Close
Log Ind Opret Bruger
Må gravide spise fisk og fiskepålæg?
facebook pinterest twitter

Må gravide spise fisk og fiskepålæg?

Redaktionen
18 november 2014, 13:05 Redaktionen

Må gravide spise fisk i graviditeten

Er det ok at gravide spiser fisk? Er det alle fisk der må spises? Denne artikel giver dig formentlig svarene så du har lidt at forholde dig til inden du kaster dig over fiskene.

Mange gravide holder sig fra fiskespiseri fordi de har hørt, at det ikke er godt for den lille inde i maven, men der er faktisk flest fordele ved jævnligt at spise fisk, så sørger du for at have en ordentlig omgang med opbevaring og tilberedning af fisken, kan du roligt tilberede måltider med fisk.

Fisk er rige på sunde fedtstoffer som er godt for udviklingen af barnets hjerne og nervesystem. Desuden indeholder fisk masser af D-vitamin som fremmer optagelsen af kalk.

Dette har betydning for dannelsen af knogler og muskler hos fosteret.

Fordel fiskemåltiderne over 1-2 gange om ugen, og spis gerne derudover fiskepålæg.

Der er nogle fisk der er bedre at spise frem for andre, så vi håber denne artikel kan hjælpe dig lidt på vej, så du roligt og med god samvittighed kan spise fisk på næsten samme måde som før du blev gravid.

Gravide anbefales at spise 200-300 gram fisk om ugen, og det er godt at veksle mellem forskellige fede fisketyper.

Dog skal du undgå at spise for meget at følgende store fisketyper, da de har en højt indhold af kviksølv.

 

Fisk du skal spise mindre af

Begræns derfor dit indtag til  max. 100 gram pr. uge af disse typer.
  • Aborre
  • Escolar
  • Gedde
  • Tun
  • Helleflynder
  • Oliefisk
  • Rokke
  • Sandart
  • Sildehaj
  • Sværdfisk

Grunden til at disse typer fisk indeholder meget kviksølv er, at de ligger øverst i fødekæden. De har på den måde spist rigtig mange små fisk, der alle ligeledes har indeholdt kviksølv. Kviksølv kan skade nervesystemet hos det ufødte barn.

Når man ammer gælder de samme anbefalinger.

Læs også: Fiskeolie for børn og gravide

 

Hvorfor skal du passe på?

Er du mest til laks fra Østersøen eller store fede fisk fra Botniske Bugt, bør du være opmærksom på at fødevarestyrelsen anbefaler at gravide max. spiser 125 gram om måneden af disse typer.

Hold dig væk fra tunbøffer, da disse store fik indeholder for meget kviksølv.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide, ammende, kvinder, der forsøger at blive gravide, og børn i alderen 3-14 år ikke spiser udskæringer af de store vilde fisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), rokke og haj. Gravide anbefales deruder, at de højst spiser 1 dåse almindelig tun om ugen, og ikke spiser dåser med hvid eller albacore tun.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år slet ikke spiser de store fisk som tun, haj og gedde, heller ikke tun på dåse. Det skyldes dels, at barnets hjerne udvikles meget i disse år og derfor er meget følsom, og dels at selv et lille indtag af dåsetun vil kunne give et stort indtag af kviksølv set i forhold til børnenes lave kropsvægt.

Læs også: Tun og graviditet

 

Frisk fisk er bedst for gravide

Fisk skal være frisk, da det hurtigere end almindeligt kød går i forrådnelse.

En nem måde at tjekke fiskens friskhed på er ved at trykke i finger ned i fisken, er den frisk vil kødet rette sig op igen.

Derudover kan du altid lugte til fisken, lugter den af frisk tang eller havvand, er den med stor sandsynlighed frisk og velegnet til at blive brugt til madlavning.

Læs også: Vitaminer i graviditeten

 

Frossen fisk og sushi

Frossen fisk er helt i orden at spise, man skal dog være opmærksom på, at det max. må ligge i fryseren i 3 måneder, og at det skal have været nedfrosset i mindst et døgn så man kan være ret sikker på at orm og parasitter i fisken er dræbt.

Fisk brugt i sushi i Danmark skal være frosset i mindst 24 timer ved minus 20ºC.

Desuden skal fisken tøes op i køleskabet og opbevares således, at saften ikke kan komme til at dryppe på andre madvarer.

Spiser du ikke fisk kan du alternativt indtage fiskeoliekapsler – hold dig dog væk fra levertran.

Kilde: Fødevarestyrelsen