Close
Log Ind Opret Bruger
Børn får ikke astma af dyr, det viser en ny stor undersøgelse
facebook pinterest twitter

Børn får ikke astma af dyr, det viser en ny stor undersøgelse

Avatar
13 maj 2013, 07:29 ton

barn og astma
Der er ikke belæg for at advare mod husdyrhold for at forebygge astma. Det viser en stor Europæisk undersøgelse.

Stor undersøgelse frikender dyrene

Undersøgelsen der ligger til grund for konklusionen bygger på 11 mindre studier i 7 lande, deriblandt Norge, Sverige og Danmark.

I undersøgelsen har forældrene til omkring 11.000 børn svaret på to spørgeskemaet; det ene da børnene var under to år, og det andet da de var mellem 8-10 år.

Målet var at undersøge, om børn der har delt hjem med husdyr, mens de var helt små, i højere grad udviklede astma, når de nåede skolealderen, og det afviser undersøgelsen altså.

Husdyrs positive virkning

Undersøgelsen frikender altså husdyrene for at forårsage astma. Til gengæld fandt man, at de faktisk havde flere positive indvirkninger, bl.a. er der noget i undersøgelsen, der tyder på, at småbørn der bor sammen med hunde eller gnavere har mindre risiko for at blive overfølsomme overfor allergifremkaldende stoffer i luften.

Forskning.no har spurgt kvinden bag undersøgelsen, hvorfor nogle mennesker så alligevel er allergiske overfor dyr. Karin C. Lødrup Carlsen, professor ved ’Kvinne- og barneklinikken’ på Oslo Universitetssygehus Ullevål forklarer, at det ikke vides med sikkerhed, men at faktorer som arv og miljø sikkert spiller ind.

Børn kan lære af dyr

Ifølge undersøgelsen har dyr tilsyneladende ingen negative helbredsmæssige følger, så det er ikke af den grund, man som familie skal afholde sig fra at anskaffe et kæledyr.

Til gengæld har vi tidligere beskrevet, at børn kan lære noget om bl.a. omsorg, ansvar og respekt ved at vokse op med dyr

Læs her hvad børn mere kan lære af dyr.

Præcis som skrevet i den tidligere artikel, er det dog vigtigt at understrege, at det altid bør være de voksne i hjemmet, der har det overordnede ansvar for dyrene.

Har I dyr derhjemme?