Close
Log Ind Opret Bruger
Baby og søvn – Sover mit barn nok?
facebook pinterest twitter

Baby og søvn – Sover mit barn nok?

Avatar
9 marts 2021, 09:06 judithholmsundhedsplej

Søvn er utrolig vigtig for børn. Søvn giver energi, og når baby sover, producerer hjernen mere væksthormon og immunapparatet stimuleres. Med andre ord, så “rydder hjernen op” og har andre signalsubstanser end om dagen.

Når vi sover, hæmmes mange af kroppens impulser, og det har stor betydning for, at vi er godt tilpas, når vi er vågne. Og det gælder både voksne og børn.

Alt efter dit barns alder kan for lidt søvn resultere i irritabilitet (dit lille barn bliver “pjevset”, utilpas eller ked af det), og større børn kan få koncentrationsbesvær, dårligt humør og nedsat indlæring. Søvn er derfor en vigtig faktor for dit barns kognitive udvikling.

Så meget bør din baby sove

baby søvn

Hvor lang tid dit barn bør sove, afhænger meget af alderen, og ikke mindst dit barn. I starten sover det lille spædbarn mange timer i døgnet, men langsomt bliver søvnbehovet mindre. Husk, at babyer og børn er forskellige – nedenstående er blot vejledende.

 • Børn på 0-3 måneder bør sove omkring 16-20 timer i døgnet.
 • Børn på 3-12 måneder bør sove omkring 11-16 timer i døgnet.
 • Børn på 1-3 år bør sove 12-13 omkring timer i døgnet.
 • Børn på 3-5 år bør sove 11-12 omkring timer i døgnet.
 • Børn på 5-10 år bør sove 10-11 omkring timer i døgnet.

Er du i tvivl om din baby sover nok, så kan du altid kigge på dit barn. Virker han/hun frisk, glad og interesseret i at skabe kontakt, så får dit barn sit søvnbehov dækket. 

Hvordan ved jeg min baby ikke får nok søvn? 

Først og fremmest skal du lytte til din mavefornemmelse. Virker din baby uoplagt og ufokuseret, så er der måske noget galt. Først og fremmest skal du tjekke din babys sundhedstilstand. Har han/hun feber eller andet som kunne gøre, at han/hun virker uoplagt. 

Tegn på din baby ikke får nok søvn: 

 • Græder meget og er utilfreds
 • Svær at komme i kontakt med ind i mellem
 • Bruger sig kun finmotorisk og ikke grovmotorisk
 • Vil ikke sove, selvom han/hun klart er træt
 • Skal have hjælp til at blive i søvnen
 • Er meget overfrisk/overtræt
 • Vågner i gråd

Skal baby græde sig selv i søvn?

Har du nogensinde fået råd om, at du skal ‘lære dit spædbarn/baby at sove’ ved at lade din baby græde i forbindelse med at det bliver puttet? Eller har du sågar fået af vide, at ‘din baby skal lære, hvem der bestemmer’, eller at din baby ‘bare prøver at manipulere med dig, når det græder’? Hvis ja, så er det råd, som du kraftigt bør overhøre.

Din lille baby prøver på ingen måde at manipulere med dig ved fx at græde i forbindelse med søvn. Manipulation er en evne, som spædbørn ikke besidder. Babyer kan IKKE manipulere. Dit spædbarn har behov – helt basale behov, du som forælder responderer på pr. instinkt; sult, behov for tryghed og søvn. Og din baby giver udtryk for disse behov ved at græde, for det er sådan, at babyer udtrykker sig.

Du kan få mange (sikkert velmenende) råd fra fx dine forældre, bedsteforældre og andre, der måske selv har anvendt metoden til deres børn. Det var nemlig ikke ualmindeligt, at man i ’80erne og ’90erne brugte søvntræningsmetoder, hvor baby fx skulle ‘lære at sove’, bl.a. ved at lade baby græde og ignorere gråden – såkaldt ‘Cry It Out metoder’ (CIO).

 

Hvorfor skal din baby ikke græde sig selv i søvn?

Forskning har vist, at babyer (og børn) absolut ikke har godt af disse CIO-søvntræningsmetoder, og at babyer kan få neurologiske mén af disse metoder. Hvis du er blevet søvntrænet ved Cry it out-metoder, har du fx lettere til stress og angst i dit ungdoms- og voksenliv grundet et forhøjet kortisolniveau (stresshormon) i kroppen, viser forskningen.

Konsekvensen ved at ignorere dit barns kald på dig – din babys gråd – er blandt andet, at baby lærer at regulere sig selv uden din hjælp. Dog er din baby stadig er stresset og utryg, og der er stadig forhøjet stresshormon (kortisol) i babys krop, selvom baby nu er stille, og ikke græder mere (kalder på dig).

Din baby vil stadig vågne op og have brug for dig – men kalder ikke længere på dig. Ikke fordi, at din baby har ‘lært at trøste sig selv’ – for den evne har spædbørn ikke, viser forskningen. Din baby giver nu op, da det har erfaret, at selvom det kalder på dig/din partner (ved at græde), så bliver behovet ikke mødt.

Vigtigt er at understrege, at spædbørn har brug for omsorg, døgnet rundt. Også selvom du måske er HELT i bund på søvnkontoen selv, og intet overskud har. Men husk: Det er en relativ kort periode af dit og dit barns liv – og en vigtig investering at fylde dem op med tryghed, og gøre putterutinen til en positiv og tryg oplevelse.

Tiderne forandrer sig, og det gør faktuel viden om babyer og søvn (heldigvis) også.

 

Kilder:

Dansk Psykolog Forening

www.psychologytoday.com

sarahockwell-smith.com

Dette kunne måske også have din interesse:

Kærlig hilsen

Julie & resten af Team Min-Mave.dk