Close
Log Ind Opret Bruger
Mundhygiejne og graviditet
facebook pinterest twitter

Mundhygiejne og graviditet

Avatar
25 marts 2013, 10:13 contsite1

Pas på dine tænder når du er gravid husk god mundhygiejne

Der findes mange historier om, hvad der sker med tænder og tandkød under graviditeten. Tandlæge Rune Skou, fra Tandportalen.dk, fortæller.

 

Hvorfor skal man passe på mundhygiejne, når man er gravid?

Når man er gravid, er der heldigvis masser af ting at glæde sig til. Fra tandlægens synsvinkel er det vigtigste, at de mange tanker og opgaver i relation til graviditeten ikke får én til at miste fokus på forebyggelse.

Bakterier holder ikke pause, så tænderne kræver den samme indsats ligegyldigt, hvad der ellers sker i livet. For at undgå tandsygdomme under graviditeten er det vigtigt, at man holder en god mundhygiejne ved at børste tænderne grundigt, bruge tandtråd og sørge for at spise en kost med et lavt indhold af sukker og syre.

 

Hvorfor skal man være omhyggelig med mundhygiejnen under graviditeten?

Det er vigtigt at være omhyggelig med mundhygiejnen under graviditet. Det er der flere årsager til. Typisk vil den kost, man får som gravid være forskellig fra ens normale kost, og indeholder kosten mere sukker eller syre, udsætter man tænderne for større risiko for huller i tænderne og syreskader.

Hormonbalancen er desuden forskubbet under graviditeten, hvilket betyder, at immunsystemet reagerer kraftigere end normalt på provokationer fra bakterier og vira. Derfor får man nemmere tandkødsbetændelse som gravid. Har man i forvejen parodontose risikerer man en forværring udløst af hormonsvingningerne.

Kvalme og brækreflekser under graviditeten betyder, at man har sværere ved at børste tænderne, fordi det udløser ubehag. Men bakterierne arbejder stadig, og der er derfor ingen nåde blot fordi man er gravid. Hvis man har mange opkastninger under graviditeten, udsætter man desuden tænderne for syre.

Læs også: Besøg tandlægen under din graviditet

 

Hvad kan man selv gøre for at forebygge?

Når man bliver gravid, er det væsentligt, at man vedligeholder gode tandplejevaner under graviditeten. De problemer, der opstår under graviditet, opstår typisk, fordi man mister fokus på at holde sin mundhygiejne, og samtidigt udsætter sine tænder for en ekstra belastning.

                                 Husk at anvende tandtråd –>

Sørger man for at holde en god mundhygiejne, og undgår fødevarer med sukker i, er der ikke større risiko for huller i tænderne eller andre tandsygdomme under graviditeten. Hvis man lider af parodontose, eller nemt får tandkødsbetændelse, kan det være en god idé at få en ekstra tandrensning under graviditeten for at forebygge problemer.

 

                                                                                        Tandkødsbetændelse nedenfor

Mundskyllevæske er kun et supplement til den gode mundhygiejne, så har man ellers en god mundhygiejne, er der ingen grund til at bruge mundskyllevæske.

Er der problemer med tænderne inden graviditeten, hvor man går og trækker tiden lidt, så giver man sig selv en stor fordel ved at få behandlet problemet, inden man forsøger at blive gravid. Så er opgaven løst, og man risikerer ikke at få en akut smertetilstand eller infektion midt under graviditeten.

 

Er der behandlinger, som gravide ikke kan få lavet?

Der er ingen behandlinger, man ikke kan tåle at få foretaget under graviditet. De fleste tandlæger laver dog sjældent  mere end almindelige fyldninger på gravide patienter, ligesom der er mange, der (uden grund) udskyder optagelsen af røntgenbilleder til efter graviditeten.

Når tandlægerne alligevel undgår at behandle gravide, er det for at forsøge at skåne den gravide patient mest muligt, da gravide typisk er mere følelsesmæssigt labile i forbindelse med graviditeten.

Læs meget mere på www.tandportalen.dk Her kan du læse om symptomer, diagnoser, behandlinger og alt, hvad der ellers er relevant, når det handler om dine tænders sundhed.

Mangler du tips til, hvordan du holder dine tænder pæne og rene, kan du se instruktionsvideoer her