Close
Log Ind Opret Bruger
Behandling af barnløshed
facebook pinterest twitter

Behandling af barnløshed

Avatar
28 juni 2014, 09:48

Behandling af barnløshed

Behandling af barnløshed afhænger af årsagen til den ufrivillige barnløshed.

 

Operationer af kønsorganer

Nogle gange kan behandling af barnløshed foregå ved at operere manden eller kvinden.

Hvis der er dårlig passage i æggelederen hos kvinden, på grund af polypper i livmoderen eller muskelknuder kan man fjerne dem, for at skabe en bedre passage til manden sæd.

Hos manden kan behandling af barnløshed foregå ved at fjerne åreknuder i pungen, for at skabe en bedre sædproduktion og -afgang.

 

Behandling af barnløshed med hormoner

Mange kvinder lider af manglende ægløsning og har derfor svært ved at blive gravide. Det kan behandles ved hjælp af hormoner, der fremmer ægløsningen og dermed chancen for at blive gravid.

Ofte suppleres behandlingen med inseminationsbehandling.

Hos nogle mænd kan sædproduktionen forbedres, hvis man giver dem mandlige kønshormoner.

 

Insemination med mandens sæd

Ved at rense mandens sædceller, kan man forøge chancen for at de stærkeste finder vej til kvindens æg.

Det sker ved at sæden placceres i kvindens livmoder, samtidig med at hun undergår en hormonbehandling, der øger graviditetschancerne.

I Danmark gennemføres der ca. 7.500 af disse behandlinger mod barnløshed om året.

 

Insemination med donor sæd

Barnløshed behandles hos enlige kvinder, lesbiske eller i par, hvor manden har en meget ringe sædkvalitet med insemination af donorsæd.

Der udføres ca. 2.500 behandlinger om året i Danmark.

 

Reagensglasbefrugtning

Reagensglasbefrugtning, mere officielt kaldet in vitro fertilisering (IVF), foregår ved at kvindens æg befrugtes udenfor kvindens krop, og derefter bliver placeret i livmoderen.

Selve barnløshedsbehandlingen foregår ved at mandens sæd befrugter kvindens æg i en lille skål (IVF), eller ved at sæden sprøjtes direkte ind i kvindens ægcelle (ICSI).

Metoden bruges primært hos par, hvor andre former for behandling af barnløshed er mislykkedes.

Behandlingsformen har en succesrate på ca. 25 fødsler pr. 100 behandlingsforsøg, hvilket svarer til 25% chance pr. måned.

I de sidste år er brugen af IVF øget betydeligt, i takt med at behandlingens succesrate er steget. Dog er der en stor risiko for at få tvillinger eller trillinger ved denne metode, da det er svært kun at befrugte med et fosteranlæg.

 

Hvordan kan du selv behandle barnløshed?

Den bedste metode er at holde øje med sin ægløsning og lære sin krop at kende. Der er nemlig allerstørst chance for at blive gravid i dagene op til ægløsning.

Ægløsningen indtræder 14 dage før den første menstrautionsdag i næste cyklus, og hvis din cyklus er regelmæssig kan du derfor regne ægløsningstidspunktet ud.

Beregn din ægløsning med vores ægløsningsberegner.

En anden metode, du kan bruge til at holde øje med din ægløsningen, er ved at teste din morgenurin med ægløsningsteste, fra ca. dag 11-12 i din cyklus.

Når ægløsningstesten er positiv skal du have samleje samme dag, og de efterfølgende to dage.

Køb billige ægløsningsteste her.

Dog viser undersøgelse, at det samtidig er vigtigt at bevare gnisten i parforholdet og dyrke sex 2-3 gange om ugen. Så sørg for at holde erotikken i live, selvom det hele bliver meget teknisk.

 

Video: Skal det offentlige betale for behandling af barnløshed?

Thomas Rosenstand skabte ravage, da han på Twitter udtalte, at det offentlige ikke skal betale for fertilitetsbehandling, så længe de gamle stadig ikke har ordentlige forhold.

Men er det ikke netop de børn, vi føder, der i fremtiden skal betale for de gamle?

Hør hans argumenter her og deltag selv i debatten ved at kommentere nedenfor.: