Close
Log Ind Opret Bruger
Tasken til fødslen – og de første dage efter
facebook pinterest twitter

Tasken til fødslen – og de første dage efter

Avatar
4 februar 2013, 13:57 contsite1
tasken-til-hospitalet

Det er meget forskelligt, hvornår den enkelte gravid er klar til at pakke tasken til fødslen, som hun gerne vil have med på sygehuset når fødslen går i gang.

Men et godt råd er at pakke tasken til fødslen et godt stykke tid før termin, for så behøver du ikke tænke mere på den, når de første tegn på fødslen viser sig.

Du er nu formentlig nået et godt stykke hen i din graviditet og måske ligger din terminsdato lige rundt om hjørnet.

Da der ikke er nogen der på forhånd kan sige hvornår din fødsel går i gang eller hvor hurtigt det går når først den er nået dertil, kan det være en rigtig god ide at have lavet alle forberedelser til fødslen, så du kun skal tænke på dig selv og måske din familie når du kommer så langt.

Hvis der skulle ske komplikationer i graviditeten, der gør at du bliver indlagt på sygehuset – evt. til aflastning – er det også godt at have tasken til fødslen pakket så du ikke behøver tænke på det.

Nogle gange kan en indlæggelse ske ret hurtig/akut og så er det jo rart at vide at tasken til fødslen er pakket, sådan at din mand eller en anden ikke behøver pakke tingene og formentlig – ifølge dig – pakker alle de forkerte ting i tasken.

Har du børn i forvejen som skal passes ude ved andre når din fødsel går i gang eller skal de evt. med til fødslen, kan det være en god ting også at pakke børnenes taske og stille den frem.

Der vil være en god ide at undersøge hvilke ting du ikke behøver tage med fordi sygehuset allerede stiller dem til rådighed.

Spørg evt. jordemoder, hun kender sikkert det sted du har valgt at føde.

Der er også en stor forskel på barselsafdelinger og patienthoteller, på patienthoteller skal man ofte medbringe meget mere end på barselsafdelingen.

Alle tingene nedenunder er kun forslag, lav din egen liste og pak kun de ting ned DU bruger eller føler dig tilpas ved, måske har du også andre ting du ønsker skal med i tasken.

Synes du jeg har glemt noget så send mig en mail på: [email protected]  og husk lige at skriv at det er til artiklen “tasken pakkes til fødslen”.

Der er ingen, der ved, hvor lang tid indlæggelsen/fødslen tager eller hvor mange dage du efterfølgende vil være indlagt, derfor er mit råd til dig:

Hellere tag for meget med i tasken til fødslen, end for lidt.

Det er ikke sjovt at være ude på sygehuset og mangle noget.

 

Ting til dig og din ledsager – papirer

Der er en del papirer der skal udfyldes når der kommer en baby til verden. Nogle skal sygehuset have med det samme, mens andre skal afleveres andre steder.

 

Et godt råd
Læg evt. alle papirer i kuverten, hvor din vandrejournal allerede ligger. Så har du dem alle samlet og uanset hvad kan enhver hurtigt finde dem frem.

 

Vandrejournalen

– MEGET vigtig at have med, i den kan læger og jordemødre se hvordan graviditeten er forløbet og evt. om der er specielle ting der bør tages hensyn til ved lige netop din fødsel.

 

Ammepapirer

– måske har du fået udleveret nogle papirer af din jordemoder ang. amningen efter fødslen som du gerne må have udfyldt før du kommer ind på sygehuset, ved at kikke på papiret kan sygehuspersonalet se hvilke ting de skal være opmærksom på i forbindelse med amningen, om der er forståelse fra familien, om hvordan tidligere ammeforløb er forløbet mm

 

Sygesikringsbeviset

Er altid en god ting at have på sig når man henvender sig til læger, jordemødre eller andre indenfor sundhedssystemet.

 

Fødselsanmeldelse

Evt. kan I allerede have udfyldt de felter I kan og have underskrevet den, dog ikke med dato. Dette papir skal inden 2 hverdage afleveres til præsten i det sogn I er tilknyttet.
I dag kan man også vælge at udfylde fødselsanmeldelsen via nettet, og man har nu 14 dage til at aflevere den i.

 

Ansvars- og omsorgserklæring

dette papir skal udfyldes hvis du ikke er gift med din mand. Dette papir skal sendes med fødselsattesten.

 

Ønskeliste for fødslen

Lav evt. et stykke papir hvor du skriver dine ønsker for fødslen ned. Hvor vil du gerne føde?, hvordan vil du gerne føde?, Hvilken form for smertelindring vil du gerne have osv.osv.
Det er rart at have den så jordemoderen og lægen kan læse den og tage hensyn til dine/jeres ønsker for fødslen.

 

Sokker

Tøj til dig

Når fødslen er overstået er det en god ting at have noget behageligt tøj du kan tage på.
Da din mave endnu ikke er forsvundet helt efter fødslen og din krop sandsynligvis ser anderledes ud end før du blev gravid, er det er god ide at sørge for at tøjet er 1-2 numre større end det du plejer at gå rundt i.

 

Pakkeliste (tøj)

  • 2-3 x bukser – gerne med elastik i taljen. Tag evt. dine ventebukser fra graviditeten med
  • 2-3 x bluser/cardigans – bør kunne lukkes op foran – så kan du have hud-mod-hud kontakt med din baby og det er nemt, hvis du skal amme
  • 2 x nattøj – tænk igen på at blusen kan lukkes op foran
  • 2-3 x strømper – gerne tykke, da ikke alle steder på sygehuset er lige varme
  • 2-3 x trusser – gerne meget store, da der så er plads til de meget store bind man som oftest får på de første par dage efter fødslen De er ca. lige så store som de bleer som de bruger til de nyfødte babyer
  • 2 x Amme BH – fordel hvis de kan åbnes foran. Størrelsen kan være svær at finde inden mælken løber til, så aftal evt, at din mand eller en anden person kan købe den senere
  • Morgenkåbe
  • Hjemmesko/sutsko, sandaler eller “klip klappere” – da du – hvis du render rundt i strømpesokker eller bare fødder – slæber skidt og snavs med op i din seng og har en større risiko for at få en brystbetændelse
  • Håndklæder – nogle sygehuse har kun små håndklæder så hvis du vil være sikker på at have et håndklæde som kan nå hele vejen rundt om dig, så tag selv 1-2 badehåndklæder med.
  • Et par stofbleer


Husk
sygehuset har allerede tøj derude, så hvis du hellere vil låne deres kan du nøjes med blot at tage ét enkelt sæt tøj – samt det du skal bruge når du evt. ammer dit barn – med i tasken, som du kan tage på når du atter skal hjem med din baby.

Din toilettaske

Til tænderne

Tandbørste og tandpasta samt evt. tandtråd til dig og din partner

 

Til håret – Børste

Børste samt evt. spænder og hår elastikker

 

Makeup

Er du vant til at bruge makeup til daglig, og tror du at det vil føle dig bedre tilpas, er det en god ide at tage en makeup taske med i din store taske.

Du kan jo evt. nøjes med de mest basale ting, som f.eks foundation/concealer og mascara i makeup tasken

 

Til neglene

Neglesaks og fil

 

Til badet

Shampoo eller sæbe, hårshampoo, balsam

 

Til kroppen

Fugtighedscreme eller andre cremer/olier som du plejer at bruge

 

Deodorant

Da din baby allerede fra første færd af elsker din lugt, vil det være en god ide at bruge en neutral eller uparfumeret – eller helt droppe deo’en

 

Læbepomade eller vaseline

Læberne sprækker nemt når man trækker vejret gennem munden og luften på et sygehus er ofte også meget tør

 

Evt. hygiejnebind

Sygehuset plejer nu at have dem til fri afbenyttelse, men hvis du har det bedst med at bruge et bestemt mærke så tag dem med for en sikkerheds skyld

 

Blødt toiletpapir

Af uransagelige årsager er toiletpapiret på barselsgangen som hårdt sandpapir og det har man ikke lyst til nærkontakt med efter man har været helt udspilet forneden.

 

Amme indlæg + evt. en lindrende, helende salve til brystvorterne.

Det er lidt forskelligt fra kvinde til kvinde hvornår mælken løber til.

Sandsynligvis sker det efter 3-5 dage, og hvis mælken siver lidt er det en god ide med ammeindlæg.

 

Øvrige ting til dig

  • Ammepude – kan være guld værd, så baby kan ligge rigtig ved dig, og så du belaster dig selv mindst muligt. Hør evt. afdelingen om du evt. har mulighed for at låne en, de fylder jo en del, og du har jo rigeligt at slæbe på i forvejen
  • Sugerør – det kan være svært at drikke alm. af et glas når man har veer, så der kan sugerør hjælpe meget
  • Medicin – husk især dit daglige medicin, men det kan også være godt at tage andet medicin med som du på forhånd ved hjælper mod f.eks. kvalme, hovedpine, smerter mm. Det er ikke særlig rart f.eks. at blive tilbudt noget andet medicin på sygehuset som man på forhånd ved vil give frygtelige bivirkninger.
  • Snacks / brikjuice / tyggegummi / et par vandflasker / en pose boller

 

Når nyheden skal fortælles

  • Mobiltelefon + lader – vær opmærksom på at det ikke er alle steder på sygehuset, hvor du må have mobiltelefonen tændt
  • Telefonliste – med de vigtigste telefonnumrene.
  • Småpenge – 1,2,5,10 og 20 kroner mønter – det er som oftest dem automaterne bruger
  • Få evt. en anden til det – Du kan også overlade listen til en anden, og lade den person ringe rundt til alle de mange personer der venter på at høre den gode nyhed, ring evt. selv til dem du helst selv vil fortælle den glædelige nyhed.

 

Når det store øjeblik skal foreviges

  • Kamera eller digital kamera samt tilbehør – Det kan være en god ide at købe et ekstra hukommelseskort til digital kameraet, så har du muligheden for at sende det ene kort hjem og blive tømt i computeren, hvorefter der atter kan tages masser af billeder af den lille ny. Husk nye batterier til kameraet, samt ekstra film samt oplader. Det kan også være en god ide at tage et engangskamera med så er du sikret hvis den anden svigter
  • Video kamera – hvis du har sådan et og gerne vil have det hele live så tag den med, eller endnu bedre sørg for at din ledsager/mand har ansvaret for den.

 

Lidt at lave mens I venter

  • Musik – hvis du godt kan lide at høre musik kan du pakke nogle cd`er eller en mp3 afspiller. Mange sygehuse har også “indbygget” musik ved sengen, men jeg har nu altid været så uheldig at de aldrig har virket ved lige netop min seng
  • Fortæl andre hvad der skete – Pak papir, dagbog eller andet du kan skrive på ned i tasken og husk også noget at skrive med. At skrive hele fødselsoplevelsen samt forløbet efter fødslen ned kan være med til at sætte det hele på plads oppe i hovedet på dig, og kan være rigtig dejligt at have hvis du gerne vil lave en “barnets bog” senere
  • Kryds og tværs – Hvis du godt kan lide at bruge hovedet til lidt “tidsfordriv” var en god kryds og tværs måske en ide
  • Bøger og blade – Hvis du godt kan lide at læse kan du medbringe en eller flere gode bøger (En bog om graviditet og fødsel kan måske være en god ide, som du kan læse i når du har tid og overskud til det. På mange tidspunkter er det også godt at have et par blade at læse i, da det kræver knap så meget koncentration at læse en enkelt artikel eller lignende frem for en tyk bog med udelukkende tekst op og ned side efter side. Hvis du ikke har lyst eller mulighed for at læse selv, har din ledsager som er med ved fødslen mulighed for at læse højt for dig.

 

Lidt at spise og drikke – Til dig

– du behøver formentlig ikke tage ret meget med i tasken da de fleste sygehuse plejer at sørge godt for den fødende, men du kan da sikre dig ved at pakke lidt kiks, bolsjer, frugt, slik, druesukker, og lidt at drikke med.

Dog frarådes det at drikke juice eller mælkeprodukter, da disse kan medføre kvalme.

Tænk på mad- og drikke varer der giver dig hurtig energi.

Hvis du føder om natten eller får et nat-aktivt barn, kan det være en god ide at tage noget mere mættende mad med, da mange sygehuse primært serverer yoghurt på de tidspunkter af døgnet.

Nogle sygehuse har dog også f.eks. lidt mere mættende mad f.eks. sandwich som den fødende / den nybagte mor kan få at spise.

Du kan evt. prøve at spørge på fødestedet hvilke muligheder de kan tilbyde.

 

Lidt at spise og drikke – Til din mand / ledsager

De fleste sygehuse forsørger ikke ledsageren med mad og drikke, så det vil være en god ting at pakke en god madpakke til ham som f.eks. kan bestå af f.eks. kiks, slik, snacks, frugt, en gammeldags madpakke med rugbrøds madder.

Der vil sikkert også være mulighed for at få lidt mad i cafeteriaet men på denne her måde behøver personen ikke forlade dig under fødslen.

 

Tøj til din baby

Husk at tænke på hvilken årstid barnet bliver født i – jo koldere – jo mere tykt tøj og logisk nok, jo varmere, jo mere tyndt tøj.

  • Bluse
  • Bukser
  • (Uld) undertøj / bodystocking
  • Strømpebukser
  • Strømper
  • Sparkedragt
  • Overall
  • Hue
  • Jakke
  • Flyverdragt
  • Stofbleer – til hvis babyen gylper

 

Hjemtransport

Hvordan du vælger at transportere barnet hjem er en smagssag, tænk f.eks. på hvor stor barnet er og om det er født til tiden.

Tænk generelt på hvor skrøbeligt barnet er, hvor længe hjemturen varer mm.

Måske kan du få en anden til at komme med disse ting, på den sidste dag, når du bliver udskrevet.

Dyne / tæppe – Det er dejligt at kunne svøbe babyen ind i en dyne eller et tæppe uanset hvilken løsning I vælger, det holder babyen mere varm og giver en øget tryghed at blive puttet.

 

Muligheder du kan benytte til hjemtransporten er:

  • Lift samt liftnet– ifølge undersøgelser er det ikke den sikreste måde at transportere barnet på da det ikke ligger spændt fast og dermed kan blive kastet op mod nettet ved en evt. trafikulykke. Liftnet kan lejes eller købes
  • Babyautostol – skulle også være en af de sikreste måder at transportere en lille baby på da det ligger/sidder  fastspændt. Babyautostolen er ikke særlig god at bruge mere end ca. 20-30 min, da din babys ryg endnu ikke er så stærk
  • Boxette – skulle være efterfølgende være en af de næst-sikreste måder at transportere en lille ny på, da de ligger fastspændt i selve kassen og dermed ikke bliver kastet rundt. Baby har – især hvis det er en længere tur hjem – bedst at af ligge ned under transporten. Boxetter kan både lejes og købes

 

Øvrige ting til babyen

  • Bleer – Ikke alle sygehuse bruger engangsbleer, så hvis du helst vil benytte engangsbleer for f.eks. stofbleer kan det være en god ide at ringe til sygehuset og forhøre dig. Bruger de ikke engangsbleer på sygehuset er det værd at overveje at pakke nogle ned i tasken, både til tiden på barselsgangen men også til hjemturen
  • Engangsvaskeklude eller vådservietter – jeg har aldrig brudt mig om de “hårde” servietter de har på det sygehus jeg har født på og derfor har jeg de sidste par gange haft mine egne servietter med hjemmefra til bleskift
  • Gave – Mange vælger at tage en lille bamse eller et lille stykke legetøj med som de kan give den lille ny som velkomstgave
  • Sutter – Mange babyer har et stort suttebehov og kan godt lide at få en sut, det er svært på forhånd at sige om lige netop din baby helst vil have en flad eller en rundt sut, så køb evt. et par stykker af hver slags. Vær opmærksom på at hvis du ønsker at amme, kan sutten forvirre dit barn og amningen kan tage længere tid at få til at virke. Vent evt. indtil amningen er godt i gang
  • Musik – Mange babyer er meget glade for musik og derfor kan det være en god ide at pakke et stykke legetøj ned med musik i.

Hvis du gerne vil forøge chancerne for at musikken vil berolige den lille ny, er det en god ide at bruge netop det stykke legetøj som musik til maven fra du er ca. midt i graviditeten. og indtil fødslen.

Så er der en endnu større chance for at babyen kan genkende lige netop det musik og måske falder hurtigere til ro af at lytte til det.

 

Til de større søskende

Hvis du har valgt at tage nogle af dine større børn med til fødslen, er her nogle gode ting  for at få alt til at forløbe så fredeligt som muligt.

  • Gave – En god ting for at forebygge søskendejalousi er at give de større søskende en lille gave når den lille ny er kommet til verden. Det er også godt at fortælle alle barselsgæsterne at de kan gøre det samme og i det hele taget give de større søskende en masse ekstra opmærksomhed
  • Mad og drikke – Har du valgt at tage større søskende med til fødslen, skal du også huske at pakke en god madpakke til dem, husk også at pakke noget ned de kan beskæftige sig med i perioden indtil den lille ny lillesøster eller lillebror er kommet til verden
  • Noget de kan beskæftige sig med – bøger, blade, papir og farveblyanter, lidt legetøj osv osv – det kan jo godt tage noget tid, og børn har tendenser til forholdsvis hurtigt blive utålmodige og urolige.

Æbler

 

Til den kommende far

Det kan også være en rigtig god ide at pakke lidt tøj & mad til far, han kan også godt blive svedt/beskidt undervejs, og så er det rart at han lige har lidt skiftetøj på stedet, især hvis I skal overnatte en/flere nætter efterfølgende.