Close
Log Ind Opret Bruger
Hvilken sut er den bedste?
facebook pinterest twitter
Annonce

Hvilken sut er den bedste?

Redaktionen
26 juli 2021, 09:00 Redaktionen

En sut er ikke bare en sut. Den rette sut giver barnet trøst, tryghed og mod til at udforske verden – og aflastning til barnets forældre, når der er brug for et ekstra sæt frie hænder. Men hvilken sut giver lige netop dit barn mest trøst og tryghed?

Det er der desværre ikke et enkelt svar på. Nogle børn elsker den klassiske runde sut med suttedel i naturgummi – mens andre foretrækker den mere tandvenlige, ortodontiske sut i silikone.

De fleste børn skal dog prøve flere forskellige sutter, før de finder favoritten. I denne artikel har vi samlet nogle af de vigtigste ting, du skal vide, når dit barn skal vælge sut.

3 slags sutter med forskellige funktioner og kvaliteter

Når man taler om forskellige suttetyper, er det suttedelens form, man henviser til. Alle sutter kan føres tilbage til tre grundtyper: Den ortodontiske, den runde og den symmetriske.

Ortodontiske (anatomiske) sutter er formet med fokus på at minimere det tryk, sutten lægger på gane og gummer. De ortodontiske sutter afspejler mundens form og er mere skånsomme end andre suttetyper. Der er mindre risiko for udvikling af fejl på tandstillingen ved brug af disse sutter. Venter I med at give barnet sut, til amningen er på plads, eller får dit barn flaske, er den ortodontiske sut et rigtigt godt bud.

Runde sutter er en klassisk – og måske lidt gammeldags – suttetype. I deres form minder de mere om brystet end de andre suttetyper, men de lægger samtidig også mere pres på gane og gummer. De anbefales ofte af jordemødre og ammevejledere, hvis man ønsker at tilbyde barnet sut, før der er etableret en god ammeteknik. Dette kan fx være relevant, når man vil give trøst og tryghed til en nyfødt baby, der af plejehensyn skal være adskilt fra mors bryst i længere tid.

De symmetriske sutter forener de bedste kvaliteter fra de runde og de ortodontiske sutter. Suttedelen er lidt fladere i formen end den runde suttedel for at mindske presset mod gane og gummer, men de minder stadig meget om brystet for at bevare den naturlige følelse hos barnet. Denne sut er velegnet, hvis man venter med at give barnet sut, til amningen er på plads, og til flaskebørn.

Latex eller silikone?

Latex og silikone er to vidt forskellige materialer med forskellige fordele og ulemper – det ene er 100 % naturligt, mens det andet er fremstillet til medicinal- og fødevareindustrien.

Latex (også kaldet naturgummi) er et gulbrunt materiale, som stammer fra gummitræet. Rågummiet skal igennem en større rensningsproces, før det er egnet til sutter. De færdige latexsutter er bløde, elastiske og føles meget naturlige for barnet at sutte på, derfor foretrækker mange børn latexsutter. Latex kan dog været allergifremkaldende, så har I latexallergi i familien, bør barnet ikke få latexsut.

Silikone er lugt- og smagsneutralt med en glat overflade. Det er ikke så fleksibelt og blødt som latex. Materialet er gennemsigtigt og helt fri for allergener, skadelige indholdsstoffer og har en lang holdbarhed. Det er meget rengøringsvenligt og hygiejnisk at bruge – og derfor er silikone særligt velegnet til for tidligt fødte babyer.

En sut skal give trøst og tryghed

Uanset om I som forældre foretrækker ortodontiske, runde eller symmetriske sutter, latex eller silikone, er det vigtigt, at I husker formålet med at give barnet en sut: En sut skal give barnet trøst og tryghed.

Ligesom sutter er forskellige, er børn og bryster det også. Den ene sut kan ligge bedre i munden på ét barn, mens et andet barn foretrækker en anden model.

Derfor er det ikke altid, I har så meget at skulle have sagt, når det kommer til valget af sut. Nogle børn kaster simpelthen deres kærlighed på én bestemt slags (og så er de sådan set ret ligeglade med, hvad I som forældre helst så, at de brugte).

Skulle den situation opstå, så mind hinanden om, at suttens eneste formål er at give barnet trøst og tryghed.

Lad dit barn selv vælge sin favoritsut

Lullaby Planet har udviklet en StarterBox med sutter, hvor du får en smagsprøve på hver af de tre suttetyper. Så kan din baby i ro og mag vælge lige netop den suttetype, der ligger bedst i munden – og dermed giver ham eller hende allermest trøst og tryghed.

På den måde får du den bedste sut til lige netop dit barn – samtidig med, at du undgår at købe en masse sutter, som I alligevel aldrig får brugt.

Hvad, der er helt unikt ved sutterne i StarterBoxen, er, at de alle kommer med et anatomisk korrekt formet skjold – uanset suttetype. Det anatomiske skjold er mere skånsomt ved tandstillingen end det runde (der bøjer væk fra ansigtet). Ligeledes for at mindske presset mod tænder og gummer har alle sutter fra Lullaby Planet (runde, ortodontiske og symmetriske) en flad hals.