evne til at gøre eller blive gravid.
Frugtbarhedsgudinder
Jordens og kvindens frugtbarhed har altid været vigtig for menneskets overlevelse, og derfor har alle de hedenske religioner allesammen en gudinde for frugtbarhed.
På Wikipedia kan man finde en lang liste over disse gudinder, hvoraf de mest kendte nok er Romerske Venus, Græske Afrodite og Nordiske Freja.
I dag har man igennem forskning kunnet fastlægge nogle livsstilsfaktorer, som har betydning for frugtbarheden, og derfor er tilbedelsen af gudinderne blevet overflødige.
Fra barnløs til frugtbar igennem livsstilsændringer
For nogle kan ændringer i livsstilen være med til at øge frugtbarheden. Det kan f.eks. være at droppe smøgerne, spise sundere, motionere mere og drikke mindre alkohol.
Læs også: Spis dig gravid og øg fertiliteten igennem kosten.
Men i mange tilfælde skal man have undersøgt årsagen til den lave frugtbarhed, og gennemgå en medicinsk fertilitetsbehandling.
Læs også: Årsager til ufrivillig barnløshed
Frugtbarhed og cyklus
Kvinders frugtbarhed topper omkring ægløsningen, og det er på det tidspunkt, man bedst kan blive gravid.
Ved at lære sin cyklus at kende, kan man øge sin frugtbarhed markant.
For at lære din cyklus at kende, kan det være en god idé at registrere din menstrautionsdage i kalenderen og beregne ægløsningen ved hjælp af en ægløsningsberegner, samt bruge temperaturmåling og ægløsningstest, til at finde det nøjagtige tidspunkt for din ægløsning.