Close
Log Ind Opret Bruger
Få hjælp til at blive gravid med tyggegummi
facebook pinterest twitter

Få hjælp til at blive gravid med tyggegummi

Avatar
18 december 2019, 11:00 ryan

 

På Københavns Universitet arbejder et hold studerende på, at udvikle et tyggegummi, som meget præcist forudsiger, hvornår en kvinde har aller størst mulighed for at blive gravid. Formålet er at udvikle et produkt, som er billigere, nemmere og mere præcis end den traditionelle pind, som man tisser på.

Tyggegummiet ændrer farve

13 studerende fra KU er igang med at finde ud af, om kvinder kan tygge sig til en bedre chance for at blive gravide. Tyggegummiet skal kunne fortælle, hvornår kvinden har ægløsning, ved at ændre farve alt efter, hvor kvinden er i sin cyklus.

”Kernen i vores teknologi er at putte en gærbaseret biosensor ind i tyggegummiet, som kan måle mængden af hormonerne østrogen, LH og progesteron, der stiger og falder i løbet af menstruationscyklussen. Tyggegummiet skifter farve alt efter, hvor kvinder er i deres menstruationscyklus og giver et sikkert praj om, hvornår der er bedst chance for at blive gravid,” forklarer Jonas Boriths Hansen som til daglig er kandidatstuderende på Biologi-Bioteknologi på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Dette projekt startede for de studerende, som en billet til de uofficielle verdensmesterskaber i syntesebiologi for studerende, iGEM, der blev afholdt i Boston i efteråret. Holdet klarede sig til UG og sikrede sig en guldmedalje og andre flotte nomineringer.

“Alle de store universiteter i verden var til stede, og så vidt jeg ved, var det den bedste danske placering nogensinde, og det er vi selvfølgelige virkelig stolte af,” siger Ojas Tulsyan, som ligeledes er kandidatstuderende på Biologi-Bioteknologi på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Mere præcist at tygge end at tisse

Projektet startede ved at en af de studerendes søster havde svært ved at blive gravid. Rigshospitalet har lavet en undersøgelse, som viser, at 16-26% af alle der ønsker at få børn, har svært ved at blive gravide.

”Det er jo et stort problem, at folk ikke kan få børn. Samtidig kunne vi godt lide idéen om at gøre denne type fertilitetstest mere brugervenlig. Det er mere bekvemt at tygge på et tyggegummi fremfor at tisse på en pind. Man kan tage testen lige meget, hvor man er. Vi vil også kunne måle kvinders ægløsning mere præcist, da vores metode måler på tre forskellige hormoner modsat de eksisterende tests, som kun måler på ét hormon forbundet med kvinders ægløsning,” fortæller Jonas Boriths Hansen.

Miljøvenligt, selvfølgelig

Målet er at lave et tyggegummi, som er af bionedbrydelige materialer, så tyggegummiet ikke forurener eller bidrager til at mere mikroplast ud i naturen. Forskerne håber på, at kunne producere et produkt, som kan finde vej til hylderne i supermarkedet og som håndkøbsvare på apoteket. Den første prototype er klar, men der er stadig et stykke vej, før det endelige produkt står klar.

”Vores største udfordring lige nu er at optimere alle komponenterne i tyggegummiet og få dem til at spille godt sammen. De skal fx kunne holde til at blive tygget godt og grundigt på og stadig fungerer efter hensigten hver gang,” siger Ojas Tulsyan.

Forskerne arbejder også på en app, der skal hjælpe brugeren med nemt at afkode farven på tyggegummiet.

Kilde: Københavns Universitet