Den sammenbragt familie: Hvordan gør man?
Af Ea Fehmerling, familieterapeut
At stifte en sammenbragt familie kan være en udfordrende opgave for alle involverede. Der er en række faktorer, der kan påvirke dynamikken i familien, såsom børnenes alder og personligheder, eks-partneres indflydelse og mere. Vi kigger nærmere ind i, hvordan man bedst kan håndtere disse udfordringer og skabe en sund og harmonisk sammenbragt familie.
Hvad er en sammenbragt familie?
En sammenbragt familie er en familie, hvor en eller begge af forældrene har børn fra tidligere forhold, og disse børn bor sammen med dem og eventuelle fælles børn. Sammenbragte familier kan have forskellige konstellationer og udfordringer afhængigt af antallet af børn, deres alder og relationerne mellem familiemedlemmerne.
Hvordan opbygger man en ny familie med mine, dine og vores børn?
Hvordan opbygger man en ny familie med mine, dine og vores børn?
Når du finder den eneste ene, og han/hun har børn fra tidligere forhold, er det vigtigt, at I så tidligt som muligt får talt om jeres grundværdier. I kan starte med at stille hinanden disse spørgsmål om følgende:
- Hvad er det vigtigste for dig?
- Hvad er vigtigst for din partner?
- Hvad er vigtigst for jer som par?
- Hvilke værdier ønsker I jeres parforhold og families værdier skal bygge på?
Her skal I både have det korte og lange lys på. Lav en liste hver især, som beskriver, hvad der er vigtigst, og sammenlign det med hinandens. Det kunne fx være ‘det er vigtigt for mig, at vi spiser aftensmad sammen 2 gange om ugen, når børnene er her’ eller ‘jeg ønsker, at vi tager på ferie mindst en gang om året som en samlet familie.’
De ting, I begge har på jeres liste, er jeres fælles værdigrundlag. Det kan være, der skal prioriteres, og der skal indgås kompromisser, men det bliver tydeligt for jer, hvad I er sammen om. Det er vigtigt, at I er ærlige og kærlige i den snak.
Vær nysgerrig på, hvor holdningen og værdien kommer fra, hvis I møder uenighed. Har I stadig svært ved at balance kærlighed, børn og fællesbørn, så kan løsningen være at få professionel hjælp fra en terapeut, som har speciale i sammenbragte familier.
Har I stadig svært ved at balance kærlighed, børn og fællesbørn, så kan løsningen få jer at få professionelt hjælp fra en terapeut som har speciale i sammenbragte familier.
Vilkår som sammenbragt familie og hvad kan hjælpe?
Der er en del vilkår i en sammenbragt familieform, som man ikke kan komme udenom. Det er vigtigt at hjælpe hinanden med at fokusere på det, man har sammen, og vil bygge sit samliv på. Her er 4 forskellige råd, som måske kan hjælpe jer i jeres nye sammenbragte familierelation:
Lad ekskæresten fylde det i giver lov til
Det tillades ofte, at ekskæresten mentalt ligger mellem jer i sengen eller sidder mellem jer i sofaen. Det er derfor vigtigt, at I husker, at det er jer som par, der vælger at give hende plads i jeres forhold.
Rådet i dette tilfælde er at tage et valg og selv bestemme, hvor og hvornår hun må fylde. Det kan være 10 minutter om dagen eller om ugen, hvor I kan tale om det. Det er et vilkår, at han/hun er der og er børnenes anden forælder, men det er jeres opgave at give hende den plads, der passer jer.
Planlægning og forventningsafstemning
Når man planlægger og afstemmer forventninger, nedtrappes konflikterne, fordi man ved, hvad der forventes af hinanden. Dette styrker parforholdet, tilliden og forbindelsen til hinanden, fordi man styrker teamet og voksenrelationen. Det smitter af på børnene, og alle i familien føler sig trygge, fordi der er styr på hierarkiet. Dog er det lidt anderledes, hvis man har store børn. Så skal man i højere grad arbejde på at etablere en samarbejdsrelation og leve under samme tag på en god og respektfuld måde.
Skiftedage og ritualer både med og uden børn
Det gode ved planlægning er, at alle ved, hvor hinanden er, og det er tydeligt, hvad der forventes af hinanden. Ved skiftedage kan det være godt i nogle familier at gøre det samme hver gang, f.eks. at have nogle faste ritualer.
Voksen-relationen
Når de voksne har det godt, har børnene det også. Det er derfor vigtigt, at I skaber de bedste betingelser for at have det godt. Det kan nogle gange være svært i en børnefamilie, hvor der er mange forskellige behov. Her er det godt, at I som voksne kan tjekke ind på hinanden og vide, hvordan I kan passe på hinanden i tilspidsede situationer.
Forebyggende kan være at tale om, hvornår der er afsat tid til børnetid, kærestetid og alenetid. Så kan I gå og glæde jer og være sikre på, at I har tjekket ind hos hinanden. På den måde sikres også nærvær, tillid og tryghed, både hos børn og voksne.
Læs også: Bonusbørn og trivsel: Sådan hjælper du dit barn med at tilpasse sig og føle sig accepteret
Vilkår som ny bonusmor
I en sammenbragt familie er der meget, man skal tage hensyn til. Der er perioder med tosomhed/kærestetid og familietid, som er to meget forskellige livsformer. Dette kan være belastende og stressende, især for “bonusmoren”, som skal lære de nye børn at kende. Hun skal indgå i en allerede etableret tæt relation og familiedynamik, hvor opdragelsen primært er etableret af bioforældrene.
Dertil kommer det følelsesmæssige efterslæb, som ofte er præget af sorg og krise fra den skilsmisse, de har været igennem. Dette kan være svært at forholde sig til, når man på den ene side er lykkelig i den nye kærlighed, men børnene/barnet og måske eks’en er i sorg eller krise.
Det kan også være, at skilsmissen har været rigtig hård, og samarbejdet mellem mor og far er svært.
Vilkår som mand med ny kæreste og børn
En far kan ofte opleve dårlig samvittighed overfor børnene og den bristede familie, hvilket kan føre til konfliktskyhed, da det kan være svært at håndtere børnenes konflikter, savn og reaktioner. Det er ofte fædre, der ubevidst ønsker at skabe en ny og bedre familie med deres nye kæreste. Her kan han fejlagtigt tro, at den nye kæreste kan indgå på lige fod med børnenes mor og forvente, at hun vil elske hans børn lige så meget som deres biologiske mor. Dette er ikke tilfældet, da det er en relation, der skal bygges op fra bunden.
Hvorfor får jeg pludselig negative tanker som bonusmor?
Det kan være ret hårdt at acceptere sin plads som nummer to eller måske endda nummer tre i prioriteringsrækken i en sammenbragt familie.
Det er tabubelagt at erkende skyggesiden af at være bonusmor. Det kan være skræmmende og overraskende at opdage ens egne skyggesider. At være en del af en sammenbragt familie kan aktivere følelser som jalousi og konkurrence, som man tidligere har taklet fint. Ofte starter man ud med at være den bedste udgave af sig selv og være en næsten perfekt kæreste og voksen for de nye børn. Det kan resultere i, at man går på kompromis med egne grænser og “sluger” for mange kameler for børnenes eller kærestens skyld.
En dag kan det blive for meget, og man kan næsten ikke tåle synet af bonusbørnene. Dette afføder en masse nye ubehagelige følelser, som kan føre til stress, depression eller andre belastningssymptomer. Det kan sågar føre til brud på forholdet. Derfor er det vigtigt at være bevidst om sine grænser og tale højt om dem, særligt til sin partner.
Når følelserne har lagt sig, bliver det efter noget tid klart, at hans børn har en stor plads, og det kan føles som afvisning, når han prioriterer dem og måske børnenes mor frem for dig. Det kan føles som en konkurrence om din kærestes gunst, og jalousien kan brage frem helt uden varsel.
Derudover er der ens egen opfattelse af sig selv. Man kan blive sin egen værste kritiker og undervurdere sine egne behov. Ofte føler man, at det er kæresten, der skal indfri ens behov for kærlighed og opmærksomhed. Det kan være svært, når han også skal være far. Her er vilkåret en vigtig faktor for at finde en balance i, hvornår dit behov for kærlighed kan indfries, og hvornår du kan fylde dig selv op uden ham.
Har du brug for hjælp?
Ea Fehmerling har flere års erfaring med sammenbragte familie og er selv bonusmor. Hun er uddannet familieterapeut og arbejder til dagligt som familiekonsulent.
Står du og mangler den rette til at hjælpe dig i eller med din sammenbragte familierelation, så kontakt Ea på hendes hjemmeside og se om der er noget der netop passer til jeres situation!