Close
Log Ind Opret Bruger
Raynauds Syndrom: Læs om symptomer og behandling
facebook pinterest twitter

Raynauds Syndrom: Læs om symptomer og behandling

Avatar
4 marts 2021, 16:10 jordemodermalene
Raynaud syndrom amning

Raynauds Syndrom er heldigvis en sjælen sygdom, som kommer af sygdommen Raynaud. Nogen ved allerede, at de har den og andre opdager det først senere hen i livet – fx når de skal til at amme et barn.

Hvad er Raynauds Syndrom?

RS er en sjælen med medfødt sygdom, som betyder at de mindre blodkar i kroppen kan trække sig sammen og medføre nedsat blodgennemstrømning. 

Det viser sig typisk i fingrene, som kan blive hvide og prikke.

Hvad er symptomerne på sygdommen?

Som nybagt mor ved du måske allerede at du har Raynauds Syndrom, men nogen ved det endnu ikke. Sygdommen kan fremprovokeres af at amme.  

Når du har sygdommen og ammer dit barn kan der ske det samme i dine brystvorter, som der sker i fx dine fingre. De små blodkar trækker sig hurtigt sammen ved berøring, kulde eller amning, og forårsager nedsat blodgennemstrømning. Det er smertefuldt både før og efter din amning.

Man skal være opmærksom på, at du sagtens kan opleve hvide pletter på dine brystvorter, uden at det er Raynauds Syndrom. Dårlig ammeteknik eller afklemning af brystvorterne kan også forårsage hvide plamager på brystvorterne. Snak med din læge hvis du er i tvivl.

Behandling af Raynauds Syndrom

For at behandle lidelsen er det rigtig vigtigt at opbygget og stabiliseret en god ammeteknik, så det ikke gør ondt på dig eller laver skader på dit bryst. Derudover er det vigtigt, at du holder dine bryster varme hele tiden, fx med nogle uld amme indlæg eller med en brystvarmer.

Der findes også medicin du kan tage. Snak med din læge om hvilke muligheder du har, hvis du har Raynauds Syndrom.

Selvom du har sygdommen er det slet ikke sikkert, at det kommer frem under din amning. Det betyder rigtig meget hvordan du ammer dit barn. Skader på brystet eller smertefulde amninger kan spille en stor rolle i hvorvidt symptomerne kommer frem. Så sørg for at hav de rette teknikker klar når du starter din amning og rådfør dig hvis du oplever, at din amning bliver smertefuld. 

Dette kunne måske også interesse dig: