Close
Log Ind Opret Bruger
Ny vaccinationsmetode uden nåle
facebook pinterest twitter

Ny vaccinationsmetode uden nåle

Avatar
15 januar 2020, 12:12 ryan

 

Det kan være at der er godt nyt på vej til alle de nåleforskrækkede!

Mange millioner mennsker, verden over, får hvert år konstateret hepatitis B, som forsager leverbetændelse. Og flere hundredetusinde af disse dør. Men nu har fysikere fra Københavns Universitet set på muligheden for at anvende vaccinen oralt, enten som dråber eller pulver. Denne form for vaccine er endnu ikke helt en realitet, men nu er et hold fysikere på KU måske ved at knække koden med hjælp fra nanofysik.

Små børn er virkelig i risikogruppen, når det kommer til Hepatitis B. Vaccinen er i mange fattige lande rigtig dyr og skal opbevares under helt bestemte forhold, som kan være en udfordring. Derfor er dråber eller pulverform nemmere at opbevare, end en vaccine, som skal holdes på køl. Hvis vaccinen indtages oralt er der heller ingen risiko for, at et barn er blevet stukket med en nål, som ikke er tilstrækkelig rengjort. Det har dog indtil videre været en kæmpe udfordring for forskerne på KU, at udvikle denne vaccine til oral brug.

”Vi har brugt en teknologi, som normalt bruges i faststoffysikken, til at undersøge, hvordan vaccinen opfører sig inde i en bestemt type indkapsling. Og det har givet afgørende information, som man ikke har kunnet få på andre måder. Når vi forskere kommer ud af vores komfortzoner og bruger hinandens viden på tværs af fagligheder, kan der opstå helt nye muligheder,” siger Heloisa Bordallo, lektor ved Niels Bohr Institutet. Han er en af de to hovedforfattere til forskningsartiklen, der nu er publiceret i Scientific Reports.

Læs også: 6 tips til at gøre vaccinationen mindre stressende

 

Det barske miljø i maven

En af de større udfordringer ved at lave en oral vaccine, er simpelthen vores fordøjelsessystem. Vores system vil nedbryde og ødelægge vaccinen, før den når frem til det sted den skal, i kroppen. Udfordringen går på at få lavet en tilpas stærk indkapslingsmodel, som kan transportere vaccinen sikkert frem. Forskerholdet samarbejder med et andet forskerhold i Brasilien, og de ved hvilken form for indkapsling der skal bruges for at beskytte vaccinen, men ingen kan tilsyneladende rigtig finde ud af, hvorfor lige netop denne indkapsling er god. Indkapslingen er lavet ud af et silica-materiale.

Men her kan det danske fysiker hold heldigvis hjælpe til. De har kombineret neutronstråling med røntgenstråling og har på denne måde kunne fremstille 3D-billeder af silicaen. På denne måde kunne forskerne se, hvordan vaccinen reagerede inde i silicaen. Den havde f.eks. tildens til at klumpe, hvilket gør den mindre effektiv som vaccine.

”Nu ved vi, hvad der gør vaccinen mindre effektiv, og hvordan vi optimerer den. Vi ved præcis, hvilken mængde vaccine, der skal puttes ind i silica-indkapslingen, for at den virker bedst muligt i kroppen, og de kliniske forsøg kan nu fortolkes bedre,” forklarer Heloisa Bordallo.

 

Farvel betændelse og hævelser

Denne form for oral indtagelser af vaccine, vil have kæmpe store fordele for folkene i trejdeverdenslande. Martin K. Rasmussen, forhenværende studerende ved Niels Bohr Instituttet, nu ph.d.-studerende ved DTU:

”Alene det at slippe for at stikke nåle i armene på små børn er en fordel. Man slipper også for at sterilisere nåle og for bivirkninger som hævelse og betændelse. Modsat den vaccine, man bruger i dag, er det heller ikke nødvendigt at opbevare denne type vaccine ved køleskabstemperatur. Så udgifterne bliver mindre og administrationen lettere.”

 

Mere godt på vej

Forskerne håber på, at kunne udvikle flere forskellige orale vacciner. Forskerholdet i Brasilien har et mål om at fremstille en vaccine, som dækker over 6 sygdomme: Difteri, stivkrampe, kighoste, polio, hib-infektion og hepatitis B. Difteri- og stivkrampevaccinen er i udvikling allerede.

Kilde: KU