Close
Log Ind Opret Bruger
Progesteron
facebook pinterest twitter

Progesteron

Avatar
1 marts 2021, 12:31 jordemodermalene

Influenzavaccination til gravide forebygger abort

Når det kommer til fertilitet og graviditet åbner der sig en verden af nye fagtermer som mange måske aldrig har hørt om før – progesteron er et af dem. På trods af at være et af kroppens mest indflydelsesrige hormoner, er der ikke mange der stifter bekendtskab med navnet før ønsket om graviditet.

 

Hvad er progesteron og hvad gør det ved kroppen?

Progesteron er et naturligt hormon der produceres hos både kvinder og mænd, sidstnævnte dog i små mængder. Det spiller en afgørende rolle for regulering af menstruationen, graviditet og i sidste ende overgangsalderen.

Hos kvinder produceres hormonet i æggestokkens follikler, som er med til at gøre livmoderslimhinden klar til at være det perfekte sted for et befrugtet æg der skal sætte sig fast. Det lyder utroligt, men æggelederens fangarme, der allerede flere timer før ægløsningstidspunktet har lagt sig klar, vil fange det lille æg, før det ryger ud i bughulen. Progesteron kaldes også for det “graviditetsbevarende hormon”, i og med det forhindrer menstruation. Har man for lidt af det vil det øge risikoen for en spontan abort.

Efter hver ægløsning vil du opleve, at dit progesteron niveau i blodet stiger samtidig med det andet ægløsning hormon, LH også stiger. Niveauet vil faldet igen umiddelbart efter du har haft din ægløsning – medmindre du er blevet gravid. LH hormonet vil altid falde efter endt ægløsning.

 

Hvad er et normalt niveau?

Progesteronniveauet måles normalt kun ved menstruationsforstyrrelser eller ved udredning for infertilitet. Det måles ved at tage en blodprøve på kvinden. Hos en kvinde i den fødedygtige alder ligger niveauet på:

  • Niveauet frem til din ægløsning: 0,4-0,5 nmol/l
  • Niveauet efter din ægløsning: 20-100 nmol/l

 

Hvis man har for lidt progesteron

Når overgangsalderen langsomt begynder at sætte ind daler progesteronniveauet helt naturligt. Som resultat deraf opstår der en ubalance mellem niveauet af progesteron og østrogen. At have for meget østrogen i kroppen kan bl.a. resultere i væskeophobninger, mere fedtvæv, øget risiko for blodpropper og ustabilt blodsukker.

Der findes fra naturens sider flere måder at øge mængden af østrogen på, men med progesteron er det lidt sværere. Er man i underskud har man derimod mulighed for, at kompensere for det med et tilskud i form af stikpiller, tabletter eller creme.

Mange kvinder i den fødedygtige alder lider også af progesteron-mangel, og oplever af den grund at have sværere ved at opnå en vellykket graviditet. I disse tilfælde sætter man også ind med progesteronbehandling, oftest med creme som er en nem og effektiv måde at øge niveauet.

 

Brugen af hormonet i fertilitetsbehandling

Progesteron er en vigtig spiller når det kommer til fertilitetsbehandling, da en hyppig årsag til barnløshed bunder i et for lavt niveau af naturlig progesteron i kroppen. Ved fertilitetsbehandling som IVF benytter man det som stikpiller der indføres i skeden, efter et æg er lagt op. Formålet er at øge chancen for en positiv graviditetstest, ved at forberede livmoderen på at tage imod ægget. Når en positiv graviditetstest kan fremvises stopper man typisk med progesteronbehandlingen, men dette kan variere fra klinik til klinik, og skal derfor koordineres med ens læge.

 

Progesteron og graviditetens forløb

Progesteron niveauet i kroppen vil fortsat stige så snart du er blevet gravid og vil fortsat stige frem mod din termin. Det produceres ikke længere i æggestokken men dannes nu i din babys moderkage. Hormonet har nu til formål, at gøre din krop klar til at føde et barn og blive mor.

Den udvikler bl.a. mælkegange og mælkekirtler, så du er klar til at amme dit barn efter fødslen. Nogle af bivirkningerne ved øget progesteron under din graviditet kan være ømme bryster, ømme brystvorter, halsbrand og sure opstød. Senere hen vil hormonet også kunne medvirke til øget vand i kroppen.