Close
Log Ind Opret Bruger
Talgknopper: Læs alt om de små hvide knopper
facebook pinterest twitter

Talgknopper: Læs alt om de små hvide knopper

Avatar
4 marts 2021, 16:11 judithholmsundhedsplej

Næsten alle nyfødte babyer får knopper på kroppen og i ansigtet. De kan komme i forskellige farver og størrelse. Betydningen er også forskellig. De kan være røde, små gule eller hvide. Det er oftest bare hormonknopper eller talgknopper.

De små hvide knopper din baby får i ansigtet og på armene er oftest helt harmløse.

talgknopper
Kilde: sundhed.dk

Hvad er talgknopper?

Dem kender vi alle sammen. Nogen lider mere af dem end andre, men de vil være tilstede, i mere eller mindre grad igennem hele vores liv som hvide knopper eller hudorme. 

De små hvide knopper i din babys ansigt er nemlig bare hvide talgknopper (milier), som er en mild form for udslæt. De er ikke farlige og opstår typisk i pande, kinder, næse og hagen.

Hvordan opstår talgknopper?

Fedtstof til huden er vigtig og føres normalt ud langs hårstrået via talgkirtlen. Så ligger det sig på hudens overflade og beskytter. 

Talgknopper opstår fordi hudfedt ophober sig og kan ikke slipper ud til hudoverfladen via talgkirtlen. 

Mange af os kan nikke genkendende til den fedtede hud i puberteten og det skyldes simpelthen at talgkirtlerne er særligt aktive når man er ung.

Hvorfor får min baby dem?

Det er en vigtig del af din babys udvikling, at få disse hvide knopper. Nogen babyer vil kun få nogle enkelte imens andre får mange knopper. Begge dele er helt normalt og det er en kroppens mange måde at vende sig livet på.

Behandling mod talgknopper

Det vigtigste du kan gøre for, at give din baby færreste gener forbundet med talgknopper er at lade dem være. Du må ikke blive fristet til at trykke eller kradse i dem. Prøv ikke at fjern dem, de forsvinder af sig selv og efterlader ingen ar. 

Der findes meget behandling og cremer mod dem til voksne, men de er slet ikke beregnet til baby. 

Slå koldt vand i blodet. De er væk inden de første 4 uger af babys levetid.

Dette kunne måske også have din interesse: