Close
Log Ind Opret Bruger
Tun og graviditet
facebook pinterest twitter

Tun og graviditet

Avatar
26 juli 2017, 13:53 sofiamanning

tun, tunfisk, gravid

Hvordan er det nu lige med tun og graviditet? Nye beregninger og anbefalinger fra Fødevarestyrelsen i 2017 viser, at gravide og børn op til 14 år helt bør holde sig fra tun.

Denne artikel vil oplyse dig om facts og de officielle anbefalinger – og lade det være fuldstændig op til dig selv at træffe valget om, hvorvidt du vil indtage tun eller ej.

Hvorfor kan tun være skadeligt?

Tun er en rovfisk. Dvs., at tunfisken spiser andre fisk. Disse fisk kan have bl.a. tungmetaller og kviksølv ophobet i sig, da vores verdenshave (desværre) er forurenede. Især fede fisk som laks, makrel, sværdfisk og hellefisk har en del af disse giftstoffer fra miljøforureningen i sig, da stofferne ophobes i fiskenes fedt. Det hedder sig også, at tungmetaller, som fx kviksølv, og dioxin (giftstoffer) ophobes i fødekæden.

Når tunfisken spiser andre fisk, ender småfiskenes ophobede tungmetaller, dioxin og kviksølv i tunens fedtdepoter – og hermed er tunfisken én af de fisk, der indeholder flest tungmetaller og kviksølv.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at man ved selv relativt lave indtag kan få kviksølv i mængder, der kan være skadelige for børn og forstre. Det skyldes dels, at barnets hjerne udvikles meget i disse år og derfor er meget følsom, og dels at selv et lille indtag af dåsetun vil kunne give et stort indtag af kviksølv set i forhold til børnenes lave kropsvægt.

Hvad anbefales der, når man er gravid?

Det anbefales, at man som gravid MAX spiser 1 almindelig dåse tun om ugen, og ikke spise dåsetun, der indeholder hvid tun eller albacoretun.

Dåsetun er lavet af kødet fra de mindre fisk, der ikke har nået at ophobe ligeså meget kviksølv og tungmetaller i kødet, som de større tun.

Frisk tun og tunbøffer bør gravide og børn under 3 helt undgå, da tunbøffer indeholder langt mere kviksølv mm. end tun på dåse.

Læs også: Disse fødevarer bør du undgå i din graviditet

Tun, sushi og graviditet – og lidt info om laks

Hvis du er gravid, og vil spise sushi, er der også nogle fakta, du skal kende til og overveje.

Tun, der bliver udskåret til sushi, er oftest lavet af de lidt større fisk, der indeholder en større mængde af tungmetaller mm. Hvis du er gravid, og vil have sushi, kan du derfor blot vælge at spise udenom tunen. Så undgår du kviksølv og tungmetal – fra tun.

Laks fra Østersøen har et særligt højt indhold af dioxin. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende ikke spiser mere end én portion østersølaks –  hvilket svarer til ca. 125 gram – én gang om måneden. Dioxin påvirker fosterets udvikling, dets forplantningsevne og kan være kræftfremkaldende. Opdrættet laks stammer ofte fra Norge, og er i så fald ikke forurenet med dioxin.

Fisken skal have været nedfrosset på -20°C i mindst 24 timer, for at sikre, at eventuelle snyltere som parasitter og orm, der eventuelt kan være i fiskekødet, bliver dræbt. . Disse bakterier og parasitter kan gøre dig – og din lille baby i maven – alvorligt syge. Vær opmærksom på, at de fleste fryseres temperatur i almindelige husholdninger er på -18°C, altså 2 grader varmere end sushifisk skal nedfryses til.

Sushi er en udmærket kilde til at få fisk i graviditeten – så du skal blot være sikker på, at din sushileverandør overholder kravene.

Bemærk, at dette gælder i Danmark. Andre steder i verden kan kravene være mindre strikse, så pas på dig selv og dit foster, også i udlandet.

Læs også: Må gravide spise fisk og fiskepålæg?

Tun og børn

Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide, ammende, kvinder, der forsøger at blive gravide, og børn op til 14 år bør få andre fisk end dåsetun, tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk, og max. spiser én dåse tun om ugen. I stedet for tun, kan du fx servere rødspætte, laks, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn og sild.

 

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen 2015/2017.