Close
Log Ind Opret Bruger
Det er dyrt at have børn – men hvor dyrt er det egentlig?
facebook pinterest twitter

Det er dyrt at have børn – men hvor dyrt er det egentlig?

Redaktionen
24 juli 2015, 09:51 Redaktionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I gennemsnit koster det 1,5 millioner kr., at have et barn i de første 18 år. Det er ikke en overraskelse for nogen, at det ikke er gratis at have børn, men at det skulle være så dyrt, er ikke sikkert at alle førstegangsforældre havde regnet med.

Som førstegangsforældre kan det være svært og uoverskueligt at sætte sig ind i økonomien omkring et barn. De har af gode grunde ingen erfaringer med omkostningerne og udgifterne der er forbundet med et barn, og har i øvrigt også mange andre ting der fylder i deres hoved, end det økonomiske aspekt.

 

Hvad er det egentlig der koster, i forbindelse med et barn?

For at få et overblik over hvad du skal anskaffe dig i forbindelse med barnet, som kommer til at koste, kan du dele det op i tre kategorier:

  • Ting du skal bruge inden barnet kommer, fx puslebord, bleer, tøj, barnevogn, sutter, osv.
  • Ting du skal bruge efter barnet er født, fx vugge, sutteflasker, babyolie, tremmeseng, osv.
  • Ting som du egentlig godt kunne klare dig uden, men som gør det hele lidt lettere, fx ammepude, pusletaske, bamse, brystpumpe, slyngevugge osv.

Selvom barnet har brug for mange fysiske ting der koster, er pasning og institution faktisk det, der fylder mest på budgettet. Sørg derfor for at tænke alle aspekter ind i budgettet, så i ikke overser nogle dyre poster.

 

Få et overblik du kan forholde dig til

Men hvordan får man lige lagt et budget på sit første barn? Det koster som sagt i gennemsnit 1,5 millioner kroner henover barnets første 18 år. Det kan måske være et lidt svært tal at forholde sig til.

En analyse foretaget af Rockwool Fondens Forskningsenhed og Center for Alternativ Samfunds Analyse (CASA) har giver et lidt mere overskueligt overblik, ved at give et minimumsbudget for et barn om måneden. Analysen viser at et barn fra 0-18 år koster som minimum 3.200 kr. om måneden. Det svinger selvfølgelig afhængig af barnets alder, og i teenageårene vil det stige til minimum 4.000 kr. om måneden.

 

Hvordan får man skaffet de ekstra penge det koster hver måned, at have et barn?

En løsning er selvfølgelig at tjene flere penge, selvom det dog ikke er alle der har mulighed for dette. Der er derfor andre måder, at skaffe ekstra penge til babyudgifterne, fx ved at spare i budgettet eller tage et lån.

Selvom at låne penge online måske virker som en god løsning til hurtige penge, som kan hjælpe med at finansiere babyudgifterne, er det rigtig vigtigt, at man sætter sig ordentligt ind i lånets betingelser, inden man binder sig. Mange glemmer de ’skjulte’ udgifter der kan være forbundet med et lån online. Der findes services så som hjemmesiden Moneybanker.dk, der kan hjælpe med at få et overblik over disse ’skjulte’ udgifter, sådan at du får et reelt tal på hvad lånet vil koste dig. Samtidig kan man også sammenligne de forskellige lånefirmaers samlede udgifter, og herefter tage en beslutning.

I bogen Styr din økonomi giver Mette Reissmann en række gode råd til at holde udgifterne nede, samt tips og vejledning om børn og penge.