Hvad er en god mor?
HØNE, LØVE, RAVN vejleder dig gennem fordomme, fakta og løftede pegefingre.
Hvad er en god mor? Da Marta Sørensen fik et barn, blev hun grundigt forvirret. I sin nye bog HØNE, LØVE, RAVN spørger hun, hvorfor moderskabet ser ud, som det gør, og tager livtag med dets mange konflikter. Hvad betyder det for eksempel, når du fantaserer om at blive hjemmegående? Det kan du læse Martas tanker om her.
Der er mange holdninger til moderskabet, og måske har du svært ved at finde ud af, hvilken slags mor du gerne vil være. Hvad er bedst for mit barn? Hvad er bedst for mig? Hvor vigtig er amning? Hvorfra kommer forventningerne og den dårlige samvittighed? Der er mange spørgsmål som ny mor, og det kan være svært at gøre det rigtige derhjemme, på arbejdet og i daginstitutionen.
Har du nogensinde afleveret et grædende barn i vuggestue eller børnehave og tænkt: Der er noget galt her. Måske skulle jeg droppe institutionerne og gå hjemme? Det har Marta Sørensen, journalist og forfatter til den nye bog HØNE, LØVE, RAVN: FØLELSER FAKTA OG FORDOMME OM MØDRE.
I bogen går Marta i kødet på udfordringer og mærkelige opdagelser ved sin nye moderrolle: for eksempel hendes fantasi om at blive hjemmegående. Den er et paradoks, fordi Marta egentlig ikke er vild med de hjemmegåendes fortællinger. Hun skriver:
“Instinktivt betragter jeg dem som anstrengende, klæbrige og påtrængende i deres lyst til konstant at være sammen med deres børn. Det er, som om de finder en svaghed i sig selv, en afhængighed, en følelsesstorm, som skal udfoldes til selvretfærdigt livsprojekt… De taler om barnets behov, men egentlig handler det om dem selv.”
Men handler Martas fordømmelse af de hjemmegående mest om hendes egen dårlige samvittighed? Marta undersøger moderskabet i dybden ved at tale med flere eksperter, for eksempel en psykologiprofessor, der siger, at det eksklusive moderskab – hvor moren fylder rigtig meget i barnets liv – er noget helt specielt i vores historie. Hun taler også med en hjemmegående nordjyde, som valgte at gå hjemme, da hendes datter havde det alt for svært i dagplejen. Og med en selvstændig konsulent, som har au pair og en arbejdsuge på 70 timer.
Marta går også tilbage i tiden sammen med en historieprofessor for at finde ud af, hvordan kvinder har været mødre tidligere, og opdager, at det naturlige moderskab ikke er så naturligt endda. Alt sammen i et forsøg på at finde sin egen vej i moderskabet.
“Da jeg blev mor, blev jeg bombarderet med gode og dårlige råd, anbefalinger, vejledninger og formaninger. Der var ingen ende på folk, der ville fortælle mig, hvordan man kunne være mor – og det stak i hundrede forskellige retninger.”
“Jeg havde lyst til at træde et skridt tilbage, komme lidt ud af min egen navle og se mit moderskab på afstand. At kende det ordentligt i stedet for at blive revet med af alle andres mange måder at gøre det på,” siger Marta Sørensen om baggrunden for sin bog.
Bogen er til den mor eller kommende mor, der gerne vil vide, hvad hun har rodet sig ud i. Der er ingen praktiske råd om amning, skemad eller smertefri fødsler, til gengæld undersøger Marta Sørensen, hvorfor nutidens mødre går så meget op i den slags – og hvad de tidligere har gjort. Så man kan blive styrket som mor – uanset om man vil være hjemmegående eller ej.
HØNE, LØVE, RAVN er en felthåndbog til den nye mor – så du kan lege med rollerne og beslutte dig for, hvor du vil placere dig i det sprængfarlige ideologiske felt, som er moderskabet.