Close
Log Ind Opret Bruger
Årsager til ufrivillig barnløshed
facebook pinterest twitter

Årsager til ufrivillig barnløshed

Avatar
9 marts 2021, 11:59 jordemodermalene

Årsager til ufrivillig barnløshed

 

Ufrivillig barnløshed, også kaldet infertilitet, kan have forskellige årsager, der skyldes en ubalance i kønsorganerne hos manden eller kvinden. Op mod 20% af den danske befolkning oplever periodevis eller kronisk barnløshed, også kaldt infertilitet. Det første år du og din partner prøver at blive gravide, kaldes ofte i daglig tale “Projekt baby”. Efterfølgende kalder man det oftest barnløshed eller at man er infertil. 

Hvad er ufrivillig barnløshed?

Ufrivillig barnløshed betyder nogen eller meget nedsat frugtbarhed, som altså også betegnes som infertilitet. Mellem 10 0g 20% af alle par oplever en periode ufrivilligt barnløshed, når de forsøger at blive gravide. Det vil sige at de i en periode på 1-2 år forgæves har forsøgt at blive gravide.

Hos unge par er sandsynligheden for at opnå graviditet i første ægløsningsperiode omkring 20-25%, og 80-90% vil være gravide efter et år.

Når kvinder er ca. 35 år, er deres chance for at blive gravide ca. halvt så store som, da de var i 20’erne.

Har du været på p-piller eller anden hormonforstyrrende prævention så vil du opleve, at din krop skal finde vej tilbage til sin naturlige krops cyklus. Det kan tage op til 6 måneder for 90% af alle kvinder der stopper på p-piller eller lignende, hvor de sidste 10% kan det tage mellem 6-12 måneder. Genkender din krop ikke sin cyklus efter 12 måneder og ønsker I at blive gravide, er det en god idé at tale med sin læge. 

Årsager til infertilitet hos kvinden

1. Manglende ægløsning

Ofte giver manglende ægløsning sig udslag i form af uregelmæssige menstruationscyklus. og derfor har mange kvinder ofte selv en mistanke om problemet.

Hvis der går mere end 5 uger fra første blødningsdag, til den næste første blødningsdag, taler man om en unormal ægløsning.

Nogle kvinder kan have ægløsninger, men kan ikke forudsige hvornår de kommer, og har derfor svært ved at planlægge samleje. Andre har kun meget få menstruationer årligt.

Den hyppigste årsag til manglende ægløsning er polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Du kan holde øje med din ægløsning med hjælp fra ægløsningsteste.

2. Dårlig passage i æggelederne

Operationer i underlivet, underlivsbetændelse og klamydia kan danne arvæv og sammenvoksninger, der hindrer spermen i at passere op til æggelederne og befrugte ægget.

Det gælder især, hvis der har været flere tilfælde af underlivsinfektion ledsaget af feber.

Hvis årsagen til ufrivillig barnløshed skyldes dårlig passage, kan det påvises ved en ultralydsscanning eller røntgenundersøgelse.

3. Andre årsager

Årsager til ufrivillig barnløshed hos manden

Hos manden drejer det sig i langt de fleste tilfælde om nedsat sædkvalitet, og det kommer oftest som en overraskelse.

Der er over hele verden en tendens til faldende sædkvalitet, som man forsøger at finde årsagen til igennem forskellige forskningsforsøg.

Indtil videre kan man dog ikke pege entydigt på en årsag, men forurening og hormonforstyrende stoffer mistænkes for at bære en del af ansvaret.

Risikoen for nedsat sædkvalitet er størst hvis

Ufrivillig barnløshed kan på virke din psyke

Ufrivillig barnløshed, stress og angst hænger sammen. Går du rundt og venter på det bliver din tur til at blive gravid og alle dine veninder bliver gravide, så vil du opleve at blive psykisk belastet. 

Depression, angst og stress er nogle af de største psykiske lidelser som ufrivillig barnløshed og infertilitet kan medføre. 

Undersøgelser som er foretaget, viser dog også at kommer du væk fra psykiske belastninger og arbejder med dig selv, vil din graviditetschancer øges med 50%. 

Det er slet ikke mærkeligt at føle sig belastet i en sådan situation. Det kan være skræmmende og kræve meget energi fra dig. 

Barnløshed og infertilitet er sjældent din egen skyld

Det er kun meget sjældent ens egen skyld, hvis man har svært ved at få børn. Også selvom livsstilsfaktorer som overvægt, rygning og usikker sex kan spille en rolle, er det meget sjældent den direkte årsag.

Apoteket har også lavet en oversigt som informationsguide omkring ufrivillig barnløshed.

 

Video: Succesfuld fertilitet

Kilde: Sundhed.dk

Læs også: Behandling af barnløshed

Er zoneterapi vejen til at blive gravid?