Close
Log Ind Opret Bruger
Dårlig sædkvalitet og mænds fertilitet
facebook pinterest twitter

Dårlig sædkvalitet og mænds fertilitet

Avatar
11 februar 2013, 12:08 subs

Dårlig sædkvalitet og mænds fertilitet

Hvis manden ikke har en høj fertilitet, skyldes det ofte dårlig sædkvalitet, der kan gøre det sværere at gøre kvinden gravid.

For ca. 50 år siden skulle en mand helst have mindst 120- 180 millioner sædceller pr. sædudtømning. Gennemsnittet dengang lå på ca. 330 millioner sædceller pr. sædudtømning. I dag ligger gennemsnittet ca. på 180-250 millioner sædceller pr. sædudtømning.

Men en mand med 30 millioner gode og stærke sædceller pr. sædudtømning har lige så gode chancer for at gøre sin partner gravid, som manden der har 180-240 millioner uudviklede og dårligt svømmende sædceller pr. sædudtømning.

Sædkvaliteten er altså halveret i løbet af de sidste ca 50 år, og ikke nok med det. Sæden skulle også være blevet tyndere og INGEN ved hvorfor.

Mere end 3 ud af 4 mænd som undersøges i det danske sundhedsvæsen pga. ufrugtbarhed får diagnosen “dårlig sædkvalitet”. Videnskaben er dog fulgt med på området. De er i stand til at lave et barn, ved kun at bruge èn af mandens sædceller, så de fleste mænd har en chance for at blive far på et eller andet tidspunkt.

En fertilitetsklinik har oven i købet været i stand til at gøre en “steril” mand til far.

 

Mænds sædkvalitet fra nyfødt til død

Når drenge-fosteret er ca. 8 uger begynder hans testikler at blive dannet, og starter straks med at producere det mandlige kønshormon, testosteron. Fosteret bliver nødt til at danne tilstrækkelige mængder testosteron for at fosteret bla. udvikler en penis i stedet for en clitoris.

Når fosteret er 7 eller 8 måneder gammelt falder testiklerne på plads i pungen. Grunden til senere forplantning er lagt.

Når drengen når puberteten sker der ting og sager i hans krop og med hans hormoner. Der vil foregå en øget produktion af FSH og LH i hypofysen. Hans testikler vil begynde at vokse.

Der vil ske en produktion af testosteron. Ny hårvækst. Han vil udvikle skæg. Han kan få humørsvingninger. Hans stemme ændrer sig.

Men, det vigtigste – produktion af sædceller.

Fra dette tidspunkt og indtil han dør frembringer manden hver dag millioner og atter millioner af sædceller. Han vil i èn eneste udtømning frigive ca. 200 millioner stk. En mands frugtbarhed topper når han er ca. 24 år gammel, hvorefter den så falder ganske langsomt.

Det siges endda at en mand på 94 år er blevet far.

 

Symptomer på dårlig sædkvalitet

Ofte er det eneste symptom på dårlig sædkvalitet, at manden ikke kan gøre kvinden gravid.

I nogle tilfælde er testiklerne mindre, end hos gennemsnittet af mænd, og ved enkelte tilfælde kan konstateres en højere forekomst af hormonet FSH.

 

Behandling for dårlig sædkvalitet

Det mest almindelige råd til at øge sædkvaliteten er at spise sundt, drikke mindre alkohol, undgå rygning og motionere.

Læs også: Spis dig gravid og øg fertiliteten igennem kosten

 

Video: giver julemad dårlig sædkvalitet?