Close
Log Ind Opret Bruger
Hvor havner dit barn, hvis du pludselig dør?
facebook pinterest twitter
Annonce

Hvor havner dit barn, hvis du pludselig dør?

Julie - Min-Mave.dk
12 februar 2020, 19:00 Julie - Min-Mave.dk

Kun et fåtal af os tør tænke tanken til ende. Endnu færre er klar over, at vi selv kan påvirke fremtiden for vores børn.

Hvem skal passe på dit barn, hvis du dør før tid? Når man sidder med livets største mirakel i favnen – en lille, dunet baby – og vejen dertil måske oven i købet har været lang og snørklet, er tanken om døden ikke til at bære. De fleste af os slår den derfor hen. Parkerer tanken i samme afkrog af underbevidstheden, hvor resten af livets ufærdige ‘to do’-liste ligger i dvale.

Få dit gratis børnetestamente samt juridisk rådgivning omkring din familie situation

Hvad er et børnetestamente?

Der er imidlertid ingen grund til at nøle og udsætte til i morgen, hvad der kan gøres i dag, for det er faktisk ret enkelt at sikre børnenes fremtid i tilfælde af, at du går bort. Inderst inde ved de fleste af os jo godt, hvem i familie- eller vennekredsen, der kan tilbyde tilstrækkeligt med hjerte- og husrum, så vores børn får en tryg opvækst. Og de fleste af os kan sikkert på stående fod nævne den eller de personer, vi indgår i et værdifællesskab med, og som vi med sindsro kan overlade livets nok mest betroede hverv til. Vi mangler bare lige den sidste detalje – at få nedfældet vores inderste ønsker og tanker i et juridisk dokument – et børnetestamente. Et børnetestamente er en hensigtserklæring til Familieretshuset (det, der tidligere hed Statsforvaltningen, red.), hvori vi tilkendegiver, hvem der skal tildeles forældremyndigheden over vores børn, hvis vi dør, inden de bliver myndige. Har vi ikke skrevet et børnetestamente, er det udelukkende Familieretshusets beslutning, hvem der vælges som værge. Et faktum, som desværre kan vise sig at blive problematisk for børnene, da Familieretshuset ikke nødvendigvis har kendskab til familiens mest intime forhold.

 

Kast lys over skyggerne

– Hvis der ikke foreligger et børnetestamente, vil Familieretshuset oftest placere børnene hos den anden biologiske forældre eller et nærtstående familiemedlem. Men der kan jo være en del omstændigheder omkring familien, som Familieretshuset ikke kender til. Hvis børnenes biologiske far hverken er opgaven moden eller værdig (udviser voldelig adfærd, er fraværende, småkriminel, ikke har empati og.lign.) – er et børnetestamente vigtigt, så man kan kaste lys over de problematikker og dermed øve indflydelse over Familieretshusets endelige beslutning. I testamentet tilkendegiver man altså ikke kun hvem, men i høj grad også, hvem man IKKE vil have at børnene ender hos, siger juridisk chef hos Din Familie Jurist, Jalice Afzaal, der ser det som sin fornemmeste opgave at hjælpe bl.a. ægtepar, solo-forældre og sammenbragte familier med at hitte rede i paragrafferne. Fra Jalice Afzaals ende af røret lægger han dagligt øre til de mange misforståelser, som desværre stadig florerer omkring emnet. F.eks. forældre, der er overbeviste om, at børnene naturligvis kommer til at bo hos deres gudforældre, hvis de dør. Det gør børnene ikke, for gudforældre forpligter sig ‘kun’ til at opdrage gudbørn i den kristne tro, de tildeles ikke forældremyndigheden ved de biologiske forældres død.

 

Søskende kan blive skilt ad

En anden udbredt misforståelse er, at halvsøskende, der vokser op sammen hos f.eks. en enlig forsørger, bliver sammen, hvis forsørgeren dør. – Som udgangspunkt placeres børn altid hos den anden biologiske forældre, hvilket betyder, at to halvbrødre der er vokset op sammen, risikerer at blive skilt ad. Hvis den ene brors biologiske far er ukendt, risikerer barnet at ende i en plejefamilie langt væk fra sin bror. Ser man det fra børnenes synspunkt, er det hjerteskærende, for udover sorgen over at have mistet deres mor, skal de også leve med sorgen over at blive skilt fra hinanden, siger Jalice Afzaal, der i den forbindelse understreger vigtigheden af, at man får udarbejdet et børnetestamente, så man kan påvirke Familieretshusets beslutning om, hvem der skal tildeles forældremyndighed over børnene.

 

Håndpluk dit barns værge

Regnbuefamilier, single-mødre og -fædre. Familiekonstellationerne udvikler sig med rivende hast i disse år, hvor tidligere generationers foretrukne familieform – kernefamilien – efterhånden er noget af et særsyn. I takt med at familien er i forandring, er det hensigtsmæssigt, at tænke det aspekt ind, når man tilkendegiver, hvem man ønsker som værge for sine børn. – Er man blevet solo-mor i moden alder ved hjælp af en anonym donor, findes der umiddelbart ikke en anden biologisk forældre, og det kan være, at den nærmeste familie – éns forældre – er blevet for gamle til at påtage sig ansvaret. I den forbindelse skal man huske på, at man sagtens kan indsætte en nær veninde, kusine eller lignende relation som ønsket værge i stedet for ‘den nærmeste familie’, forklarer juristen og uddyber: – Begrebet ‘den nærmeste familie’ er et sikkerhedsnet, men i praksis føler børnene sig jo ofte trygge ved folk, der umiddelbart ikke er en del af ‘den nærmeste familie’ – en moster, morens nære veninde, eller lignende voksen – som børnene har tillid til og som har haft sin faste gang i barndomshjemmet.

Få dit gratis børnetestamente samt juridisk rådgivning omkring din familie situation

 

Sæt pris på værgen

Når du har besluttet dig for hvem, der skal være dine børns værge/værger, og de har sagt ja til at påtage sig det store ansvar, er det ofte en god idé at supplere børnetestamentet med et almindeligt testamente. Et testamente over dine økonomiske aktiver samt dine ønsker for fordelingen af dem, da dine børns arv automatisk båndlægges til de fylder 18 år. – Vælger man en værge, som måske ikke har det store økonomiske råderum og/eller man gerne vil sørge for, at børnene får så økonomisk komfortabel en opvækst som overhovedet muligt, er det hensigtsmæssigt f.eks. at skrive i testamentet, at et fast beløb fra barnets arv skal overføres til værgen fra en konto i barnets navn. Det er jo dyrt at have børn, så det vil lette den økonomiske byrde betragteligt, anbefaler Jalice Afzaal. – Med et børnetestamente i kombination med et almindeligt notarstemplet testamente, har man fået nedfældet sine sidste ord og sin sidste vilje til det offentlige såvel som til sine nærmeste. På den vis breder man et stærkt sikkerhedsnet ud under sine børn – og det er vigtigt at få gjort, mens tid er.

 

DinFamilieJurist i samarbejde med Min-Mave

Vi er gået sammen og har fået lov at give jer en virkelig værdifuld gave. Min-Mave har som i måske ved indgået et samarbejde med DinFamilieJurist og de vil gerne give jer ét gratis Børnetestamente.

Navnet siger måske en del, men DinFamilieJurists fornemmeste opgave er, at hjælpe alle danske familier med udarbejdelsen af juridiske dokumenter – testamenter, ægtepagter, gældsbreve m.m. 

Umiddelbart ikke den mest romantiske gave, men ikke desto mindre et ekstremt vigtigt emne, for det handler i bund og grund tryghed. Vi ser gerne, at I tager stilling til, hvad der skal ske med jeres børn, hvis der skulle ske jer noget. Statsforvaltningen beslutter, hvem der skal overtage forældremyndigheden, hvis mindreårige børn mister deres forældre, og vil I gerne have indflydelse på beslutningen, skal I oprette et børnetestamente.

 

Få dit gratis børnetestamente samt juridisk rådgivning omkring din familie situation

Vil du gerne sikre dig, at du har helt styr på alt det juridiske inden baby kommer?

Vi har samlet en liste over juridiske forhold som du bør tage stilling til inden du bliver forælder. Se listen her!