Close
Log Ind Opret Bruger
Små børn kan mærke om far og mor er uvenner
facebook pinterest twitter

Små børn kan mærke om far og mor er uvenner

Avatar
13 marts 2014, 07:52

COLOURBOX1017169

Ny forskningn viser, at små børn på 9 måneder kan opfange venskab og uvenskab igennem kropssproget. Det skriver videnskab.dk

Små børn kan lynhurtigt mærke om vi er glade, vrede eller triste, bare ved at aflæse toneleje og kropsholdning – også helt uden at se vores ansigt. Det viser en ny videnskabelig undersøgelse, der er offentliggjort i The Journal of Experimental Psychology.

”Undersøgelsen er flot lavet og godt kontrolleret. Det er svært at finde nogen anden forklaring, end at børnene rent faktisk fornemmer et skifte i de to voksnes relationer. Det er helt nyt,” siger, postdoc på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet til videnskab.dk. Han har ikke selv medvirket i undersøgelsen.

7 tips til sex, alle forældre bør kende

I forsøget blev små børn sat til at se en video med voksne, der spiste sammen. Først var de voksne glade for maden, derefter blev den ene utilfreds med maden. Middagsmaden er en velkendt social sammenhæng for de små børn, og derfor blev denne valgt.

Børn er bevidste om konflikter mellem forældrene

De små børn fangede hurtigt at der skete et skift i toneleje og kropssprog.

”Det lader altså til, at disse ni måneder gamle spædbørn er bevidste om, hvorvidt folk er venner eller ej. Jeg tror også, at børnene vil være bevidste om en lignende konflikt hos deres forældre, men forsøget her er selvfølgelig ret opstillet og vil ikke nødvendigvis afspejle virkelighedens kropssprog.” Fortæller Søren Risløv Staugaard til videnskab.dk.

Social og følelsesmæssig intelligens

Et af de store spørgsmål for udviklingspsykologien er om vi mennesker fødes med social intelligens, eller om vi lærer den. For selvom børnene forstår sociale relationer som venskab og uvenskab, så er det højst sandsynligt ikke medfødt, men derimod noget de lærer fra os:

”Børn lærer meget tidligt at genkende følelser bag ansigtsmimik ved at studere deres omgivelser, og det kan i princippet også gøre sig gældende med kropssprog og stemmeføring. Men forskningen her gør os ikke klogere på, om disse evner er medfødte eller tillærte,” siger Søren Risløv Staugaard til videnskab.dk.

Læs mere på videnskab.dk