Close
Log Ind Opret Bruger
Bonusbørn og fællesbørn: Hvordan finder vi os alle til rette?
facebook pinterest twitter
Annonce

Bonusbørn og fællesbørn: Hvordan finder vi os alle til rette?

Avatar
2 maj 2023, 08:12 Redaktionen

Af Ea Fehmerling, familieterapeut 

At stifte en sammenbragt familie med både bonusbørn og fællesbørn kan være en udfordring for mange familier. Børnene har forskellige baggrunde, og det kan tage tid og kræve en stor indsats at skabe en harmonisk og lykkelig familie. I denne artikel vil vi se nærmere på de problematikker, der kan opstå i forbindelse med både bonusbørn og fællesbørn.

 

Hvad er et bonusbarn? 

Bonusbørn er et udtryk, der bruges til at beskrive børnene i en sammenbragt familie, som er biologiske børn af ens partner fra et tidligere forhold. Bonusbørn kan have en speciel rolle i sammenbragte familier, da de ikke er ens egne børn, men alligevel er en vigtig del af familien og skal inkluderes og tages hensyn til på lige fod med ens egne børn.

 

Læs også: Den sammenbragte familie: Hvordan gør man? 

 

Når i får fælles børn 

Det er naturligt, at dit fokus som kvinde og mor vil ændre sig, når jeres fælles barn kommer til verden. Det er også naturligt, at din relation til hans børn vil ændre sig. Du kan måske opleve modstand eller endda afsky over for hans børn, fordi biologien sætter ind, og du skal fokusere på dit barn og jeres nye familie. Derfor skal du forvente, at du skal arbejde hårdere på at genopbygge din relation til bonusbørnene. Til gengæld er det fantastisk at se børnenes søskenderelation med hinanden, så det er vigtigt at støtte op om det og lade det binde jer sammen på den fineste vis.

Det kan være overvældende og kaotisk at forestille sig, hvordan jeres lille nye familie skal finde sin form i en familie, der har gennemgået en stor forandring. Så det er en god idé at lave en plan, hvor I taler om forventninger til hinanden og den nye tid. 

  1. Tal med hinanden om, hvordan I hver især ønsker tiden efter jeres fælles barn kommer til verden, og skab plads til at finde hinanden som jeres lille nye familie uden bonusbørnene.
  2. Find et tidspunkt, hvor bonusbørnene kan introduceres til den lille ny. 
  3. Forbered dig på, at det som ny mor kan være overvældende at finde sin plads som mor og alt, hvad det indebærer. Det kan virke grænseoverskridende, når bonusbørnene kommer med høje lyde, voldsomme bevægelser og kalder på opmærksomhed og interesse. Men husk på, at barnet allerede kender lydene fra maven og gerne vil lære sine søskende at kende.

Har i svært ved at finde den ro i ønsker i jeres nye hverdag, så kunne det godt være en god idé for jer, at få støtte af en professionel familie terapeut

 

Hvad må bonusbørn og hvad må dine børn? 

Måske må bonusbørnene noget, som du eller I ikke ønsker at tillade. Det kan for eksempel være, at det er acceptabelt for dem at få kage før aftensmaden, men du er ikke enig og ønsker ikke, at dit eget barn gør det samme. Her kan en samtale om værdier være nyttig.

Spørg hinanden om følgende spørgsmål:

  • Hvad er vores holdning herhjemme?
  • Er det acceptabelt, at der er forskellige regler for hvert barn, eller bør alle børnene følge de samme regler?

Børnene kan godt håndtere forskellige regler, så længe de voksne er enige og sikre i deres valg.

 

Har du brug for hjælp? 

Ea Fehmerling har flere års erfaring med sammenbragte familie og er selv bonusmor. Hun er uddannet familieterapeut og arbejder til dagligt som familiekonsulent.

Står du og mangler den rette til at hjælpe dig i eller med din sammenbragte familierelation, så kontakt Ea på hendes hjemmeside https://eafehmerling.dk/