Close
Log Ind Opret Bruger
Bekymringer og angst omkring Corona hos gravide – Få lægens råd her
facebook pinterest twitter

Bekymringer og angst omkring Corona hos gravide – Få lægens råd her

Avatar
29 april 2020, 09:35 Julie - Min-Mave.dk

 

Gravid i en corona tid

De seneste måneder har hverdagen for de fleste ændret sig markant. Det gælder også gravide, fødende samt forældre på barsel. For mange gravide giver situationen anledning til bekymring og måske endda angst, og en lang række spørgsmål rejser sig. I denne artikel sætter jeg fokus på det at være gravid i en coronatid og forsøger at svare på nogle af de spørgsmål, der rejser sig. Samtidig vil jeg give dig nogle ideer til, hvad du selv kan gøre for at dæmpe angst og bekymringer og tage dig kærligt af dig selv og dit lille barn i maven.

 

Hvad er corona egentlig?

Coronavirus eller COVID-19 er et virus, der opstod i Kina i slutningen af 2019. I de fleste tilfælde giver corona anledning til symptomer, der minder meget om influenza eller almindelig forkølelse. Det er typisk feber, smerter i led og muskler, tør hoste og evt. åndedrætsbesvær. Man kan dog også være smittet uden at få et eneste symptom. I sjældne tilfælde kan sygdommen udvikle sig meget alvorligt og give anledning til behov for respiratorbehandling og i værste fald resultere i dødsfald. Vi kender ikke den præcise risiko for alvorlig sygdom og død, da vi ikke ved, hvor mange der har været smittede uden at det har givet anledning til symptomer eller påvisning af virus via testning. Formentlig er risikoen dog overvejende tilstede hos ældre mennesker og personer, der i forvejen har et sårbart immunsystem eksempelvis på grund af kroniske sygdomme eller immundæmpende behandling.

Problemet med coronavirus er blandt andet, at vi ikke har nogen behandling, der bekæmper virus og endnu heller ikke nogen vaccine. Vi må derfor vente på, at kroppen selv bekæmper virus, og i nogle tilfælde, foregår det altså på en intensiv afdeling.

 

Hvordan påvirker corona gravide?

Der er ikke noget, der tyder på, at det er særligt farligt for gravide at blive smittet med COVID-19.

Men vi ved det ikke med sikkerhed. Ud fra et forsigtighedsprincip har sundhedsstyrelsen derfor valgt at inkludere gravide og kvinder, der lige har født, i gruppen af personer med særlig risiko, da vi ved, at gravide typisk er mere modtagelige for infektioner generelt.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række anbefalinger, som du kan finde her

Et andet resultat af corona, som man får mere og mere fokus på, er, at det påvirker den mentale sundhed og trivsel. Situationen giver anledning til mange bekymringer og nogle gange egentlig angst. Det handler ikke kun om risikoen for sygdom, men også om uvisheden i forhold til, hvad fremtiden bringer, der kan generere spørgsmål som; ”mister jeg mit job?”, eller ”hvad er det for en verden, mit barn skal vokse op i?”.

Fakta:

 • Gravide betragtes som værende i den særlige risikogruppe for coronavirus.
 • Ved symptomer på COVID-19 som feber, tør hoste eller åndedrætsbesvær skal du kontakte din læge
 • Hvis en person i husstanden har symptomer på COVID-19, skal du forsøge at isolere dig selv fra vedkommende
 • Følg sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om COVID-19
 • Gravide fra uge 28 og frem, der arbejder i sundheds-, social- eller ældresektoren eller med børn i alderen 0-6 år, skal have hjemmearbejdsplads uden funktioner uden for hjemmet.
 • Der er ikke påvist smitteoverførsel fra mor til foster
 • Du kan føde helt normalt, dog har man mange steder valgt at udsætte muligheden for hjemmefødsler i det offentlige sundhedsvæsen i den nuværende situation
 • Du må kun have én pårørende med til fødslen – og hvis vedkommende har symptomer på COVID-19, kan han/hun desværre ikke komme med medmindre, der foreligger en negativ test.
 • Der er ikke påvist overførsel af COVID-19 via modermælk, så du kan amme dit barn, hvis du ønsker det
 • Spædbørn regnes ikke for at være i den særlige risikogruppe for smitte
 • Sundhedsplejens hjemmebesøg opretholdes

 

 

Hvad kan jeg selv gøre for at mindske bekymringer og angst?

Bekymringer og angst er helt naturlige elementer af tilværelsen – ikke mindst i denne tid. Samtidig ved vi også, at angst kan tage overhånd og påvirke livskvaliteten negativt. Jeg vil gerne give dig en håndfuld gode råd til, hvad du selv kan gøre for at mindske bekymringer og angst.

 

1) Tal om dine bekymringer og angst

Det er vigtigt at tale åbent om dine følelser og tanker. Ofte letter det ganske meget i sig selv blot at sætte ord på tankerne. Du kan tale med dine nærmeste eller sundhedsprofessionelle omkring dig som f.eks. din egen læge eller jordemoder.

 

2) Angst smitter, men det gør ro også

Hvis du er pårørende til en person, som har angst, kan du meget nemt lade dig rive med og blive ”smittet” af angsten. Det kan være godt lige at stoppe op og spørge sig selv. ”Er der egentlig en reel fare tilstede lige nu.” Angst smitter, men det gør ro også.

 

3) Få din søvn

Vi ved at søvn er utroligt vigtigt – både for vores mentale og fysiske velbefindende. Sørg for at give både dig selv og dit barn de bedste betingelser, ved at få dine hvil og din søvn. Hvis du har svært ved at sove, kan det evt. hjælpe dig at lytte til beroligende musik eller lade dig guide af en meditations- eller hypnoselydfil.

 

4) Lav noget, der gør dig glad

Det er ikke så vigtigt, hvad det er. Det kan være strikning, tegning eller din yndlingsserie på nettet. Når du gør noget, du godt kan lide, producerer vores hjerner en række gode stoffer, som både kommer dig og dit barn til gode. Det gælder også kropskontakt- så kram og kys og put med din partner i sofaen, alt det I orker. Det er rigtigt sundt for Jer alle sammen.

 

5) Åndedrætsøvelser, mindfulness og hypnose

Vi ved at der findes en række metoder, der virker effektivt mod angst. Åndedrætsøvelser, mindfulness og hypnose er nogle af dem. Du kan finde en masse materiale på nettet eller i apps, der kan guide dig til mindre angst og stress eller hjælpe dig til en bedre søvn. HypnoBaby har også udviklet en app, hvor du kan finde flere gratis hypnoselydfiler, der kan hjælpe dig til mere indre ro og balance.

Jeg håber, artiklen har givet dig svar på nogle af dine spørgsmål og måske hjulpet dig til lidt mere ro. Du har helt sikkert mange flere ressourcer, end du går og tror – du skal bare have fat I dem.

Læs også: 8 tricks når angsten bider under graviditet

 

Om Anna Knakkergaard

Anna er uddannet læge og klinisk hypnoterapeut, og så er hun mor til en hel håndfuld børn i alderen 8-17 år. Anna brænder for at hjælpe mennesker til et liv i bedre balance og bruger blandt andet hypnoseterapi til dette formål. Hun laver terapeutisk behandling af børn, unge samt enkelte voksne, ligesom hun uddanner, underviser og superviserer andre sundhedsprofessionelle.

Anna står desuden bag appen HypnoBaby, der tilbyder hypnoselydfiler til kvinder (og par) før, under og efter gravitet.

Om HypnoBaby

HypnoBaby, er en platform med professionelle hypnoselydfiler til kvinder (og par) før, under og efter gravitet. HypnoBabys hypnoser får du adgang til via en app, som ligger i AppStore og Google Play. Du kan kvit og frit hente appen og få adgang til flere gratis hypnoselydfiler, der kan hjælpe dig med at finde mere indre ro og mindske bekymringer og angst. I april og maj 2020 kan du endda få 7 dages gratis prøveperiode til premiumindholdet i appen. Her finder du bl.a. hypnoser, der kan bedre fertiliteten, mindske psykiske og fysiske gravidtetsgener, hjælpe dig med at blive klar til fødslen, samt understøtte amning og hjælpe dig med at finde energien efter fødslen.

Hvis du har lyst til at vide mere om HypnoBaby eller om hypnose, kan du læse mere på hjemmesiden https://hypnobaby.dk, hvor du også finder HypnoBabys egen blog og har mulighed for at tilmelde dig nyhedsbrevet

Du kan også følge HypnoBabyInstagram, Facebook og LinkedIn

Tusind tak, fordi du læste med.

Du er altid velkommen til at skrive til mig på [email protected] eller i kommentarfeltet.