Close
Log Ind Opret Bruger
Tjek legetøjets kemi inden du køber med ny app
facebook pinterest twitter

Tjek legetøjets kemi inden du køber med ny app

Avatar
4 april 2014, 15:12

tjek kemi i legetøjet

Der findes en app, hvor du kan tjekke om et produkt indeholder farlige kemiske stoffer, inden du køber det.

App’en hedder Tjek Kemien, og er udviklet af Forbrugerrådet i samarbejde med Miljøministeriet og viser dig det kemiske indhold i fx legetøj, elektroniske varer eller tekstiler, når du skanner stregkoden.

Denne app har været tiltrængt for det kan være svært for den almindelige forbruger at gennemskue, hvad der er i et produkt:

– Det skal være nemmere for forbrugerne at få viden om, hvor de problematiske stoffer findes. Der er ikke indholdsfortegnelser på alting, så det kan være næsten umuligt at se, hvad varen indeholder. Men nu har mange deres smartphones i lommen, og den kan man så bruge til at skanne stregkoden og få svar på, om der er problematiske stoffer i, siger miljøminister Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

App’en skanner varens stregkode og sender en forespørgsel til leverandøren om, hvorvidt der er stoffer i varen, som står på EU’s kandidatliste over problematiske stoffer.

– App´en klæder forbrugerne på til at hjælpe hinanden med at sprede viden om, hvor de problematiske stoffer findes. Det vil synliggøre brugen af stofferne og samtidig lægge pres på virksomhederne, der er nødt til at tage stilling til, om de fremover fortsat vil bruge de problematiske stoffer, siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

Der er 151 problematiske stoffer på EU’s liste, som EU-landene ønsker at industrien skal udskifte. Det kan fx være kræftfremkaldende stoffer eller stoffer der mener at være hormonforstyrende og kunne skade ufødte børn.

– Jeg er meget optaget af, at danskerne ikke skal udsættes for skadelig kemi, og vi arbejder for at få udfaset de problematiske stoffer. Indtil da skal forbrugerne have muligheder for at træffe et oplyst valg. Og det giver app’en mulighed for. Så jeg er glad for, at vi i samarbejde med Forbrugerrådet TÆNK nu kan give borgerne dette nye redskab, siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

 

Over 5.000 ansøgninger sendt

Der er allerede nu sendt mange ansøgninger afsted via app’en og virksomhederne skal ifølge gældende regler svare i løbet af 45 dage, hvis varen indeholder mere end 0,1 % af et stof, der er på listen.

For hver ansøgning en forbruger sender, forkortes svartiden væsentligt.

– I købssituationen har forbrugere brug for hurtig information, om varerne indeholder særlige problematiske stoffer med det samme. 45 dages svartid er lang tid at vente, når eksempelvis TV’et er på tilbud lige nu. I takt med at varerne bliver scannet vil forbrugerne i flere og flere tilfælde forhåbentligt kunne få svar, mens de står i butikken, siger Anja Philip.

Det, at der findes et kandidatlistestof i en vare, er ikke ensbetydende med, at der er en risiko ved at bruge varen. App´en vil give forbrugerne mulighed for at få oplysninger om, hvilke kandidatlistestoffer varerne indeholder, men den fortæller ikke specifikt hvilke problemer, der er med det enkelte stof. De oplysninger kan man finde på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Læs mere på tjekkemien.dk eller download ‘Tjek Kemien’ i Google Play eller AppStore.

Artikel du måske finder interessant, Forbrugerrådet Tænk finder farlige flammehæmmere i bæreseler