Close
Log Ind Opret Bruger
Sort afføring
facebook pinterest twitter

Sort afføring

Avatar
1 marts 2021, 12:55 judithholmsundhedsplej

Toiletpapir på blå baggrund

Vores afføring er sjældent noget vi snakker om, men faktisk er afføring vores eget spejl der viser hvordan vores krop og tarme har det indvendigt. Der er en god grund til at nybagte forældre altid snakker om deres barns afføring og afføringens konsistens, farve og lugt – det er nemlig den bedste måde at se om barnet er sund, rask og optager de vitaminer fra maden, som det skal. 

I denne artikel kommer vi godt omkring hvad det er, og hvorvidt der er grund til bekymring. Læs med herunder. 

 

Hvad er sort afføring?

Har du sort afføring, eller rødt blod i afføringen? Det vil i nogle tilfælde betyde at man bløder fra tarmen, bløder fra tyktarmen eller har en hæmoride. Har du sort afføring, kan det være tegn på gammelt blod, som kommer højere oppe fra tarmene.

 

Hvad betyder det hvis man har det?

Sort afføring er ikke altid tegn på sygdom, men kan skyldes betændelse i tarmene. Det kan skyldes gammelt blod som kommer højere oppe fra tarmene, som kan opstår efter blandt andet en penicillin-kur som kan ødelægge ens tarmflora. Har du frisk, rødt blod i din afføring, vil vi anbefale at kontakte egen læge for at blive undersøgt.

 

Hvad skyldes sort afføring hos gravide?

Når du er gravid, gennemgår du en masse hormonelle forandringer. Det indebærer blandt andet at kroppens graviditetsbevarende hormon, progesteron, øges, og dét har en afslappende effekt på livmoderens muskler, som i sidste ende kan give forstoppelse, da afføringen passerer langsommere igennem tarmen.

Ændrede kostvaner, kan også påvirke din afføring som gravid. Tager du ekstra jerntilskud, kan det også give sort afføring.

I starten af graviditeten oplever mange også, at være træt eller at lide af kvalme. Med en kombination af kvalme og ændringer af ens lugtesans eller smagssans, har man ikke altid lyst til at spise sundt. Grøntsager og fuldkornsprodukter fylder derfor mindre i ens kost, hvilke har en betydning for tarmene og tarmfloraen. Mange gravide oplever at kvalmen aftager efter første trimester, dvs. efter 12 uger.

 

Hvad skyldes sort afføring hos dit barn?

Giver du dit barn ekstra jerntilskud, kan du opleve at afføringen bliver mørkere og næsten helt sort. Sort klistret afføring eller sort ildelugtende afføring, kan skyldes ændrede kostvaner. Spiser dit barn f.eks. større mængder mad, som indeholder jern kan det påvirke afføringen, men vi vil anbefale at holde skarpt øje med dit barn afføring og ringe til egen læge eller vagtlægen hvis du er i tvivl. Oplever du ofte sort afføring hos dig selv eller dit barn vil det altid anbefales at kontakte egen læge.

 

De 7 almindelige afføringstyper

Er du i tvivl om de forskellige afføringstyper, har vi her samlet en guide til dig, som kan gøre det lidt nemmere i hverdagen at analysere din eller dit barns afføring.

  • Type 1: Små hårde kugler, der er svære at presse ud
  • Type 2: Pølseformet, men med buler
  • Type 3: Som en pølse, men med sprækker
  • Type 4: Som en pølse eller en slange, jævn og blød
  • Type 5: Mindre bløde klumper med tydelige kanter, der er lette at få ud
  • Type 6: Luftige små stykker med ujævn overflade og grødet konsistens
  • Type 7: Vandet og uden substans, fuldstændig flydende

Afføringstype 1 og 2 er ofte tegn på forstoppelse, og kan skyldes alt fra dehydrering, dårlige kostvaner eller i slemme tilfælde, sygdom i tarmen.

Afføringstype 3 og 4, er den type man kalder for den ideelle afføringstype og betyder at din eller dit barns tarme er i balance.

Afføringstype 5, 6 og 7 er forskellige stadier af diarré, og man vil oftest opleve diarré når ens tarme ikke kan optage væske, eller hvis ens tarme udskiller for meget væske. Diarré kan også være tegn på fødevareallergi eller at man har en intolerance for laktose eller gluten. Vi anbefaler altid at tale med egen læge, hvis du er itvivl.