Information om Coronavirus/Covid-19 og graviditet
Har du lige fundet ud af at du er gravid eller tæt på fødsel så har du sikkert allerede haft en masse bekymringer i forbindelse med Coronavirus. Er coronavirus farlig for dig? Vil der ske mit ufødte barn noget hvis jeg bliver smittet? Er jeg særligt i risikogruppen, fordi jeg er gravid? Vi har forsøgt at samle svarene på de mest relevante spørgsmål i forbindelse med coronavirus for dig som er gravid.
Opdateret d. 31-03-2020
Coronavirus er lige nu på alles læber, hver dag stiger tallet for smittede og syge. Det er en følsom tid at være gravid i – kroppen arbejder allerede på højtryk og er pumpet med hormoner, så når en virus som denne er i omløb, er det helt naturligt at opleve en masse negative følelser. Vi må stå sammen, hver for sig er beskeden fra Mette Frederiksen, da det blev fremlagt tiltag der er indført for at mindste smitte spredningen i Danmark.
Gravide bliver betragtet som værende i særlig risiko
Sundhedstyrelsen skriver, at det på nuværende tidspunkt ikke er påvist, at gravide er særligt eksponeret for smitte eller at der er risiko for at smitteoverføre fra gravid til foster. Det vil sige, at der er ikke nogen særlig grund til at tro, at gravide er i særlig risiko for at blive smittet eller for at blive alvorligt syg hvis de bliver smittet.
Det vil ved, at er dog gravide generelt er i større risiko for, at blive ramt af luftvejsinfektioner og kan blive mere syge af influenza end dem som ikke er gravide. Derfor tilbydes bliver gravide også tilbudt vaccinen i de sæsoner hvor influenza bakterier er på sit højeste.
Det er netop derfor Sundhedsstyrelsen har noteret gravide som i særlig risiko, sammen med de kronisk syge og ældre. De gør det simpelthen for, at være overforsigtige.
Det er derfor vigtigt, at du som gravid er ekstra omhyggelig med at følge de anbefalinger Sundhedsstyrelsen har givet for gruppen i særlig risiko:
- Hold dig hjemme så meget som muligt
- Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden.
- Sørg for ekstra god håndhygiejne. Overvej at bruge handsker når du bevæger dig ud.
- Tænk over ikke at røre ved næse, mund og øjne hvis du ikke har rene hænder.
- Hold afstand til andre mennesker.
- Undgå håndtryk, kram og kys
Følger du disse anbefalinger kan du ikke bare undgå selv, at blive smittet men du kan også forebygge smittespredning. Har du flere børn så anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at man hjælper dem med at overholde de generelle hygiejneråd, så smittespredningen begrænses.
Overførsel af smitte til baby
Covid-19 er stadig en ny virus og der er derfor stadig meget vi ikke ved. Hvad vi ved er, at virussen smitter igennem dråbespredning, som er ved nys eller hoste. Der er ikke noget der tyder på, at en smittet gravid vil overføre smitten til sit ufødte barn igennem navlestreng eller fostervand. Ved infektioner kan der være risiko for, at den gravide går i for tidlig fødsel, abortere eller fosteret får misdannelser. Det har endnu ikke vist sig at være tilfældet med Covid-19 og den eneste risiko der er ved en smittet gravid, er hvis den gravide bliver alvorligt syg og selv står overfor komplikationer på egen krop.
Hvis du er smittet med Covid-19 når du skal føde, så kan du selvfølgelig smittet dit nyfødte barn ligeså vel som du kan smitte andre mennesker omkring dig. Forsøg derfor virkelig at følg Sundhedstyrelsens anbefalinger for, at undgå smitte op til din fødsel.
Der er én nyfødt baby som for nyligt blev testet positiv for Corona i Storbritannien. Den gravide var smittet med Covid-19 inden fødslen og man ved ikke om baby er smittet i livmoderen eller efter fødslen. Det er mere sandsynligt, at smitten er fundet sted efter fødslen.
Idag har både mor og baby det fint under behandling. De andre tilfælde af smittede babyer har udvist generelt milde symptomer og er kommet sig hurtigt.
Amning og Coronavirus
Coronavirus er en virus som rammer luftvejene og kan føles som en klassisk influenza og forkølelse. Er du lige blevet mor og ammer din lille nye baby så kan du måske godt være i tvivl om hvorvidt du skal fortsætte amningen, såfremt du smittes med Covid-19. Den viden der på nuværende tidspunkt er kendt er, at du roligt kan fortsætte med at amme. Der er ikke fundet Covid-19 virus i brystmælk hos ammende mødre, også på trods af at de er smittet med virusen. Tværtimod indholder modermælk en masse antistoffer som beskytter dit barn imod sygdomme og øger babys modstandskraft. Sørg dog stadig for god håndhygiejne, da du stadig kan smitte dit barn via host og nys.