Close
Log Ind Opret Bruger
Vitaminguide – Vitaminer til gravide
facebook pinterest twitter

Vitaminguide – Vitaminer til gravide

Avatar
21 august 2023, 05:00 Redaktionen

Gravid kvinde bruger vitaminguide til at finde ud af hvilke vitaminer hun skal spise

Her kan du se en vitaminguide i et skema som viser, hvordan du bør indtage kosttilskud og vitaminer under graviditeten.

Gravide har brug for ekstra vitaminer, for at opretholde en sund krop under graviditeten, da baby ellers bruger alle moderens depoter.

 

Vitaminguide i skema

Sundhedsstyrelsen anbefaler dig at tage følgende tilskud i graviditeten:

  • folsyre
  • d-vitamin
  • jern
  • kalk, gennem maden eller som kalktilskud, hvis du ikke spiser mælkeprodukter. 

 

Folsyre – et vigtigt B-vitamin under graviditeten

Folsyre er en type B-vitamin, som er essentiel for udviklingen af barnets hjerne og rygmarv. Folsyre spiller en vigtig rolle i udviklingen af det centrale nervesystem hos fosteret. Derfor er det vigtigt at sikre, at man får tilstrækkelige mængder af folsyre under graviditeten.

For at forebygge misdannelser af barnets hjerne og rygmarv anbefaler Sundhedsstyrelsen, at kvinder tager 400 mikrogram (µg) folsyre hver dag. Dette kan gøres ved at tage en folsyretablet eller en multivitamintablet, fra man overvejer at blive gravid og indtil 12 uger ind i graviditeten.

Det er vigtigt at bemærke, at mange kvinder ikke får tilstrækkelige mængder af folsyre gennem kosten alene, og derfor anbefales det at tage et tilskud af folsyre. Ved at tage folsyre hver dag kan man reducere risikoen for alvorlige misdannelser hos det voksende foster.

Læs også: Mænd skal også spise folinsyre

 

Jern 

Undersøgelser foretaget i Danmark har vist, at omkring en femtedel af gravide vil udvikle jernmangelanæmi i sidste del af graviditeten, hvis de ikke tager jerntilskud. Jern er et vigtigt mineral, der blandt andet bruges til at danne røde blodlegemer i kroppen.

Af denne grund anbefales det, at alle gravide tager et dagligt tilskud af jern på 40-50 mg ferrojern fra 10. uge af graviditeten og resten af graviditetsperioden. Det er vigtigt at påpege, at kosten alene ikke altid kan dække kroppens behov for jern under graviditeten, og derfor kan det være nødvendigt med et tilskud for at opretholde et sundt jernniveau. Et tilstrækkeligt jernindtag kan medvirke til at forebygge jernmangelanæmi og sikre en sund graviditet for både mor og barn.

 

Betydningen af D-vitamin under graviditeten

D-vitamin er afgørende for optimal knogleopbygning og kalciumoptagelse, og er derfor et vigtigt tilskud for både dig og dit ufødte barn i løbet af graviditeten. På grund af den begrænsede sollys i vintermånederne har mange mennesker et lavt D-vitamin niveau i denne periode, da D-vitamin normalt produceres i huden efter eksponering for sollys.

For at sikre et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin anbefales det at tage et dagligt tilskud på 10 mikrogram gennem hele graviditetsperioden. Dette kan hjælpe med at styrke knoglerne og opretholde et sundt niveau af D-vitamin i både mor og baby. Det er vigtigt at konsultere med din læge eller jordemoder, hvis du er usikker på, om du får tilstrækkeligt med D-vitamin gennem din kost og eksponering for sollys.

 

Får du vores gratis graviditetsmails? – læs mere her.

 

Kalk

Kalk spiller en væsentlig rolle for den gravide kvindes og det ufødte barns knogler. Den nemmeste måde at få tilstrækkeligt med kalk på er gennem indtagelse af mælk og mælkeprodukter.

For at sikre tilstrækkeligt indtag af kalk anbefales det, at du enten drikker eller spiser ½ liter mælkeprodukt om dagen eller tager et dagligt tilskud af kalk på 500 mg gennem hele graviditetsperioden. Det er vigtigt at påpege, at en kost rig på kalk ikke altid er tilstrækkelig til at opretholde et sundt kalkniveau under graviditeten, og derfor kan det være nødvendigt med et tilskud. Et tilstrækkeligt kalkindtag kan medvirke til at styrke knoglerne hos både mor og barn og bidrage til en sund graviditet.

 Læs også: vitaminer til ammende og småbørn