Close
Log Ind Opret Bruger
Modermælkserstatning – Få alle svar her!
facebook pinterest twitter

Modermælkserstatning – Få alle svar her!

Redaktionen
27 januar 2020, 12:50 Redaktionen

Det kan være hårdt og frustrerende, hvis amningen ikke går som forventet. Baby tager ikke på, er sulten og du bliver som mor mere og mere fortvivlet. Derfor kan der hobe sig en masse spørgsmål op, hvis du fornemmer, at I ender med at skulle bruge modermælkserstatning helt eller delvist. Vi har lavet en guide til dig, så du på ingen måder er i tvivl om, hvad du skal gøre når du skal tilberede den første flaske.

 

Det første du skal gøre

– Hav ca. otte flasker, som er nemme for dig at rengøre. Gerne med en bred åbning, så du kan få vasket dem grundigt

– Vask dine hænder med vand og sæbe grundigt hver eneste gang du skal håndtere flaskerne og tilberede maden

– Vask flaskerne i sæbe og skrub eventuelt suttehoveder af i salt. Kog derefter flaskerne, suttehoveder og skruelåg i en gryde i 5 minutter.

– Du kan også putte flaskerne i opvaskemaskinen, men så vælg altid et program på minimum 60 grader. Kog stadig suttehovederne.

– Tør altid de rene flasker af med et helt rent viskestykke

 

Tilberedning

Nu er du klar til at tilberede måltidet.

Vask som sagt hænder, inden du tilbereder.

Det er altid vigtigt, at følge anvisningen på dit udvalgte modermælkserstatning 100%. Har du et for tidligt født barn er det ligeledes rigtig vigtigt, at du har rådført dig med en sundhedsplejerske om, hvad din baby skal have at spise og hvor meget. Sundhed.dk anbefaler, at man kun tilbereder et måltid ad gangen de første to måneder, grundet fare for bakterier. Herefter kan du tilberede til en dag ad gangen.
Igen, følg altid anvisningen på det erstatningspulver, du køber.

Du kan opvarme vandet til flasken på to måder:
Enten koger du vandet i en gryde eller i en elkedel eller også varmer du vandet i flasken i mikrobølgeovnen. Hvis du varmer vanden i mikrobølgeovnen, så sørg for at flasken du bruger kan holde til det. Hvis du er i tvivl om du har fået lavet vandet for varmt, så kan du have et termometer til at tjekke dette. Brug altid koldt vand fra hanen! Aldrig det varme vand fra hanen! Det varme vand fra hanen er fyldt med bakterier, som din baby ikke kan tåle!

Næsten klar til servering!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Lad os forestille os, at du skal bruge et mål modermælkserstatning pr. 30 milliliter vand og dit barn tilbydes en flaske på 120 milliliter.

– Tag flasken, tænd for den kolde hane (lad vandet rinde i 3 sek.) og fyld flasken op til 120 milliliter.

– Put flasken ind i midten af mikrobølgeovnen og tænd den. Du finder hurtigt ud af, hvor mange sekunder der skal til.

– Tag flasken ud. Hvis du er i tvivl, om flasken er for varm, så tjek eventuelt temperaturen med et termometer. Hvis du står med et virkelig sulten barn, som ikke kan vente på at flasken køler af, så hav altid kogt og derefter afkølet vand i køleskabet, så du kan dale temperaturen i flasken på den måde. Hæld 10 milliliter af det varme vand fra og tilføj derefter 10 milliliter af det kogte afkølede vand. På den måde kan du stille og roligt sænke temperaturen. Husk kun at bruge koldt vand, som har været kogt, de første fire måneder af barnets levetid. Efter de fire måneder, så må du bruge det kolde vand direkte fra hanen. Brug ikke afkogt vand, som er mere en 24 timer gammelt! Lav nyt vand, hver dag,

– Du har nu fundet den rette temperatur på vandet og er klar til at hælde erstatningspulveret i. Hvis du skal lave en flaske på 120 milliliter og blandingsforholdet skal være én ske til 30 milliliter, så skal du bruge fire strøgne skeer af erstatningspulveret. Brug altid den ske, som hører med produktet, da måleforholdene kan varierer efter produkt!

– Nu er flasken blandet som den skal. Skru låg med suttehoved godt på, sæt fingeren på spidsen af suttehovedet og ryst flasken godt og grundigt. Er du i tvivl, om indholdet stadig er for varmt, så sprøjt et par dråber ud på bagsiden af dit håndled eller smag på indholdet. Hellere at indholdet er lidt for koldt end lidt for varmt. Babyer er meget forskellige i forhold til, hvordan de kan lide flasken. Nogen skal have det lunkent andre meget varmere. Du finder hurtigt ud af, hvad din baby bedst kan lide <3

Men hvor meget skal baby have at spise?

Der er en god hovedregel der hedder at I babys første levemåned indtager den vejledningsvist 1/6 del af dens kropsvægt, fra 2-6 måneder indtager den vejledningvist 1/9 del af dets kropsvægt.
Dette er dog ikke specifikke anbefalinger, og mængden af MME afhænger udovervægten også af dens trivsel og appetit. Her du i tvivl om dit barn får formeget/for lidt, anbefales det, at snakke med din sundhedsplejerske.

Efter måltidet, allergener og alt det andet

Efter at måltidet er ovre, er det vigtigt at kassere resterne. Hvis du lige har lavet flasken, men baby viste sig ikke at være sulten alligevel, så kan du lade flasken stå på sofabordet i en time. Har baby ikke spist flasken inden da, skal den kasseres. Opvarm ALDRIG en allerede færdiglavet flaske. Heller ikke, hvis baby kun lige har smagt på den. Bakterierne får frit løb, ved genopvarmning.

Det er selvfølgelig lige så vigtigt, at du altid bruger en ren flaske ved hvert måltid. Det er lige så vigtigt, som ikke at genopvarme en gammel flaske.

Hvis du er bange for at din baby ikke kan tåle den erstatning, som I bruger lige nu, så kan det være at I skal prøve en anden version. Hvad er symptomerne, siden at du mistænker at baby ikke kan tåle erstatningen? Er han/hun ked af det efter måltiden? Får han/hun en reaktion i huden, du ikke har set før du begyndte på flaske? Virker han/hun til at have ondt i maven? Er du bange for at han/hun har forstoppelse?
Skriv alle disse observationer ned, så en sundhedsplejerske eller læge har det bedste udgangspunkt for at hjælpe dig videre til et andet mærke.
Der findes et hav af forskellige erstatninger, som tager udgangspunkt i forskellige allergener og andre udfordringer. På apoteket kan du få receptpligtig modermælkserstatning, så mist ikke modet, hvis der er udfordringer i starten.

 

 

 

Kilder

Sundhed.dk 

Samvirke.dk